Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Toisen maailmansodan aikainen salauslaite löytyi syvyyksistä

Ehjänä säilyneet natsien salauslaitteet ovat harvassa, mutta sukeltajat löysivät äskettäin Itämeren pohjasta hyvin säilyneen Enigman.

Florian Huber/WWF

Maailman luonnonsäätiön WWF:n sukeltajat olivat sukeltamassa merenpohjasta mereen hylättyjä kalaverkkoja, kun heidän haaviinsa tarttuikin aivan jotakin muuta: ruostunut kirjoituskone.

Lähempi tarkastelu osoitti kirjoituskoneeksi luullun laitteen olevan natsien huippusalainen salauslaite Enigma, jota natsit käyttivät salattujen käskyjen välittämiseen toisessa maailmansodassa.

Enigma-laitteet eivät saaneet mistään hinnasta päätyä liittoutuneiden käsiin, joten niitä heitettiin mereen laivoilta ja sukellusveneiltä, jos aluksen uppoaminen näytti todennäköiseltä.

Enigma-laite löydettiin Geltinginlahdelta kohdassa, jossa Flensburgin vuono yhtyy Itämereen.

© Florian Huber/WWF

Koodi oli jo murrettu

Kyseisessä paikassa heitettiin useita Enigma-laitteita mereen vuonna 1945 hieman ennen natsi-Saksan antautumista.

Saksalaissotilaat eivät tuolloin tienneet, että liittoutuneet olivat murtaneet Enigman tuottaman salauksen jo kauan sitten, joten laitteita ei olisi tarvinnut salaisuuden paljastumisen pelossa tuhota.

Sukeltajat löysivät Enigma M3 -laitteen, joka oli Saksan pinta-alusten käytössä. Enigmaa käytettiin salattujen viestin vastaanottamiseen ja niiden purkamiseen.

Hyvin säilyneet Enigmat ovat harvassa

Vaikka saksalaiset valmistivat sodan aikana jopa 100 000 salauslaitetta, sukeltajien löytö on harvinainen.

Suurin osa Enigma-laitteista nimittäin tuhottiin sodan aikana. Maailmalla on eri museoissa Enigma-laitteita, mutta useimmat niistä on kursittu kokoon useiden eri laitteiden palasista.

Ruostunut mutta muuten ehjä Enigma on siis harvinaisuus. Arkeologit toivovat, että laitteen restaurointi paljastaa sen sarjanumeron, jolloin voitaisiin selvittää, millä aluksella laite oli.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota