Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Japanin hyökkäys Intiaan päättyi katastrofaalisesti

Japanilaiset yrittivät valloittaa keväällä 1944 Intian, sillä he pelkäsivät brittien käynnistävän siirtomaastaan hyökkäyksen Burmaan. Japanin ensimmäisiä kohteita olivat Kohiman ja Imphalin kaupungit.

IWM/Getty Images

Japani hyökkäsi yli 80 000 sotilaalla seitsemäs maaliskuuta 1944 Imphalin ja Kohiman kaupunkeihin. Brittien puolustusta johti kenraali William Slim tukenaan kenraali Joseph W. Stilwellin johtamat yhdysvaltalaiset ilmavoimat.

Kohimassa oli taistelun alkaessa vain 1 500 brittiläistä ja intialaista sotilasta, mutta tuhansia brittejä ja intialaisia siirrettiin pian liittoutuneiden joukkojen tueksi. Japanilaiset piirittivät Kohiman mutta eivät onnistuneet valloittamaan sitä.

Keisarikunnan joukot eivät kyenneet ratkaisevaan läpimurtoon myöskään etelämpänä Imphalissa. Hyökkäys pysähtyi, ja kenraali Slimin joukot valloittivat menetettyjä alueita vähitellen takaisin. Heinäkuussa oli käynyt selväksi, että valloitusretki oli epäonnistunut.

Japanilla oli hyökkäyksen alkaessa miesylivoima, mutta se ei onnistunut murtamaan brittien puolustusta Intiassa.

© IWM/Getty Images

Japanilaiset jatkoivat sodankäyntiä kuin kuolemaa uhmaten, mutta sotilaat olivat jo niin uupuneita ja sairaita, että upseerit määräsivät joukot vetäytymään.

Hyökkäys oli Japanin armeijalle katastrofaalinen, sillä se menetti 53 000 sotilasta siinä missä liittoutuneita kaatui 16 500.

Vielä kohtalokkaampaa oli se, että tappion myötä Japani menetti kykynsä hyökkäyksiin Burmassa. Se pohjusti liittoutuneiden Burman valloitusretkeä marraskuusta 1944 heinäkuuhun 1945.

Lue myös:

Breslau linnoitus 1945
Toisen maailmasodan taistelut

Breslau oli Hitlerin viimeinen linnoitus

22 minuuttia
Toisen maailmasodan taistelut

Dunkerquen taistelu: jälkijoukot varmistivat brittien ihmevoiton

13 minuuttia
Toisen maailmasodan taistelut

Taistelu Oslosta: Saksalaisilta ei onnistunut oikein mikään

17 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota