Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

”Maginot-linja oli hyödytön”

Massiivinen Maginot-linja oli Ranskan toivo Saksaa vastaan, mutta kun Saksa hyökkäsikin pohjoisesta Belgian kautta, linja osoittautui hyödyttömäksi. Oliko linja täysi fiasko?

Ullstein Bild Dtl./Getty Images

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Ranskan johto tiesi, että seuraavassa sodassa Saksaa vastaan Ranska olisi toivottoman alivoimainen. Vuonna 1919 ranskalaisia oli vain noin 39 miljoonaa verrattuna noin 60 miljoonaan saksalaiseen, ja Saksassa väestö kasvoi nopeammin kuin Ranskassa.

Ratkaisuna oli rakentaa puolustuslinja torjumaan Saksan hyökkäyksiä. Suurin osa Maginot-linjasta rakennettiin vuosina 1930–1935, ja hankkeen budjetti paisui sille alun perin myönnetyistä noin kolmesta miljardista frangista jopa 5–7 miljardiin frangiin.

Ranskan puolustuslinja Hitleriä vastaan nimettiin maan sotaministerin André Maginot’n mukaan.

© Colaimages/Imageselect

Maginot-linja suojasi Ranskan Saksan-vastaista itärajaa, mutta se ei ulottunut Atlantin rannikolle asti. Suunnitelmissa oli, että jos sota syttyisi, Ranskan armeija etenisi oitis ystävällismielisen Belgian halki ja asettuisi puolustusasemiin Maasjoen ja Albertin kanavan varrelle.

Strategia oli järkevä, kun Ranska ja Belgia olivat liittolaisia – mutta maiden välinen liitto kuitenkin purkautui jo kolme vuotta ennen kuin sota syttyi. Niin Ranskan puolustukseen jäi heikko kohta, jota Hitlerin kenraalit sitten saattoivat hyödyntää.

PUOLESTA JA VASTAAN: Panssarijoukot ratkaisivat

LOPPUPÄÄTELMÄ: Ranska toimi typerästi ennen toista maailmasotaa

Maginot-linja toki suojeli Ranskan ja Saksan välistä rajaa, mutta silti se oli hyödytön. Ranskan puolustusstrategia alkoi murentua vuonna 1936, kun Hitler miehitti Reininmaan Ranskan ja Britannian reagoimatta mitenkään.

Belgia seurasi järkyttyneenä, kuinka sen liittolaiset eivät tehneet mitään jarruttaakseen Hitleriä, ja maa irtautui liitostaan Ranskan kanssa ja julistautui puolueettomaksi. Historioitsija Alistair Hornen mukaan sillä oli kohtalokkaat seuraukset:

”Sodan syttyessä Ranska ei enää voinut lähettää joukkoja Belgiaan ennen Hitlerin hyökkäystä. Ranskan Maginot-linjan strategia mitätöityi kertaheitolla.”

Kun Hitler sitten hyökkäsi, ranskalaisjoukkoja eteni Belgiaan Dijlejoelle asti. Saksalaiset kiersivät ne ja toivat panssarijoukkonsa Ranskaan Ardennien vuoristoalueen kautta.

MYYTINMURSKAAJIEN TUOMIO: Maginot-linja oli fiasko.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota