Laura Kreider/US ARMY

Sotilaat korvasivat pihistetyn kakun 77 vuoden päästä

Amerikkalaisjoukot popsivat toisessa maailmansodassa italialaistytön syntymäpäiväkakun, ja nyt rykmentti on korjannut asian.

Meri Mion vanhempineen joutui vuonna 1945 pakenemaan ullakolle, kun yhdysvaltalaisjoukot taistelivat saksalaismiehittäjiä vastaan lähellä heidän kotiaan Vicenzassa Pohjois-Italiassa.

Kun perhe aamulla palasi keittiöönsä, amerikkalaiset olivat syöneet tuolloin 13-vuotiaan Mionin syntymäpäiväkakun, joka oli ollut jäähtymässä ikkunalaudalla.

Mion kertoi tapahtumista vuonna 2020 julkaistussa lehtiartikkelissa:

”Sen jälkeen olen aina syntymäpäivänäni muistellut tuota yötä. Haluaisin vielä syödä sen kakun, mutta olen kuitenkin iloinen, että kaikki päättyi niin onnellisesti.”

Yhdysvalloilla on ollut sotilaita Vicenzassa aina siitä lähtien, kun maailmansota raivosi Italiassa. Lehtijutun jälkeen varuskunta päätti korvata maanmiestensä syömän kakun tilaisuuden tullen.

Meri Mion oli 13-vuotias liittoutuneiden vapauttaessa Italian, joka oli ollut saksalaisten miehittämä Mussolinin kuoleman jälkeen.

© Laura Kreider/US ARMY

Synttärisankari antoi amerikkalaisille anteeksi

Meri Mion täytti hiljattain 90 vuotta, ja siinä yhteydessä yhdysvaltalaissotilaat pyysivät häneltä anteeksi ja toivat hänelle uuden kakun korvaukseksi vanhasta.

Yllätysseremoniassa syntymäpäiväsankari kertoi, että hän oli jo kauan sitten antanut 77 vuotta sitten syntymäpäiväkakkunsa popsineille sotilaille anteeksi, ja kiitti lämpimästi uudesta kakusta:

”Syön kakun huomenna koko perheeni kanssa ja muistelen tätä ihmeellistä päivää, jota en koskaan unohda.”