Shutterstock

Oliko Japanin isku Pearl Harboriin yllätys?

Japanilaiskoneet saapuivat kuin salama kirkkaalta taivaalta Pearl Harborin ylle ja alkoivat pommittaa. Hyökkäys oli tuhoisa – mutta se olisi ehkä voitu välttää

  1. joulukuuta 1941 kello 7.55 aamulla Japani iski Havaijilla Yhdysvaltojen Tyynenmeren laivaston tukikohtaan Pearl Harboriin. Isku oli yllätys presidentti Franklin D. Rooseveltille, joka sanoi puheessaan seuraavana päivänä: ”Japanin keisarikunnan meri- ja ilmavoimat tekivät yllättävän ja tarkoituksellisen iskun Yhdysvaltoja vastaan.”

VIDEO – Japanilaiset hyökkäävät:

Kaikki viranomaiset ja sotilashenkilöt eivät kuitenkaan olleet yhtä yllättyneitä. Esimerkiksi kenraali ja sotilasanalyytikko Billy Mitchell oli jo vuonna 1925 arvioinut Japanin vielä jonain päivänä iskevän pommikoneilla Pearl Harboriin.

Vuonna 1941, jonka lopussa isku tapahtui, oli ollut useitakin merkkejä vaarasta. Yhdysvaltojen Japanin-suurlähettiläs Joseph Grew oli saanut vihiä Japanin suunnitelmista jo tammikuussa eräältä ulkomaiselta kollegaltaan, mutta ulkoministeriö aliarvioi tiedon merkityksen.

Ulkoministeriö torjui myös nuoren aasialaismiehen, jolla oli sotakirjeenvaihtaja Eric Sevareidin mukaan tietoa tulevasta iskusta.

Japanilaisjoukot valloittivat Beijingin elokuussa 1937.

© Associated Press Billedbyline

Miksi Japani hyökkäsi?

Iskua edeltävinä kuukausina Yhdysvaltojen tiedustelu sai lisäksi napattua viestejä, joiden perusteella Japanin tiedettiin suunnittelevan jotain suurta.

Koska tietoja ei huomioitu eikä osattu yhdistää, iskussa kuoli noin 2 400 pahaa-aavistamatonta yhdysvaltalaista.

USA:n sotalaivat kunnostettiin:

USS Tennessee oli yksi 21:stä iskussa tuhoutuneesta Yhdysvaltojen sotalaivasta. Kolmea laivaa lukuun ottamatta kaikki korjattiin ja palautettiin palvelukseen.

PHOTO 12/IMAGESELECT

USS West Virginia upposi ja 106 ihmistä kuoli, kun siihen osui kaksi pommia ja seitsemän torpedoa. Laivan nosto- ja kunnostustyöt kestivät kolme vuotta, ja se osallistui myöhemmin Okinawan taisteluun.

PHOTO 12/IMAGESELECT