GL Archive/Imageselect
Slaget ved Leyte Gulf

Mikä on ollut historian suurin meritaistelu?

Lokakuussa 1944 Japanin ja Yhdysvaltain sota-alukset lähestyivät toisiaan Filippiinien vesillä. Yhteenoton oli määrä ratkaista Tyynenmeren herruus.

Laivojen yhteenlaskettua kokoa tarkastellen historian suurin meritaistelu oli niin sanottu Leytenlahden taistelu 23.–26. lokakuuta 1944 Filippiinien Leyten, Samarin ja Luzonin saarten merialueilla.

Taistelua käytiin yli 250 000 neliökilometrin alueella, ja mukana oli satoja aluksia, muun muassa maailman suurin sotalaiva, japanilainen Yamato.

Taisteluun osallistui lähes 200 000 sotilasta niin ilmassa, aalloilla kuin pinnan alla.

Liittoutuneet olivat hyökänneet Leyten saarelle katkaistakseen öljytoimitukset Japaniin ja eristääkseen Japanin sen toisen maailmansodan aikana valloittamista alueista.

Leytenlahden taistelussa upposi kaikkiaan 34 alusta, suurin osa japanilaisia.

© Pictures from History/Bridgeman Images

Japani lähetti kaikki huomattavat yksikkönsä taisteluihin, mutta Yhdysvaltojen laivasto torjui ne.

Leytenlahdella Japani otti ensimmäistä kertaa käyttöön myös epätoivoiset kamikaze-itsemurhalennot, mutta se hävisi silti rajun taistelun ja kärsi suuria tappioita, jotka rampauttivat sen laivaston koko sodan loppuajaksi.

Liittoutuneet menettivät Leytenlahden taistelussa kaikkiaan noin 3 000 henkeä ja kuusi laivaa, mutta japanilaisten tappiot kohosivat jopa yli 10 500 mieheen ja 28 upotettuun laivaan.