Florian Huber/WWF

Toisen maailmansodan aikainen salauslaite löytyi syvyyksistä

Ehjänä säilyneet natsien salauslaitteet ovat harvassa, mutta sukeltajat löysivät äskettäin Itämeren pohjasta hyvin säilyneen Enigman.

Maailman luonnonsäätiön WWF:n sukeltajat olivat sukeltamassa merenpohjasta mereen hylättyjä kalaverkkoja, kun heidän haaviinsa tarttuikin aivan jotakin muuta: ruostunut kirjoituskone.

Lähempi tarkastelu osoitti kirjoituskoneeksi luullun laitteen olevan natsien huippusalainen salauslaite Enigma, jota natsit käyttivät salattujen käskyjen välittämiseen toisessa maailmansodassa.

Enigma-laitteet eivät saaneet mistään hinnasta päätyä liittoutuneiden käsiin, joten niitä heitettiin mereen laivoilta ja sukellusveneiltä, jos aluksen uppoaminen näytti todennäköiseltä.

Enigma-laite löydettiin Geltinginlahdelta kohdassa, jossa Flensburgin vuono yhtyy Itämereen.

© Florian Huber/WWF

Koodi oli jo murrettu

Kyseisessä paikassa heitettiin useita Enigma-laitteita mereen vuonna 1945 hieman ennen natsi-Saksan antautumista.

Saksalaissotilaat eivät tuolloin tienneet, että liittoutuneet olivat murtaneet Enigman tuottaman salauksen jo kauan sitten, joten laitteita ei olisi tarvinnut salaisuuden paljastumisen pelossa tuhota.

Sukeltajat löysivät Enigma M3 -laitteen, joka oli Saksan pinta-alusten käytössä. Enigmaa käytettiin salattujen viestin vastaanottamiseen ja niiden purkamiseen.

Hyvin säilyneet Enigmat ovat harvassa

Vaikka saksalaiset valmistivat sodan aikana jopa 100 000 salauslaitetta, sukeltajien löytö on harvinainen.

Suurin osa Enigma-laitteista nimittäin tuhottiin sodan aikana. Maailmalla on eri museoissa Enigma-laitteita, mutta useimmat niistä on kursittu kokoon useiden eri laitteiden palasista.

Ruostunut mutta muuten ehjä Enigma on siis harvinaisuus. Arkeologit toivovat, että laitteen restaurointi paljastaa sen sarjanumeron, jolloin voitaisiin selvittää, millä aluksella laite oli.