IWM

Toisen maailmansodan pommituslentäjiä tunnistettu

Pommikoneen miehistön viisi jäsentä saavat hautajaiset 80 vuotta koneensa alas ampumisen jälkeen.

Kesäkuisena yönä 1941 brittiläinen Vickers Wellington -pommikone T2990 oli palaamassa pommituslennolta tukikohtaan Englantiin, kun saksalainen yöhävittäjä ampui sen alas Alankomaiden yllä.

80 vuotta myöhemmin kone kaivettiin esiin Hollands Kroonissa Alankomaissa ja arkeologit löysivät hylyn sisältä viiden miehistön jäsenen ruumiit.

Ensimmäisen ja toisen maailmansodan sotilashaudoista huolehtiva Commonwealth War Graves Commission selvitti arkistojen avulla miesten henkilöllisyyden ja on varmistanut, että he olivat Britannian ilmavoimissa palvelleita tšekkejä.

Vain yksi jäi henkiin

  1. kesäkuuta 1941, eli samana päivänä kun Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon, kone osallistui yhdelle liittoutuneiden vaarallisista pommituslennoista Saksaan.

Saksalainen hävittäjä havaitsi öiseltä tehtävältä paluumatkalla olevat tšekkisotilaat Bremenissä Saksassa. Alankomaiden yllä Wellington-pommittaja syttyi osumasta palamaan ja syöksyi alas.

Vain yksi miehistön jäsen pelastautui koneesta ajoissa, ja hän joutui saksalaisten sotavankileirille sodan päättymiseen asti.

Hänen viisi kuollutta toveriaan haudataan myöhemmin tänä vuonna liittoutuneiden sotilashautausmaalle Alankomaissa. Hautajaisiin odotetaan osallistuvan sekä Tšekin että Britannian edustajia.

Niistä noin 2 460 tšekistä ja slovakista, jotka palvelivat Britannian ilmavoimissa toisessa maailmansodassa, 493 kuoli.