Saksan ydinaseohjelman jätteitä suolakaivoksessa

Saksassa Asse II -nimisessä ydinjätteen sijoituspaikassa saattaa olla myös natsien ydinaseohjelman jätettä. Ohjelma oli ehkä pidemmällä kuin on luultu.

Saksassa vuonna 1939 aloitetun ydinpommiohjelman ei ole uskottu edenneen pitkälle. Yhdysvallat sen sijaan testasi ensimmäistä atomipommia vuonna 1945.

Lausunto 38 vuoden takaa kuohuttaa Saksaa. Ala-Saksissa sijaitsevan Asse II -suolakaivoksen tuolloinen johtaja kertoo lausunnossaan, että ydinjätteen loppusijoituspaikkana 1960-luvulla toimineen kaivoksen ensimmäiset jätteet olivat peräisin Hitlerin ydinaseohjelmasta: ”Organisaatiomme hautasi radioaktiivista jätettä saksalaisen atomipommin valmisteluista viime sodan ajoilta.”

Vuonna 1945 yhdysvaltalaiset purkivat Saksan ydinaseprojektin. Kuva: SCANPIX/AKG-IMAGES

Lausunnon lähes 40 vuotta sitten antanut Alwin Urff on kuollut eikä voi vahvistaa väitettään, mutta hänen sanansa ovat saaneet saksalaiset historioitsijat kiihdyksiin. Saksan ydinaseohjelma ei nimittäin tähänastisen historiankirjoituksen mukaan ollut niin pitkällä, että siitä olisi jäänyt merkittäviä määriä jätettä. Historioitsija ja natsien ydinaseohjelman asiantuntija Mark Walker kommentoi kohua Daily Mail -lehdelle: ”Koska näistä huippusalaisina pidetyistä projekteista ei tiedetä juuri mitään, on mahdoton sanoa, onnistuivatko natsit rikastamaan uraania riittävästi pommin valmistamiseen.”

Nyt julki tullut lausunto väittää, että ohjelmasta jäi radioaktiivista jätettä. Kuva: Polfoto/Ullstein Bild