Stalin kielsi Hitlerin murhayritykset

Neuvostoliiton Josif Stalin torjui kahdesti suunnitelman murhata Hitler. Hän pelkäsi Hitlerin kuoleman johtavan Saksan ja liittoutuneiden väliseen rauhaan.

Hitler selvisi hengissä useista murhayrityksistä ja kerskaili onnellaan, kuten kuvassa ­Italian Benito Mussolinille.

Eläkkeellä oleva kenraali ja Venäjän entinen sisä­ministeri Anatoli Kulikov on paljastanut, että diktaattori Josif Stalin tyrmäsi vuosina 1943 ja 1944 kaksi pitkälle valmisteltua suunnitelmaa Adolf Hitlerin murhaamiseksi.

”Suunnitelmana oli murhata Hitler bunkkeriinsa 1943, ­mutta Stalin hylkäsi aikeen, sillä hän pelkäsi Hitlerin kuoleman johtavan Saksan erillisrauhaan Bri­tan­nian ja Yhdysvaltain kanssa”, Kulikov kertoi Mos­kovassa pidetyssä sota­historian konferenssissa.

Kulikovin mukaan Neuvostoliitolla olisi ollut mahdollisuus tappaa Hitler vuonna 1944, sillä se oli onnistunut soluttamaan salamurhaajan aivan Hitlerin lähipiiriin. Stalin kielsi kuitenkin jälleen suunnitelman, sillä hän uskoi Neuvostoliiton pystyvän murskaamaan Saksan sotilaallisesti niin, ettei Saksa enää muodostaisi sille uhkaa. Sodan jatkuminen antoi Neuvostoliitolle myös tilaisuuden kasvattaa valta­piiriään Itä-Euroopassa.

Historiantutkijoiden tietojen mukaan Hitleriä vastaan kaa­vailtiin ainakin 17:ää murha­yritystä vuosina 1939–1945.