Stalin vainosi natsilähettiläitä

Neuvostoliitossa vangittiin salaa lukuisia saksalaisdiplomaatteja toisen maailmansodan jälkeen.

Josif Stalin antoi kiduttaa saksalaisia diplomaatteja Lubjanka­n vankilassa Moskovassa.

Neuvostoliiton agentit sieppasivat ja veivät vankilaan useita saksalaisia diplomaatteja heti toisen maailmansodan jälkeen, paljastaa Neuvostoliiton sotilastiedus­telupalvelun FSB:n asiakirjoja esittelevä kirja. Hiljattain julkaistusta kirjasta käy ilmi, että Neuvostoliiton sodan­aikainen johtaja Josif Stalin antoi henkilökohtaisesti käskyn siepata entisiä natsi-Saksan lähetti­läitä ja viedä heidät moskovalaiseen Lubjanka­n vankilaan.

Kirjan mukaan Stalin halusi kostaa saksalaisille diplomaateille, sillä hän syytti heitä natsi-Saksan hyökkäyksestä Neuvostoliittoon vuonna 1941. Stalinin kostolistan kärjessä oli Saksan ulkoministeri von Ribbentrop, jonka liittoutuneet kuitenkin pidättivät ennen kuin neuvostoagentit saivat hänet käsiinsä.

Muilla listalla olleilla oli vielä huonompi onni. Kolme kuukautta sodan loppumisen ­jälkeen Neuvostoliittoon oli viety 374 diplomaattia. Heidät tuomittiin yleensä 25 vuoden pakkotyöhön pelätyille gulageille, ja vain noin puolet selvisi elossa leirien rankoista oloista ja kovasta kohtelusta.