Shutterstock
Liittoutuneiden lentokone – Normandia – D-day

Rommelin raportti Normandian maihinnoususta: ”Vihollinen hallitsee ilmatilaa”

Liittoutuneiden lentokoneet tekivät saksalaisten tehokkaasta puolustautumisesta Normandian maihinnousua seuranneina päivinä mahdotonta. Atlantin rannikkopuolustuksen komentajan, Saksan suuren sotasankarin Erwin Rommelin raportti kertoi selväsanaisesti, miten mahdoton tehtävä saksalaisilla oli edessään. Lue saksalaisten vaikeuksista Rommelin omin sanoin kertomana.

Kesäkuun 6. päivänä liittoutuneet aloittivat maihinnousun Normandiassa. Tavoitteena oli perustaa rannikolle sillanpääsema ja vallata Cotentinin niemimaa ja Cherbourgin satama mahdollisimman nopeasti.

Saksalaiset eivät onnistuneet torjumaan vihollista ankarasta vastarinnastaan huolimatta. Jo neljän päivän kuluttua tilanne oli saksalaisten kannalta kriittinen, kuten Atlantin rannikkopuolustuksen komentaja Erwin Rommel kuvaili raportissaan 10. kesäkuuta 1944:

Normandia, 10. kesäkuuta 1944

Sinnikkään puolustuksemme ja käytettävissä olleiden reservijoukkojemme varhaisten vastahyökkäysten tuloksena vihollinen on päässyt etenemään toivomaansa huomattavasti hitaammin, hyökkäyksensä voimasta huolimatta.

Vihollinen näyttää myös käyttävän alkuperäistä suunnitelmaansa enemmän joukkoja.

Vihollinen pyrkii vahvistamaan rintamaansa erittäin tehokkaiden ilmajoukkojensa suojaamana, eivätkä ilmavoimamme eikä laivastomme pysty – etenkään päiväsaikaan – estämään tätä.

Siksi vihollinen saa lisää joukkoja sillanpääasemaansa huomattavasti nopeammin kuin mitä me pystymme siirtämään reservejä rintamalle.

Etenemisemme Normandiassa on hidastunut suuresti ja paikoin mahdotonta vihollisen ajoittain ylivoimaisten ilmavoimien vuoksi.

Erwin Rommel – Afrikan joukot

Rommel oli yksi Hitlerin suosikeista. Hänet pakotettiin itsemurhaan vuonna 1944, kun hänet oli yhdistetty Hitlerin vastaiseen salaliittoon.

© Shutterstock

Erwin Rommel sai länsirintaman vastuulleen

Ilmatila on vihollisen täydessä hallinnassa sadan kilometrin leveydeltä etulinjasta sisämaahan. Päivän aikana kaikki liikenne on mahdotonta niin teillä, poluilla kuin avoimessa maastossakin hävittäjäpommittajien ja pommikonemuodostelmien uhatessa taivaalta.

Lopputuloksena joukkojemme liikkuminen taistelukentällä on lähes täysin lamautunut samalla, kun vihollinen pääsee toimimaan vapaasti.

Myös kaukana rintamalinjan takana liikenteen solmukohdat ovat jatkuvien iskujen kohteena, ja meidän on vaikea saada joukoille välttämättömiä ammus- ja polttoainetäydennyksiä.

Kun yritämme saada edes pieniä yksikköjä etenemään taistelukentälle, esimerkiksi tykistöä asemiin tai hyökkäysvalmiita panssarivaunuja, ne joutuvat välittömästi ilmahyökkäyksen kohteeksi tuhoisin seurauksin.

Joukkomme ovat päivän aikana joutuneet hakeutumaan metsäalueille suojaan jatkuvilta ilmapommituksilta.

Hitlerin murhayritys

Ryhmä upseereita yritti 20. heinäkuuta 1944 ottaa Hitlerin hengiltä.

© Bundesarchiv

Upseerit yrittivät murhata Hitlerin

Taistelukentän yllä kaartelee jatkuvasti lukuisia vihollisen hävittäjäpommittajia, ja pommikoneiden iskuvoimaiset muodostelmat pudottavat raskaita pommilastejaan joukkojemme päälle kylissä, silloilla ja tienristeyksissä siviiliväestöstä piittaamatta.

Ei ilmatorjuntamme eikä Luftwaffe näytä pystyvän torjumaan vihollisen jopa 27 000 tehtävää päivässä suorittavien ilmavoimien lamauttavaa ja tuhoavaa vaikutusta. (Rommelin arvio tehtävien määrästä oli todellisuutta korkeampi. Oikea luku oli lähempänä 10 000:ta päivässä. Toim. huom.)

Joukkomme ovat päivän aikana joutuneet hakeutumaan metsäalueille suojaan jatkuvilta ilmapommituksilta.

Joukkomme – armeija ja Waffen-SS-joukot – puolustautuvat niin hyvin kuin pystyvät, mutta ammukset ovat vähissä ja uusia voidaan tuoda vain äärimmäisen hankalissa olosuhteissa.

Laskuvarjojoukkoja on odotettavissa lisää muutaman päivän kuluessa, etenkin alueella, joka ei ole enää joukkojemme hallinnassa.

Koska vihollinen pystyy ilmavoimillaan pysäyttämään motorisoidut joukkojemme paikoilleen useiksi päiviksi kerrallaan ja jatkamaan samalla jatkuvasti omien motorisoitujen ja tiedustelujoukkojensa operaatioita, tilanteemme on muuttunut hyvin vaikeaksi.

Kaikki joukkomme taistelevat sitkeästi ja täynnä taistelutahtoa vihollisen valtavasta materiaalisesta ylivoimasta huolimatta. Pyydän, että valtakunnanjohtajaa informoidaan tilanteesta rintamalla.

Hitler kuuli liittoutuneiden hyökkäyksen vakavuudesta ensimmäisen kerran vasta Rommelin neljä päivää maihinnousun jälkeen kirjoittamasta raportista – hän oli uskonut Normandian maihinnousun olevan peitehyökkäys. Hitler määräsi pian kaikki reservit ajamaan liittoutuneet takaisin merelle, mutta määräys tuli liian myöhään ja liittoutuneiden ilmaherruus takasi, ettei sodan kulkua voinut enää muuttaa.