Toisen maailmansodan menetykset lukuina

Vuosina 1939–45 käyty toinen maailmansota oli raaempi kuin yksikään aiempi sota, ja sen hinta niin ihmishengissä, rahassa kuin materiassakin mitattuna oli käsittämättömän korkea.

Koko maailma vuosi verta

Toinen maailmansota vaati miljoonia ihmishenkiä, eikä kukaan tiedä sodan uhrien todellista määrää. Historioitsijoiden arvioiden mukaan sotilaiden ja siviiliuhrien yhteismäärä oli noin 78 miljoonaa. Venäjän ja Kiinan yhteenlasketut tappiot olivat noin 50 miljoonaa henkeä, ja natsi-Saksassa kuoli noin 5,6 miljoonaa sotilasta ja siviiliä.

Shutterstock

Kokonaisia ikäluokkia kaatui

Neuvostoliitto menetti enemmän sotilaita kuin mikään muu maa. Noin 80 prosenttia kaikista vuonna 1923 syntyneistä venäläismiehistä kuoli taisteluissa Saksaa vastaan. Asevelvollisten venäläismiesten riski kuolla oli noin 30 kertaa suurempi verrattuna samanikäisiin yhdysvaltalaisiin.

Shutterstock

Armotonta takaa-ajoa merellä

Saksan sukellusveneet pyrkivät koko sodan ajan estämään liittoutuneiden laivasaattueita ylittämästä Atlanttia. Ne upottivat Atlantilla kaikkiaan 2 640 alusta. Liittoutuneet menettivät 58 Venäjälle matkalla ollutta laivaa, joissa oli lastina noin 5 000 panssarivaunua, 7 000 lentokonetta ja 200 000 tonnia muuta sotamateriaalia. Laivat lasteineen makaavat yhä merenpohjassa.

Shutterstock

Hitlerin harmaat sudet saivat kyytiä

Saksan sukellusveneet menestyivät hyvin sodan alkuvaiheessa, mutta sodan edetessä liittoutuneet kehittivät yhä iskuvoimaisempia saattoaluksia, jotka pystyivät suojelemaan saattueita yhä paremmin. Saksa menetti sodan aikana yhteensä 746 sukellusvenettä, kun taas esimerkiksi Britannia menetti vain 142 hävittäjäalusta ja saattoalusta, joiden tehtävä oli suojella laivasaattueita.

Shutterstock

Kuolema iski taivaalta

Sodan osapuolet pommittivat ankarasti vihollisen suurkaupunkeja, ja pommituksissa kuoli valtavasti siviilejä. Saksassa ilmapommituksissa kuoli peräti 593 000 siviiliä, kun taas Britanniassa vastaava luku oli 60 400. Eniten siviiliuhreja ilmapommitukset vaativat Japanissa, jossa uhrien lukumäärä oli 668 000.

Shutterstock

Verilöyly ilmassa

Liittoutuneet menettivät Saksaan suuntautuneilla pommituslennoilla kaikkiaan 159 000 lentokoneiden miehistön jäsentä. Kaikkiaan Saksan hävittäjät ja ilmatorjunta pudottivat 21 914 liittoutuneiden pommikonetta ja 18 465 hävittäjää. Vuoden 1944 jälkipuoliskolla Saksan yllä lensi keskimäärin 3 000 liittoutuneiden lentokonetta joka ikinen päivä.

Shutterstock

Pommikoneet näyttivät kyntensä

Saksan ylle peräkkäisinä aaltoina lähetetyt pommikoneet eivät suinkaan olleet puolustuskyvyttömiä. Jokaisessa B-17-pommikoneessa oli aseistuksena konekiväärejä ja niitä varten 1,3 tonnia .50-kaliiperin ammuksia. Englannista käsin toimivat Britannian ja Yhdysvaltojen pommikoneet ampuivat sodan aikana kaikkiaan 76,9 miljoonaa ammusta ja pudottivat 6 098 viholliskonetta.

Shutterstock

Liittoutuneiden asetuotanto

Sodan aikana tuotettiin valtavia määriä aseita, ja ylivoimaisesti suurin asevalmistaja oli Yhdysvallat. Sodan aikana valmistetusta yhteensä 542 000 lentokoneesta joka toinen oli rakennettu Yhdysvalloissa. Lisäksi Yhdysvalloissa tuotettiin 2 470 000 sotilasajoneuvoa ja peräti 17 400 000 tykkiä ja kivääriä.

Shutterstock

Saksa menetti kymmeniä kenraaleja

Saksa menetti sodan aikana taisteluissa kaikkiaan 136 kenraaliaan. Käytännössä se tarkoitti sitä, että yksi saksalainen kenraali kuoli joka toinen viikko koko sodan ajan. Noin 32 prosenttia kenraaleista kuoli ilmaiskuissa ja 14 prosenttia tykkitulessa.

Shutterstock

Miljoonia hevosia kuoli

Saksan armeija menetti sodan aikana kaikkiaan 2,7 miljoonaa hevosta, mikä on kaksi kertaa niin paljon kuin ensimmäisessä maailmansodassa. Hevosia käytettiin muun muassa vetämään tykkejä ja kuljettamaan tarvikkeita rintamalle. Saksalaiset menettivät pelkästään itärintaman taisteluissa keskimäärin tuhat hevosta päivässä.

Shutterstock

Puolalainen murhenäytelmä

Kaikista sodassa mukana olleista valtioista Puola kärsi kaikkein suurimmat tappiot. Sodassa kuoli noin 6,3 miljoonaa puolalaista sotilasta ja siviiliä, mikä vastasi noin 20:tä prosenttia maan koko väestöstä. Taisteltuaan kuusi vuotta liittoutuneiden rinnalla puolalaiset saivat lopulta yhdessä heidän kanssaan häädettyä saksalaiset pois Puolasta. Venäläisten häätämiseen meni vielä 44 vuotta.

Shutterstock