Tapaa Hitlerin naispuoliset pyövelit

Saksan toisen maailmansodan aikaisten keskitysleirien naisvartijat eivät jääneet raakuudessa jälkeen miespuolisista kollegoistaan. Tapaa ”Kaunis peto” ja 7 muuta kauhistuttavaa naista.

Irma Grese sai todistajien mukaan perverssiä nautintoa piiskaamisesta.

© Getty images

Saksan toisen maailmansodan aikaisilla keskitysleireillä oli 55 000 vartijaa, joista 3 700 oli naisia. Ainakin 21 naista hirtettiin sodan jälkeen julmuuksista, joihin he olivat syyllistyneet leireillä.

Pahimmat naispuoliset keskitysleirivartijat eivät jääneet raakuudessa jälkeen miespuolisista kollegoistaan. He määräsivät säälittä kaasukammioihin naisia ja lapsia, tappoivat vankeja lapioilla ja kirveillä ja pieksivät ihmisiä kuoliaaksi.

Nuori innokas tappaja

Irma Grese, lisänimeltään ”kaunis peto”, oli sodan loppuessa vain 21-vuotias mutta jo korkeassa asemassa Auschwitz-Birkenaussa.

Hänen valvonnassaan oli 30 000 naisvankia. Raskaisiin mustiin saappaisiin pukeutunut ja ruoskalla ja pistoolilla varustautunut Grese ampui vankeja mielivaltaisesti ja piiskasi näitä hengiltä.

Leirit: Ravensbrück, Bergen-Belsen, Auschwitz-Birkenau

Kohtalo: Hirtettiin 1945.

Irma Grese

© Getty Images

Musikaalinen murhaaja

Maria Mandel oli Auschwitz-Birkenaun naisten leirin komentaja vuodesta 1942. Hän lähetti 500 000 naista ja tyttöä kuolemaan. Klassista musiikkia rakastanut Mandel johti Auschwitzin naisorkesteria, joka säesti uusien vankien tuloa ja lähettämistä kaasukammioon.

Leirit: Lichtenberg, Ravensbrück, Auschwitz-Birkenau, Dachau

Kohtalo: Hirtettiin vuonna 1948.

Sadistinen vartija luovutettiin Saksaan

Hermine Braunsteiner tunnettiin lisänimellä ”polkeva tamma”. Hän hankki maineensa Majdanekin keskitysleirillä, missä hän pieksi ja polki vankeja hengiltä. Sodan jälkeen Braunsteiner tuomittiin lyhyeksi aikaa vankilaan, mutta hän ei joutunut syytteeseen pahimmista rikoksistaan.

Hän muutti Yhdysvaltoihin ja ryhtyi kotirouvaksi, mutta hän ei onnistunut pakenemaan menneisyyttään. Natsien metsästäjä Simon Wiesenthal jäljitti Braunsteinerin, ja vuonna 1973 Yhdysvallat luovutti hänet oikeuteen Saksaan.

Leirit: Ravensbrück, Majdanek

Kohtalo: Sai elinkautisen. Kuoli vuonna 1999 pian vapauduttuaan.

Ruumiita ja rakkautta

Dorothea Binz sai pelokkaan hiljaisuuden laskeutumaan ympärilleen kulkiessaan Ravensbrückin keskitysleirillä. Jos joku vanki vilkaisikin häneen, hän saattoi ampua tämän tai piestä tämän hengiltä.

Binzillä oli suhde erääseen leirin SS-upseeriin. Kerrotaan, että pariskunta kiersi Ravensbrückiä katsomassa, miten vankeja pahoinpideltiin, ja jatkoi nauraen eteenpäin.

Todistajanlausunnon mukaan Dorothea Binz hakkasi kerran vangin kuoliaaksi kirveellä, koska tältä kului liian kauan aikaa polttopuiden pilkkomiseen.

Leirit: Ravensbrück

Kohtalo: Hirtettiin vuonna 1947.

Keräili tatuointeja

Ilse Koch pakotti vankeja seksuaaliseen kanssakäymiseen keskenään ja katseli vierestä.

Ilse Koch – ”Buchenwaldin noita” – herätti kauhua kulkiessaan keskitysleirillä pieksemässä vankeja mielivaltaisesti. Hän oli naimisissa leirin komentajan Karl Kochin kanssa, ja hänen kerrotaan keränneen tapettujen vankien tatuointeja ja tehneen vankien ihosta lampunvarjostimia.

Kertoman mukaan hän tapatti varta vasten vankeja, joilla oli häntä erityisesti miellyttävä tatuointi. Lisäksi Koch pakotti vankeja harrastamaan keskenään seksiä julkisesti. Kochin aviomies teloitettiin ennen sodan loppua SS:n rahojen kavaltamisesta.

Leirit: Buchenwald, Majdanek

Kohtalo: Sai elinkautisen tuomion ja teki itsemurhan vuonna 1967.

Tunnusti tekonsa

Ruth Closius syntyi Breslaussa Saksassa vuonna 1920. SS:ään kuulunut Closius teki Ravensbrückin keskitysleirin vartijana vaikutuksen esimiehiinsä, ja hänet ylennettiin vartijoiden päälliköksi läheiselle Uckermackin keskitysleirille.

Siellä hän lähetti tuhansia naisia ja lapsia kaasukammioon. Vartijoiden enemmistöstä poiketen Closius tunnusti sodan jälkeen rikoksensa. Oikeudessa hän kertoi, että hänen aloittaessaan Uckermackissa oli 4 000 vankia ja kuusi viikkoa myöhemmin enää tuhat. Muut oli kaasutettu hengiltä.

Leirit: Ravensbrück, Uckermack

Kohtalo: Hirtettiin vuonna 1948.

Koiranainen

Juana Bormann tunnettiin Lichtenbergin leirissä ”koiranaisena”, sillä hän saattoi päästää koiransa irti raatelemaan vankeja. Vain noin 150 sentin pituinen Bormann pahoinpiteli armoa tuntematta vankeja kuoliaaksi.

Leirit: Lichtenberg, Ravensbrück, Auschwitz-Birkenau,
Bergen-Belsen

Kohtalo: Hirtettiin 1945.

Jäistä vettä päälle

Ewa Paradies toimi SS-vartijana vasta elokuusta 1944 alkaen mutta ehti sodan viimeisinä kuukausina hankkia julman maineen Puolassa sijaitsevassa Stutthofin keskitysleirissä. Leiri sijaitsi lähellä hänen synnyinpaikkaansa Lauenbergia, missä puna-armeijan puolalainen yksikkö toukokuussa 1945 vangitsi hänet ja pani hänet tuomiolle rikoksistaan.

Erään todistajan kertoman mukaan Paradies oli pakottanut joukon vankeja riisuutumaan hangessa ja heittänyt sitten jäistä vettä heidän päälleen. Paradies hirtettiin lähellä Danzigia tuhansien ihmisten katsellessa.

Leirit: Stutthof

Kohtalo: Hirtettiin 1946.