United States Library of Congress & Shutterstock

Sotapropaganda varoitti sukupuolitaudeista

Yhdysvaltojen armeija piti toisessa maailmansodassa vierasmaalaisia naisia lähes yhtä suurena uhkana kuin vihollissotilaita.

Ensimmäisessä maailmansodassa sotilaiden sukupuolitaudit olivat niin suuri ongelma, että esimerkiksi Yhdysvallat menetti niiden vuoksi lähes 7 miljoonaa miestyöpäivää.

Kun Yhdysvallat liittyi toiseen maailmansotaan, sen sodanjohto ei halunnut saman toistuvan. Niinpä armeija käytti miljoonia dollareita pro­pa­gan­da­an, joka varoitti sotilaita satunnaisten seksisuhteiden vaaroista.

Valistuksen ja ­tehokkaampien hoitojen ­ansiosta sotilaiden sukupuolitauti­tartuntojen määrä olikin alle 10 ­prosenttia ensimmäiseen maailman­sotaan verrattuna.

Yhdysvaltojen armeijan propaganda korosti vahvasti sukupuolitauteihin (VD) liittyvää häpeää.

© U.S. National Archives and Records Administration

Stan Lee työskenteli propagandaosastolla

Sarjakuvalegenda Stan Leen tunnetuimpiin hahmoihin kuuluvat muun muassa Hämähäkkimies, Hulk ja Iron Man, jotka syntyivät 1960-luvulla.

Lee työskenteli käsikirjoittamisen ja sarjakuvien parissa myöstoisen maailmansodan aikana. Hän kuului vuodesta 1943 lähtien Yhdysvaltojen armeijan osastoon, jossa tehtiin opetus- ja propagandamateriaalia yhdysvaltalaisille sotilaille.

Lee itse piti tuon ajan töistään erityisen onnistuneena sotilaita sukupuolitautien vaaroista varoittavaa kampanjaa.