Silentworld Foundation/Fugro
Montevideo Maru.

Sukeltajat löysivät japanilaisen sotavankilaivan hylyn

Vuonna 1942 yli tuhat australialaista sotavankia kuoli, kun yhdysvaltalainen sukellusvene upotti erehdyksessä heitä kuljettaneen laivan. Kansainvälisen yhteistyön ansiosta laiva on nyt löydetty.

Toisen maailmansodan aikana yhdysvaltalainen sukellusvene upotti japanilaisen rahtilaiva SS Montevideo Marun Luzonin saaren lähistöllä Filippiineillä. Laiva ei kuitenkaan kuljettanut ammuksia tai japanilaisia sotilaita, kuten amerikkalaiset luulivat, vaan sillä oli kyydissään lähes tuhat japanilaisten vangitsemaa australialaista sotilasta ja siviiliä.

Heidän kuolemansa teki SS Montevideo Marun uppoamisesta Australian historian pahimman merionnettomuuden.

Nyt hylky ja yli tuhannen sotavangin viimeinen leposija on löydetty.

Löydön teki Silentworld Foundation, joka jäljitti australialaisten ja japanilaisten asiantuntijoiden avulla laivan tarkan uppoamispaikan.

Montevideo Maru.

Kaikuluotaimen avulla luotiin kolmiulotteinen kuva meren pohjassa makaavasta aluksesta.

© Silentworld Foundation/Fugro

Paikannuksen jälkeen uppoamispaikkaa tutkimaan lähetettiin maailman edistyneimpiin kuuluva vedenalainen alus, ja hylky paikannettiin kaikuluotaimen avulla 12 päivässä. Kun kaikuluotainkuvia verrattiin aluksen alkuperäisiin piirustuksiin, hylky varmistui SS Montevideo Maruksi.

”Toivomme, että aluksen löytäminen tuo rauhan niille lukuisille perheille, jotka tämä kauhea tragedia repi rikki”, Silentwood Foundationin johtaja John Mullen kommentoi.

Hylky jätetään rauhaan

Asiaan liittyvät tahot ovat jo päättäneet, ettei hylkyä yritetä nostaa, sillä se makaa yli 4 000 metrin syvyydessä – eli syvemmällä kuin esimerkiksi RMS Titanicin hylky.

Syvyyden vuoksi hylyn nostaminen olisi erittäin vaikeaa, mutta Mullenin mukaan asiaan liittyy myös muita näkökohtia:

”Kyseessä on yli tuhannen ihmisen hauta.”

Montevideo Maru.

”Oli hyvin koskettava hetki nähdä ensimmäiset kuvat aluksesta, jota kukaan ei ollut nähnyt 80 vuoteen”, retkikunnan johtaja kertoo.

© Australian War Memorial