IWM/Getty Images

Japanin hyökkäys Intiaan päättyi katastrofaalisesti

Japanilaiset yrittivät valloittaa keväällä 1944 Intian, sillä he pelkäsivät brittien käynnistävän siirtomaastaan hyökkäyksen Burmaan. Japanin ensimmäisiä kohteita olivat Kohiman ja Imphalin kaupungit.

Japani hyökkäsi yli 80 000 sotilaalla seitsemäs maaliskuuta 1944 Imphalin ja Kohiman kaupunkeihin. Brittien puolustusta johti kenraali William Slim tukenaan kenraali Joseph W. Stilwellin johtamat yhdysvaltalaiset ilmavoimat.

Kohimassa oli taistelun alkaessa vain 1 500 brittiläistä ja intialaista sotilasta, mutta tuhansia brittejä ja intialaisia siirrettiin pian liittoutuneiden joukkojen tueksi. Japanilaiset piirittivät Kohiman mutta eivät onnistuneet valloittamaan sitä.

Keisarikunnan joukot eivät kyenneet ratkaisevaan läpimurtoon myöskään etelämpänä Imphalissa. Hyökkäys pysähtyi, ja kenraali Slimin joukot valloittivat menetettyjä alueita vähitellen takaisin. Heinäkuussa oli käynyt selväksi, että valloitusretki oli epäonnistunut.

Japanilla oli hyökkäyksen alkaessa miesylivoima, mutta se ei onnistunut murtamaan brittien puolustusta Intiassa.

© IWM/Getty Images

Japanilaiset jatkoivat sodankäyntiä kuin kuolemaa uhmaten, mutta sotilaat olivat jo niin uupuneita ja sairaita, että upseerit määräsivät joukot vetäytymään.

Hyökkäys oli Japanin armeijalle katastrofaalinen, sillä se menetti 53 000 sotilasta siinä missä liittoutuneita kaatui 16 500.

Vielä kohtalokkaampaa oli se, että tappion myötä Japani menetti kykynsä hyökkäyksiin Burmassa. Se pohjusti liittoutuneiden Burman valloitusretkeä marraskuusta 1944 heinäkuuhun 1945.