Tarawan taistelu

Helpoksi uumoiltu voitto osoittautuikin painajaiseksi, kun yhdysvaltalaisjoukot yrittivät valloittaa strategisesti tärkeää Tarawan atollia syksyllä 1943.

1,5-metrinen maihinnousueste vesirajassa pakotti jättämään kulkuneuvot veteen. Jalkaväen täytyi taistella maihinnousun ensimmäisenä päivänä omin neuvoin.

Japanin rynnistys Tyynellämerellä oli pysäytetty, ja Yhdysvallat valmistautui vastahyökkäykseen. Syksyllä 1943 valtava määrä maihinnousualuksia oli valmiina valtaamaan Tarawan atollin Tyynenmeren eteläosissa. Atollilla oli strategisesti tärkeä kiitorata, jota Yhdysvallat halusi käyttää ponnahduslautana Marshallinsaarille. Joukot luulivat, että tehtävä olisi helppo.

Japanilaisten vastarinta oli kuitenkin yllättävän kovaa, ja taistelusta tuli 76-tuntinen painajainen. Japanilaisten tykit ja konekiväärit harvensivat yhdysvaltalaisjoukkoja niin paljon, että tappiot olivat suuremmat kuin seuraavana vuonna, kun liittoutuneet nousivat maihin Normandiassa Ranskassa.

Joukot joutuivat taistelemaan kolme vuorokautta saadakseen jokaisen bunkkerin haltuunsa. Lopussa jäljellä oli enää vain 17 japanilaissotilasta.

Lue lisää Tarawan taistelusta

• Lue koko artikkeli Tarawan taistelusta Tieteen Kuvalehti Historian numerosta 4/2012.
• Voit myös ladata artikkelin pdf-tiedostona ja lukea sen. Sinun pitää vain rekisteröityä käyttäjäksi Historian sivustossa. Rekisteröityminen on ilmaista ja se sujuu nopeasti.
Kirjaudu sisään ja lataa artikkeli