Saksalaisen tukikohdan salaisuus paljastumassa
Saksalaisten salainen Schatzgräber-tukikohta on ollut arvoitus tutkijoille. Nyt sieltä löydetyt esineet saattavat paljastaa, mitä tukikohdassa oikein oli tekeillä.

”Schatzgräber” voidaan kääntää ”aarteenetsijäksi”, ja nyt mystisestä sotilastukikohdasta onkin löytynyt varsinainen aarre tutkijoille.
Saksalainen Schatzgräberin tukikohta on vuosikausia tunnettu vain toista maailmansotaa käsittelevistä kirjallisista lähteistä.
Venäläistutkijat ovat nyt saaneet todisteita siitä, että tukikohta on todella ollut olemassa.
Venäläiset ovat löytäneet Huippuvuorten itäpuolelta sijaitsevalta Aleksandran maa -nimiseltä saarelta yli 500 esinettä tukikohdasta, joka oli vuosina 1943-1944 salainen mutta tärkeä osa natsi-Saksan strategista sodankäyntiä.
Monenlaisia huhuja
Kerrotaan, että vuonna 1943 Schatzgräberiin lähetettiin 10 meteorologia laatimaan sääennusteita, joiden avulla natsien piti saada etulyöntiasema Saksan sotilaallisissa operaatioissa Arktiksella ja Pohjois-Euroopassa.
Vuosien mittaan tukikohdan todellisesta tarkoituksesta on kuitenkin kerrottu monenlaisia huhuja, sillä tukikohdan nimi Schatsgräber tarkoittaa aarteenetsijää. Moni onkin sen vuoksi arvellut, että tukikohta liittyi itse asiassa natsien Ahnenerbe-järjestöön, jonka tehtävä oli muun muassa etsiä arkeologisia aarteita.
Miehistö sairastui
Oli Schatzgräberin tarkoitus mikä tahansa, sen toiminta sai toisen maailmansodan aikana äkillisen lopun.
Tukikohdan henkilöstö sairastui syötyään nälkäänsä huonosti kypsennettyä jääkarhunlihaa, ja saksalainen sukellusvene evakuoi tukikohdan vuonna 1944.
Löydetyt 500 esinettä – muun muassa univormuja, säilykepurkkeja, käsikranaatteja ja meteorologian kirjoja – ovat nyt matkalla kohti Venäjää, jossa ne aiotaan tutkia tarkemmin. Tutkimusten toivotaan valaisevan, mitä Schatzgräberissä oikeastaan oli tekeillä ja mitä sille tapahtui.