LANDMARK MEDIA/Imageselect

”Taistelutoverit” on historiallisesti ansiokas sarja

Karu realismi ja yhteistyö veteraanien kanssa tekevät Steven Spielbergin sarjasta ylivertaisen toisen maailmansodan kuvauksen.

Vuonna 1998 ohjaaja Steven Spielberg ja näyttelijä Tom Hanks tekivät vaikutuksen sotaelokuvalla Pelastakaa sotamies Ryan. Elokuvan alkukohtaus, joka kertoo Normandian maihinnousun ensimmäisestä päivästä eli D-daystä vuonna 1944, kuvasi sodan raakuutta ennenäkemättömän realistisesti ja koskettavasti.

Kolme vuotta myöhemmin Spielberg ja Hanks käsittelivät jälleen Yhdysvaltojen sotatraumoja Taistelutoverit-sarjassa, joka seuraa Yhdysvaltojen 506. maahanlaskurykmentin Easy- eli E-komppanian sotilaiden vaiheita toisessa maailmansodassa.

Sarjan kuvauksiin osallistui 10 000 avustajaa, siinä oli 500 puheroolia ja noin 125 miljoonan dollarin tuotantobudjetillaan se oli historian siihen asti kallein tv-sarja.

Taistelutoverit on joka sentin arvoinen. Pelastakaa sotamies Ryanista tuttu raaka realismi on läsnä sarjan jokaisessa jaksossa, jotka perustuvat E-komppanian eloonjääneiden veteraanien muisteluihin.

Katso ”Taistelutoverit”-sarjan traileri

Video

Sota heräsi eloon lentokentällä

Taistelutoverit perustuu historioitsija Stephen Ambrosen samannimiseen kirjaan sekä sen jatko-osaan D-Day, jotka kertovat E-komppanian sotilaiden kokemuksista Euroopassa toisen maailmansodan loppuvaiheessa.

Ambrose kävi kuuden vuoden aikana läpi lukemattomien sotilaiden kirjeitä ja päiväkirjoja ja tallensi satoja tunteja sotaveteraanien haastatteluja.

Tuloksena on yksityiskohtainen ja henkilökohtainen kuvaus toisesta maailmansodasta sodan kauhut omakohtaisesti kokeneiden sotilaiden näkökulmasta. Tv-sarja onnistuu muuntamaan Ambrosen tekstin kaunistelemattomaksi sotaviihteeksi – tinkimättä faktoista.

E-komppanian veteraani William Guarnere totesikin sarjan ensiesityksen jälkeen: ”Sodan tapahtumia on mahdotonta kuvata täydellisesti, mutta tämä sarja yltää todella lähelle.”

Veteraanit muistelivat olemattomia hautajaisia

© Claudia's Journal

Sarja: Blithe kuolee saatuaan luodin kurkkuunsa

Kolmannessa jaksossa sotamies Albert Blithe saa osuman kurkkuunsa. Hän jää henkiin, mutta lopputekstit paljastavat, että Blithe ei toipunut täysin haavoistaan ja kuoli vuonna 1948.

© Wiki Commons

Todellisuus: Blithe kuoli munuaisvaurioon

Useat E-komppanian jäsenet muistelivat Stephen Ambroselle osallistuneensa Blithen hautajaisiin vuonna 1948. Todellisuudessa Blithe toipui haavoittumisestaan ja muun muassa taisteli Korean sodassa. Hän menehtyi munuaistensa petettyä vuonna 1967.

E-komppanian taistelujen tarkka kuvaus on erityisen vaikuttavaa, kun otetaan huomioon, että Taistelutoverit kuvattiin suureksi osaksi vanhalla 445 hehtaarin suuruisella Hatfield Aerodromen lentokentällä ja lentokonetehtaalla Hertfordshiressä Britanniassa. Sinne rakennettiin muun muassa kulissikaupunki, joka esitti sarjassa pienin muutoksin peräti yhtätoista Euroopan kaupunkia ja kylää.

Illuusio siitä, että sarjassa liikutaan keskellä sodan runtelemaa Eurooppaa, ei missään vaiheessa rikkoudu. Kaikki tapahtumat sotilaiden rankasta koulutuksesta Yhdysvalloissa Saksan Ardennien offensiiviin Bastognessa on kuvattu tarkasti ja historiallisia yksityiskohtia kunnioittaen.

Aitous näkyy myös sarjan puvustuksessa ja aseissa: esimerkiksi amerikkalaisten M1 Garand -kiväärit ovat aitoja sodanaikaisia aseita. Taistelukohtauksissa näyttelijät ampuivat paukkupanoksilla.

Keskitysleiri oli jo vapautettu

© HBO

Sarja: E-komppania vapauttaa keskitysleirivankeja

Yksi sarjan unohtumattomimmista hetkistä nähdään, kun E-komppania saapuu Kauferingin keskitysleiriin Etelä-Saksassa ja nälkiintyneet vangit hoipertelevat heitä vastaan.

© United States Holocaust Memorial Museum

Todellisuus: Keskitysleiri oli jo vapautettu E-komppanian saapuessa

Kaufering oli vapautettu muutama päivä ennen E-komppanian tuloa. Elossa olevia vankeja oli jäljellä vain muutama, koska natsit olivat lähettäneet suurimman osan kuolemanmarssille muille keskitysleireille.

Yksi Taistelutoverien ainutlaatuisimmista piirteistä on se, että jokainen jakso alkaa E-komppanian veteraanien haastatteluilla, joissa nämä muistelevat jaksossa kuvattuja tapahtumia. Tosielämän sotilaiden muistot yhdistettynä draamaan luovat vaikuttavan lopputuloksen ja antavat sarjalle ripauksen dokumentaarista uskottavuutta.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että sarja perustuu E-komppanian sotilaiden muistikuviin, mihin liittyy tiettyjä sudenkuoppia: Esimerkiksi lentäjiä, jotka kuljettivat laskuvarjojoukot kohteeseen, kuvataan sarjassa usein hieman taitamattomiksi. Kuvaus perustuu sotilaiden muistikuviin kaoottisista lennoista – ei siihen, mitä lentokoneiden ohjaamossa todella tapahtui.

Kuten historiallisessa fiktiossa yleensäkin, sarjassa on myös useita kohtia, joissa faktat ovat saaneet väistyä draaman tieltä. Sotilaat esimerkiksi riisuvat tuon tuostakin kypäränsä, jotta katsoja tietää kuka on kuka, vaikka taistelutilanteessa niin ei todennäköisesti juurikaan tehty.

Amerikkalaiset joivat Hitlerin viinit

© HBO

Sarja: Sotilaat valtaavat Hitlerin loma-asunnon

Hitlerin tehtyä itsemurhan 30. huhtikuuta E-komppania majoittui diktaattorin hylättyyn loma-asuntoon Berghofiin. Sotilaat tyhjensivät Göringin viinikellarin juhliakseen sitä, että sota oli heidän osaltaan ohi.

© RareHistoricalPhotos/Sanna Dullaway

Todellisuus: Sotilaat todella tyhjensivät viinikellarin

Ei tiedetä varmuudella, saapuiko E-komppania Berghofiin ensimmäisenä. Se kuitenkin tiedetään, että E-komppanian sotilaat joivat Göringin kalliit viinit. Useiden komppanian sotilaiden nähtiin ajavan yöllä humalassa läheisen Berchtesgadenin kaduilla.

Voittamaton sodan kuvaus

Historiallisesta fiktiosta voi aina löytää puutteita, mutta Taistelutoverit on vaikuttavan autenttinen useimpiin muihin elokuviin ja sarjoihin verrattuna. Yksittäisen sotilasjoukon kokemusten kuvauksena se on täysin ylivertainen.

Yli 20 vuotta ensi-iltansa jälkeen Taistelutoverit on yhä sotakuvausten ehdotonta parhaimmistoa.

HISTORIAN TUOMIO: 6/6 TÄHTEÄ