Saksalaisen jättiläiskoneen hylky

Sardinian läheltä merenpohjasta on löytynyt ainoa toisen maailmansodan ajoilta säilynyt saksalainen Messerschmitt 323 -kuljetuskone.

Me 323 oli suurin toisessa maailmansodassa käytetty maakentiltä toimiva kone. Se painoi ilman lastia 27 tonnia.

Italialaiset harrastajasukeltajat tekivät elämänsä löydön, kun he havaitsivat Sardinian rannikolla meren pohjassa toisen maailmansodan aikaisen saksalaisen kuljetuskoneen hylyn. 28 metrin pituinen Messerschmitt 323 Gigant oli suurin sodan aikana maakentiltä toiminut kuljetuskone, ja niitä valmistettiin vain hieman yli kaksisataa kappaletta.

Sukeltaja Cristina Freghierin mukaan kone, joka makaa noin 60 metrin syvyydessä meren pohjassa noin 15 kilometrin päässä La Maddalenan saaresta, vaikuttaa erittäin hyvin säilyneeltä.

”Muita sodanaikaisia Me 323 -koneita ei tiedetä säilyneen, joten kyseessä on historiallisesti merkittävä löytö”, Freghieri kertoi italialaiselle Ansa-uutistoimistolle.

Messerschmitt 323 Gigant -koneessa oli tilaa 130 miehelle

Kone oli 26. heinäkuuta 1943 viemässä joukkoja Sardiniasta mantereelle Pistoiaan, kun brittiläinen hävittäjälentokone ampui sen alas. Saksalaiskone syöksyi mereen mukanaan tuntematon määrä sotilaita. Freghierin mukaan osa sotilaista pelastautui pelastuslautalle, mutta suuri osa koneessa olleista vajosi syvyyksiin sen mukana.

Saksan ilmavoimat kehitti Messerschmitt 323:n raskaiden aseiden ja joukkojen kuljetukseen. Koneeseen mahtui noin 130 sotilasta varusteineen tai noin 12 tonnia lastia. Suuren kokonsa vuoksi kone oli hidas ja kömpelö, joten vaikka siinä oli aseistuksena useita konekivääreitä, se oli helppo kohde vihollisen hävittäjille.