Cascoly/Imageselect
Midway, taistelu, 1942, laivasto

Midwayn taistelun piti murtaa USA

Japanin laivasto lähti kesäkuussa 1942 kohti Midwayta saadakseen Yhdysvaltain Tyynenmeren laivaston ansaan, mutta Yhdysvaltojen koodinpurkajat olivatkin jo paljastaneet suunnitelman.

Sumu lepäsi paksuna vaippana merenpinnan yllä luoden aavemaista tunnelmaa, kun japanilaisten lentotukialusten mahtava iskuosasto Kido Butai 3. kesäkuuta 1942 eteni läpi aaltojen. Sen määränpäänä olivat kaksi pientä atollia, joilla sijaitsi Yhdysvaltojen Midwayn tukikohta.

Japanilaiset olivat taistelleet Tyynellämerellä voitokkaasti, mutta 260 metrin pituisen lentotukialus Akagin kannella vallitsi silti jännittynyt tunnelma. Osastoa johtava vara-amiraali Chuichi Nagumo oli huolestunut. ”Missä vihollisen laivasto oikein on?” hän kärtti ympärillä olevilta upseereilta.

Vastausta ei kuulunut, sillä kukaan ei tiennyt tarkalleen, mitä sumun takana odotti. Sen sijaan oli varmaa, että amerikkalaiset olivat jossakin lähellä ja tulisivat vielä vastaan kaikin voimin.

Nagumon tehtävä oli vallata Midwayn tukikohta, joka sijaitsi nimensä mukaisesti keskellä Tyyntämerta Aasian ja Amerikan puolivälissä.

Midway, lentokoneita, hyökkäys

Toinen Midwayn suuren sotilastukikohdan saarista oli täynnä kiitoratoja sotakoneille, ja toisella oli tutkalaitteistoja.

© National Museum of the U.S. Navy

Ovela juoni paljasti japanilaisten kohteen

Atollit itsessään olivat melko merkityksettömät. Toki Midway olisi hyödyllinen etuvartio, sillä se oli lähempänä Yhdysvaltoja kuin mikään japanilainen tukikohta, mutta operaation varsinainen tavoite oli houkutella Yhdysvaltojen Tyynenmeren laivasto esiin ja tuhota se.

Japanilaiset tiesivät, että amerikkalaiset eivät luopuisi Midwaysta taistelutta, vaan Yhdysvallat lähettäisi laivastonsa hätiin, ja silloin Kido Butai upottaisi amerikkalaisten lentotukialukset meren pohjaan. Nagumo kuitenkin pelkäsi, että kaikki ei kävisikään yhtä helposti kuin Pearl Harborissa puoli vuotta aiemmin.

Yhdysvallat tunsi suunnitelman

Yhdysvaltalainen Yorktown-lentotukialus ei ollut parhaimmillaan, kun se samana päivänä lähestyi Midwayta. Alus oli vaurioitunut pahasti kuukautta aiemmin Korallimeren taistelussa Australian koillispuolella, ja se oli korjattu Pearl Harborin telakalla kahdessa vuorokaudessa tyydyttävään taistelukuntoon.

Midwayn taistelu ratkaistiin ilmassa (1)

© Stocktrek Images, Inc./Imageselect

Japani: Mitsubishi A6M Zero

Tyyppi: Hävittäjä
Huippunopeus: 533 km/h
Toimintasäde: 3 105 km
Aseistus: Kaksi 7,7 mm:n konekivääriä ja kaksi 20 mm:n konetykkiä
Pommit: 120 kg

Suoriutuminen Midwayssa: ⭐⭐⭐⭐⭐

Midway, Grumman, hävittäjälentokone
© Imageselect

USA: Grumman F4F Wildcat

Tyyppi: Hävittäjä
Huippunopeus: 531 km/h
Toimintasäde: 1 360 km
Aseistus: Neljä 12,7 mm:n konekivääriä
Pommit: 90 kg

Suoriutuminen Midwayssa:

Laivassa oli mukana kontra-amiraali Frank Jack Fletcher. Pitkä merellä vietetty aika ja taistelut olivat uuvuttaneet hänet. Lepoon ei kuitenkaan ollut aikaa. Hän oli tavannut Havaijilla Yhdysvaltain Tyynenmeren laivaston komentajan amiraali Chester Nimitzin, ja edessä oli jälleen uusi haastava tehtävä.

Yhdysvaltalaiset olivat purkaneet japanilaisten salauskoodin ja saaneet tiedon pian tapahtuvasta hyökkäyksestä Midwayhin. Fletcherin tehtävä oli pysäyttää vihollinen kolmen Yhdysvaltojen Tyynellämerellä vielä olevan lentotukialuksen avulla. Taistelu olisi Tyynenmeren sodan käännekohta.

Japanilaiset iskivät ensin

Auringon noustessa Midwayn ylle 4. kesäkuuta 1942 Avenger-torpedopommittajan 17-vuotias radisti Harry Ferrier odotti jo koneen lentäjän ja pommittajan kanssa lähtökäskyä. Kuuden aikaan hänen korvakuulokkeistaan kuului ilmoitus: ”Vihollinen suunnassa 320 astetta, etäisyys 150 merimailia.” 108 japanilaiskonetta oli tulossa kohti Midwayta.

Yksikään amerikkalaisten pommeista tai torpedoista ei osunut maaliinsa, ja 51 koneesta vain 33 palasi.

Kuusi Yhdysvaltojen Avenger-konetta, joista yhdessä oli Harry Ferrier, nousi heti ilmaan. Ne eivät jääneet puolustamaan saarta vaan aikoivat iskeä japanilaisiin lentotukialuksiin. Harry uhkui intoa päästessään ensimmäiseen taisteluunsa. Kun Harryn ryhmä 45 muun yhdysvaltalaiskoneen kanssa jätti Midwayn taakseen, saarilta alkoi kohota savupatsaita. Japanilaiset olivat alkaneet pommittaa tukikohtaa.

Lentotukialus, Midway, Kaga

Midwayn taisteluun osallistuneet Japanin neljä lentotukialusta olivat jo vanhoja, ja kaksi niistä, kuten kuvan Kaga, oli muunnettu lentotukialuksiksi muista sota-aluksista.

© History/Akg-Images/Ritzau Scanpix

Hyökkäys sytytti saarten polttoainevarastoja ja tuhosi rakennuksia, mutta japanilaiset menettivät itse hyökkäyksessä vain kymmenen konetta.

Yhdysvaltalaisten vastahyökkäys sen sijaan epäonnistui täysin. Yksikään amerikkalaisten pommeista tai torpedoista ei osunut maaliinsa, ja Midwaysta lähteneistä 51 koneesta vain 33 palasi.

Yhdysvaltalaisten pommikoneet ja torpedopommittajat olivat suojattomia Midwayn muutaman hävittäjän jäädessä puolustamaan tukikohtaa japanilaisia hyökkääjiä vastaan. Zero-hävittäjiä hitaammat yhdysvaltalaiskoneet olivat kokeneille ja taisteluintoisille japanilaislentäjille helppoja kohteita.

Harryn innokas odotus muuttui pian kauhuksi, kun parvi Zero-hävittäjiä kävi kuuden yksinäisen Avengerin kimppuun. Harry näki, miten muut koneet ammuttiin alas.

Midway, Zero, hävittäjälentokone

Midwayhin lentotukialuksilta iskeneet japanilaiset Zero-hävittäjät olivat yksinkertaisen tehokkaita.

© National Museum of the U.S. Navy

Myös Harryn koneeseen osui. Yksi luoti hipaisi hänen päätään, ja hän menetti tajuntansa. Kun hän jälleen tuli tajuihinsa, hän huomasi koneensa pommittajan saaneen kuolettavan osuman. Koneen lentäjä pudotti torpedon japanilaisalusta kohti. Se ei osunut, mutta hän pääsi kuitenkin itse pakoon Zeroilta.

Harry Ferrier selviytyi tulikasteestaan, mutta syvästi järkyttyneenä. Avenger-ryhmän 18 sotilaasta 16 oli menettänyt henkensä muutamassa minuutissa.

Amiraalin pirullinen pulma

Kido Butai oli voittanut ensimmäisen erän, mutta vara-amiraali Nagumon huoli ei ollut hälvennyt. Yhdysvaltain laivastosta ei ollut vielä näkynyt merkkiäkään, ja hän pohti, missä se viipyi ja miten suuri se olisi.

Nagumo oli jättänyt osan ilmavoimistaan odottamaan yhdysvaltalaisia sotalaivoja. Osa japanilaisten koneista oli lastattu torpedoilla, osaa ei ollut vielä lastattu lainkaan. Kun näytti siltä, että Midwayhin olisi iskettävä vielä toistamiseen, jotta sen puolustus saataisiin nujerrettua, Nagumo teki kohtalokkaan päätöksen: kaikki reservissä olleet koneet lastattaisiin torpedojen sijaan maakohteisiin tarkoitetuilla pommeilla. Jo torpedoilla lastattujen koneidenkin ammukset vaihdettaisiin.

VIDEO: Laivastot eivät nähneet toisiaan

Midway oli uudentyyppinen meritaistelu, jossa laivastot eivät nähneet toisiaan lainkaan. Iskut tehtiin ilmasta, ja tiedustelu oli olennaista. Yhdysvallat sai ratkaisevan edun, kun japanilainen lentotukialus oli havaittu puoli tuntia ennen taistelua.

Miehistön ahkeroidessa koneiden kimpussa Nagumo sai viestin, joka muutti tilanteen täysin. Japanin tiedustelukone oli havainnut Yhdysvaltain laivaston aluksia noin puolentoista tunnin lennon päässä luoteessa. Niiden mukana oli myös lentotukialus.

Nagumolla oli edessään pirullinen pulma. Hän olisi hyökännyt mieluiten vihollisalusten kimppuun viivyttelemättä, mutta koneet eivät olleet siihen valmiita, sillä niiden torpedoista suuri osa oli jo ehditty vaihtaa pommeihin. Lisäksi Midwaysta oli tulossa koneita, joiden olisi pian laskeuduttava tankatakseen. Aikaa ei ollut hukattavaksi.

Jos Nagumo käynnistäisi hyökkäyksen heti, se pitäisi tehdä vajaalla voimalla. Lisäksi osassa koneista oli vääränlaiset ammukset. Niinpä hän päätti odottaa ja valmistella hyökkäyksen kunnolla.

Japanilla oli enemmän laivoja, USA:lla lentokoneita

Midway, Japanin lippu, kalusto
© Shutterstock

Japanin laivasto

Lentotukialukset: 4
Taistelulaivat: 2
Risteilijät: 3
Hävittäjät: 12
Lentokoneet: 248

Midway, USA:n lippu, kalusto
© Shutterstock

Yhdysvaltain laivasto

Lentotukialukset: 3
Taistelulaivat: 0
Risteilijät: 9
Hävittäjät: 15
Lentokoneet: 233/127 (Kolmella lentotukialuksella/Midwaylla)

Lentokannella tilanne oli sekasortoinen. Miehet yrittivät kaikessa kiireessä vaihtaa ammuksia, ja siellä täällä kannella lojui pommeja ja torpedoja ja kiemurteli sikin sokin polttoaineletkuja. Alus oli kuin kelluva ruutitynnyri.

Nagumo tähyili aluksensa kannelta taivaalle yhä huolestuneempana. Hän toivoi vain saavansa koneensa ilmaan, ennen kuin yhdysvaltalaisten seuraava hyökkäys alkaisi.

Yhdysvallat sai edun

Yhdysvaltain laivaston joukot oli jaettu kahteen ryhmään, jottei viholliselle tarjoutuisi yhtä helppoa maalia. Lentotukialus Yorktown saattueineen muodosti toisen ryhmän, lentotukialukset Enterprise ja Hornet saattueineen toisen.

Japanin tiedustelukone havaitsi Yorktownin kello 8.20, kun taas yhdysvaltalaiset olivat paikallistaneet japanilaisten lentotukialuksen parinsadan merimailin päässä jo kuuden aikaan aamulla. Yhdysvaltain laivastolla oli merkittävä ajallinen etumatka, ja kontra-amiraali Frank Fletcher oli lähettänyt koneensa ilmaan jo ajat sitten.

Kun Nagumo sai ilmoituksen amerikkalaisten lentotukialuksesta, yli sata yhdysvaltalaista pommikonetta, torpedopommittajaa ja hävittäjää oli jo hyvää vauhtia tulossa japanilaisia kohti.

Midwayn taistelu ratkaistiin ilmassa (2)

Midway, Nakajima, torpedopommittaja
© Shutterstock

Japani: Nakajima B5N Kate

Tyyppi: Torpedopommittaja
Huippunopeus: 378 km/h
Toimintasäde: 1 992 km
Aseistus: Yksi 7,7 mm:n konekivääri taakse
Pommit: Yksi torpedo tai 750 kg pommeja

Suoriutuminen Midwayssa: ⭐⭐⭐⭐

Midway, Douglas Devastator, torpedopommittaja
© U.S. Navy National Museum of Naval Aviation

USA: Douglas TBD Devastator

Tyyppi: Torpedopommittaja
Huippunopeus: 331 km/h
Toimintasäde: Enintään 1 152 km
Aseistus: Yksi eteen ja yksi taakse suunnattu konekivääri
Pommit: Yksi 544 kg:n torpedo tai 454 kg pommeja

Suoriutuminen Midwayssa:

Kun Nagumo alkoi saada yhä useampia ilmoituksia lähestyvistä viholliskoneista, järkyttävä totuus alkoi valjeta hänelle: amerikkalaisilla oli pakko olla useampia lentotukialuksia, sillä kaikki lentokoneet eivät voineet olla lähteneet yhdeltä ainoalta lentotukialukselta!

Kello 9.20 Japanin ensimmäisen hyökkäysaallon koneet olivat palanneet, ja uudet koneet odottivat kannella tankattuina ja taisteluvalmiina. Niiden lähtö oli vain minuuteista kiinni.

Yhtäkkiä yläpuolella oli amerikkalaiskoneita. Japanilaisille tuli kiire väistellä koneiden hyökkäyksiä, ja lyhyiden taistelutaukojen aikana Zero-hävittäjien piti päästä laskeutumaan, sillä niiden polttoaine alkoi olla lopussa.

Akagin kannella komentaja Mitsuo Fuchida näki usean yhdysvaltalaisten torpedopommittajan ryhmän lähestyvän. Hän ajatteli, että Akagi ei millään pystyisi välttämään niin monia torpedoja, mutta Zero-hävittäjät näyttivät taas kyntensä. Ne ampuivat koneen toisensa jälkeen alas, ja Akagilla riemuittiin jokaisesta pudotuksesta.

Ilman hävittäjäsaattueita amerikkalaisten torpedopommittajat joutuivat jälleen kerran tykinruuaksi.

Midway, Nagumo, Japani

Taistelun kulkua lentotukialus Akagilta johtanut japanilainen vara-amiraali Nagumo yritti epätoivoisesti suojella laivastoaan Yhdysvaltojen lentokoneilta.

© Department of the US Navy

Vänrikki George Gay oli lentäjänä 8. torpedolaivueessa, joka iski japanilaisten lentotukialukseen. Koko hyökkäys tuntui kuin pahalta unelta, kun japanilaiset pudottivat Devastator-koneet alas yksi toisensa jälkeen.

Lopulta jäljellä oli enää Gayn kone. Hän yritti väistellä Zero-hävittäjiä ja Japanin ilmatorjuntaa, ja päästyään yhden Japanin lentotukialuksen lähelle hän jopa leikitteli hetken ajatuksella syöksyä koneineen aluksen kannelle räjäyttääkseen koko roskan.

Gay ei ehtinyt toteuttaa ajatustaan, ennen kuin hänetkin ammuttiin alas. Konekiväärien luodit ja Zerojen ampumat 20 mm:n kranaatit tuhosivat koneen korkeusperäsimen, ja Gayn Devastator alkoi kyntää merenpintaa.

Gay pääsi ulos ohjaamosta juuri ennen kuin Tyynimeri nielaisi koneen ja sen perässä vaikeasti haavoittuneena olleen radio-operaattorin.

Yhdysvaltain laivaston 8. torpedolaivue oli tuhoutunut.

Tilanne kääntyi viidessä minuutissa

Japanilaiset näyttivät jälleen olevan niskan päällä. Yhdysvaltalaiset olivat kärsineet valtavia tappioita, kun taas Japanin kaikki lentotukialukset ja useimmat koneet olivat vielä taistelukykyisiä.

Kuin ahneet haaskalinnut syöksypommittajat kiisivät jyrkästi alas kohti japanilaisten kolmea lentotukialusta.

Lukuisia amerikkalaissotilaita oli kuollut, ja tuolla hetkellä häviö näytti varmalta. Sitten kuitenkin koitti taistelun ratkaiseva hetki, joka käänsi tilanteen taas yhdysvaltalaisten eduksi.

Ryhmällä Enterprisen Dauntless-syöksypommittajia oli ollut vaikeuksia löytää japanilaisia lentotukialuksia, mutta lopulta ne paikallistivat maalinsa lähes samanaikaisesti Yorktownin syöksypommittajien kanssa.

Koneet pääsivät syöksymään kohteensa kimppuun heti sen jälkeen kun Zerot olivat tyhjentäneet ammuksensa amerikkalaisiin torpedopommittajiin. Ahneiden haaskalintujen tavoin amerikkalaisten syöksypommittajat kiisivät jyrkästi ja kovaa alas kohti japanilaisten kolmea lentotukialusta.

Akagilla komentaja Mitsuo Fuchida näki viholliskoneiden tumman silhuetin kasvavan yhä suuremmaksi ja kuuli putoavien pommien selkäpiitä karmivan ujelluksen, jota seurasi useita räjähdyksiä. Räjähdykset tärisyttivät alusta, ja lämmin aalto löi Fuchidaa vastaan hänen katsellessaan epäuskoisena, miten tulihelvetti pääsi valloilleen tankattujen ja ammuksilla lastattujen koneiden räjähtäessä yksi toisensa jälkeen.

Midwayn taistelu ratkaistiin ilmassa (3)

Midway, Aichi, syöksypommittaja
© Kevin Griffin/Imageselect

Japani: Aichi D3A Val

Tyyppi: Syöksypommittaja
Huippunopeus: 389 km/h
Toimintasäde: 1 472 km
Aseistus: Kolme 7,7 mm:n konekivääriä, kaksi eteen ja yksi taakse
Pommit: 250 kg

Suoriutuminen Midwayssa: ⭐⭐⭐⭐

Midway, Dauntless, syöksypommittaja
© Shutterstock

USA: Douglas SBD Dauntless

Tyyppi: Syöksypommittaja
Huippunopeus: 410 km/h
Toimintasäde: 1 240 km
Aseistus: Kaksi 12,7 mm:n konekivääriä eteen ja yksi 7,62 mm:n konekivääri taakse
Pommit: 1 020 kg

Suoriutuminen Midwayssa: ⭐⭐⭐⭐⭐

Akagi oli tuhon oma. Sen komentosillalla vara-amiraali Nagumo teki vastahakoisesti päätöksen jättää lippulaivansa. Korkea-arvoiset upseerit, mukana myös Fuchida, lähtivät aluksesta pelastusveneellä. Yksi upseereista kantoi mukanaan keisarin muotokuvaa.

Tilanne oli kääntynyt päälaelleen muutamassa minuutissa. Japanilaisten lukuisia osumia saaneet lentotukialukset Akagi, Kaga ja Soryu liekehtivät. Ainoastaan pohjoisempana ollut Hiryu oli säästynyt, sillä amerikkalaiset syöksypommittajat eivät olleet huomanneet sitä.

Vänrikki Gay sinnitteli hengissä koneensa pudottua. Hän kellui lämpimässä vedessä pidellen tiukasti kiinni koneensa istuinpehmusteesta ja katsellen, miten Dauntlessit syöksyivät taivaalta kylväen tuhoa vihollisaluksille. Gay näki tulen raivon lähimmällä lentotukialuksella; aluksen runko loisti lähes kauttaaltaan punahehkuisena.

Hetken kuluttua Gay pääsi pinteestään, kun yhdysvaltalainen vesitaso laskeutui noukkimaan hänet merestä.

Midway, Mikuma, taistelualus

Yhdysvaltalaiskoneet osuivat Japanin lentotukialusten lisäksi myös joihinkin saattoaluksiin, kuten raskaaseen risteilijään Mikumaan.

© US National Archives

Japanilaisten uusi isku

Japanilaiset olivat kokeneet halvaannuttavan iskun, mutta heidän taistelutahtonsa ei ollut laantunut. Nagumon poistuessa tuhotulta Akagilta vahingoittumattomalta Hiryu-lentotukialukselta nousi ilmaan ryhmä Val-syöksypommittajia. Niitä seurasi ryhmä Kate-torpedopommittajia.

Hiryun ylin komentaja, kontra-amiraali Tamon Yamaguchi puristi lentokannella jokaisen lentäjän kättä ennen kuin lähetti nämä matkaan.

”Onnea taisteluun”, hän sanoi.

Midway, Yorktown, lentotukialus

Yhdysvaltalaiset seurasivat muilta aluksilta toveriensa henkiinjäämistaistelua lentotukialus Yorktownilla.

© National Museum of the U.S. Navy

Lentäjät tiesivät, että he tulisivat todennäköisesti kuolemaan, mutta kukaan ei epäröinyt hetkeäkään lähtiessään suorittamaan velvollisuuttaan keisaria ja isänmaataan kohtaan. Yhdellä lentäjistä ei ollut edes riittävästi polttoainetta palatakseen Hiryulle, sillä koneen toinen siipitankki oli ammuttu seulaksi aamun hyökkäyksessä Midwayhin. Se ei kuitenkaan pidätellyt häntä.

Japanin vastahyökkäys kohdistui Yorktowniin. Ensin sen kimppuun iskivät syöksypommittajat, joita seurasivat torpedopommittajat. Vaikka niitä oli vastassa Yorktownin armoton ilmatorjuntatuli, moni japanilaispilotti tunkeutui puolustuksen läpi pudottamaan kuolettavan lastinsa.

Midway, hyökkäys, torpedopommittaja

Japanilaiset lensivät sulkutulen läpi, ja moni heistä osui kohteeseensa, lentotukialus Yorktowniin.

© SZ-Photo/Imageselect

Torpedojen keltaiset kärjet kiiltelivät auringossa ennen kuin ne iskeytyivät Yorktownin runkoon. Lentotukialus alkoi vähitellen kallistua toiselle puolelle, kunnes kallistus oli sille liikaa. Aluksen koneet pysähtyivät, ja mahtava alus kellui avuttomana paikoillaan. Miehistö sai käskyn jättää laiva. Kontra-amiraali Fletcher oli lähtenyt Yorktownilta jo syöksypommittajien ensimmäisen hyökkäysiskun jälkeen. ”Olen jo liian vanha tällaiseen”, 57-vuotias amiraali totesi kivutessaan pelastusveneeseen.

Midway, Yorktown, lentotukialus, torpedo

Osuessaan lentotukialukseen torpedot nostattivat valtavia vesipatsaita.

© National Museum of the U.S. Navy

Yorktown oli tuhoon tuomittu

Lopullinen kuolinisku

Japanin tiedustelu oli jo selvittänyt, että Yhdysvaltain laivastolla oli kaikkiaan kolme lentotukialusta, mutta Hiryulta lähteneet iskuryhmät olivat aluksi onnistuneet paikallistamaan ja tuhoamaan vain Yorktownin. Japani menetti hyökkäyksessä lukuisia koneita. Huolimatta mittavista tappioista kontra-amiraali Yamaguchi suunnitteli jo uutta hyökkäystä, joka tehtäisiin hämärän laskeuduttua. Suunnitelma ei koskaan toteutunut

Viiden aikaan iltapäivällä, kymmenisen tuntia ensimmäisen Midwayn hyökkäyksen jälkeen, Enterprisen ja Hornetin syöksypommittajat havaitsivat Hiryun ja kävivät kuoliniskuun.

Midway, Dauntless, Japanin laivasto

Dauntless-koneet käänsivät tappion voitoksi taistelun ratkaisevalla hetkellä.

© Niday Picture Library/Imageselect & Granger/Imageselect

Pommit sytyttivät aluksen polttoainetankit ja ammukset, ja pian se leimusi liekkimerenä.

Yhdysvaltalaiskoneiden kadotessa horisonttiin viimeiset Zero-hävittäjät kiertelivät vielä liekehtivän Hiryun yllä ilman paikkaa, minne laskeutua. Aluksessa kontra-amiraali Yamaguchi päätti upota laivansa mukana.

Kido Butai, Japanin laivaston ydin, oli mennyttä. Lentotukialukset oli menetetty, ja jäljellä olivat enää niiden saattuealukset. Vara-amiraali Nagumo oli hävinnyt taistelun, jossa Japanin laivasto oli menettänyt hyökkäysvoimansa ja yliotteensa Tyynellämerellä.

Midway, kaatuneita, arkkuja

Taistelun jälkeen oli aika kunnioittaa ratkaisevassa taistelussa kaatuneita lukuisia sotilaita.

© Museum of US Navy

Japani menetti yli 3 000 miestä

Midwayn taistelussa kuoli 307 yhdysvaltalaissotilasta. Japanilaiset pudottivat 150 yhdysvaltalaista lentokonetta, ja lisäksi Yhdysvallat menetti yhden hävittäjäaluksen ja yhden lentotukialuksen.

Japanilaisille taistelu oli katastrofi. Peräti 3 057 japanilaissotilasta kuoli, ja lentotukialusten kaikki 248 lentokonetta tuhoutuivat tulituksessa tai syöksyivät mereen, kun niillä ei ollut laskeutumispaikkaa. Japani menetti yhden hävittäjäaluksen ja peräti neljä lentotukialusta.