Raportti paljastaa hehkeän agentin nimen

Hiljattain julkistettu salainen raportti vahvistaa Britannian viekoittelevan naisagentin olemassaolon 1940-luvulla.

"Fifin" tehtävä oli houkutella tulevia agentteja paljastamaan tietonsa. Nyt julkistettu asiakirja paljastaa, että "Fifi" käytti nimeä Christine Collard työskennellessään SOE:lle.

Agentti "Fifi" paljastui

Britannian salaperäisen naisagentin "Fifin" henkilöllisyys on ollut arvoitus yli 70 vuoden ajan, ja brittiviranomaiset ovat jopa kiistäneet hänen olemassa­olonsa. Britannian sodanaikaisen turvallisuuspalvelun Special Operations Executiven (SOE) hiljattain julkistetut asiakirjat kuitenkin ­osoittavat Fifin olleen todellinen henkilö.

"Fifi" testasi agenttikokelaat

Winston Churchill ­perusti SOE:n tukemaan Saksan miehittämien Euroopan maiden vastarintaliikkeitä muun muassa sabotaasin avulla. Viehättävän Fifin tehtä­vänä oli testata tulevia vakoojia houkuttelemalla heitä paljastamaan salaisia tietoja. Jos agenttikokelas laverteli, hänen vakoojan­uransa päättyi heti alkuunsa.

SOE:n asiakirjoista käy ilmi, että Fifin oikea nimi oli Marie ­Christine Chilver. SOE värväsi hänet agentikseen vuonna 1942 hänen ollessaan 22-vuotias, ja hän toimi agenttina ­sodan loppuun asti. ­Sodan jälkeen hän muutti asumaan nuoruutensa kotimaahan Latviaan ja omistautui auttamaan kärsiviä eläimiä. Chilver kuoli vanhuuteen vuonna 2007. Hän ei koskaan paljastanut menneisyyttään vakoojana.

SOE:n vaaralliset naisagentit

  • Nancy Wake auttoi Ranskan vastarintaliikettä ja oli Gestapon tappolistan kärjessä vuonna 1943.

  • Krystyna Skarbek toimi Puolassa ja Ranskassa, ja hän oli monien James Bond -romaanien nais­agenttien esikuva.

  • Virginia Hall työskenteli peitetehtävissä Rans­kassa. Gestapo piti häntä liittoutuneiden agenteista kaikkein vaarallisimpana.