Yhdysvaltalaisissa sukupuolitaudeista varoittavissa julisteissa käytettiin usein tehosteena naisten kuvia.

© United States Library of Congress & Shutterstock

Sotapropaganda varoitti sukupuolitaudeista

Yhdysvaltojen armeija piti toisessa maailmansodassa vierasmaalaisia naisia lähes yhtä suurena uhkana kuin vihollissotilaita.

perjantai 5. huhtikuuta 2019 teksti Bue Kindtler-Nielsen

Ensimmäisessä maailmansodassa sotilaiden sukupuolitaudit olivat niin suuri ongelma, että esimerkiksi Yhdysvallat menetti niiden vuoksi lähes 7 miljoonaa miestyöpäivää.

Kun Yhdysvallat liittyi toiseen maailmansotaan, sen sodanjohto ei halunnut saman toistuvan. Niinpä armeija käytti miljoonia dollareita pro­pa­gan­da­an, joka varoitti sotilaita satunnaisten seksisuhteiden vaaroista. 

Valistuksen ja ­tehokkaampien hoitojen ­ansiosta sotilaiden sukupuolitauti­tartuntojen määrä olikin alle 10 ­prosenttia ensimmäiseen maailman­sotaan verrattuna.

Yhdysvaltojen armeijan propaganda korosti vahvasti sukupuolitauteihin (VD) liittyvää häpeää.

© U.S. National Archives and Records Administration

Stan Lee työskenteli propagandaosastolla

Sarjakuvalegenda Stan Leen tunnetuimpiin hahmoihin kuuluvat muun muassa Hämähäkkimies, Hulk ja Iron Man, jotka syntyivät 1960-luvulla.

Lee työskenteli käsikirjoittamisen ja sarjakuvien parissa myös toisen maailmansodan aikana. Hän kuului vuodesta 1943 lähtien Yhdysvaltojen armeijan osastoon, jossa tehtiin opetus- ja propagandamateriaalia yhdysvaltalaisille sotilaille. 

Lee itse piti tuon ajan töistään erityisen onnistuneena sotilaita sukupuolitautien vaaroista varoittavaa kampanjaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...