Puolasta löytyi samanlainen koru kuin Anne Frankilla

Sobibórin tuhoamisleiriltä on löytynyt poikkeuksellinen koru. Nyt selvitellään, tunsivatko sen omistaja ja Anne Frank toisensa.

Anne Frankilla oli samanlainen riipus kuin nyt löytynyt.

© Ullstein Bild/All Over Press

Natsien Sobibórin tuhoamisleiriltä ­Puolasta on löytynyt erikoinen riipus. Tiedetään, että päiväkirjastaan maailmankuuluksi nousseella juutalaistytöllä Anne Frankilla oli samanlainen koru.

Löytyi lattialautojen alta

Puolalaisista, israelilaisista ja hollan­tilaisista arkeologeista koostunut tutkijaryhmä kaivoi korun esiin lattialautojen alta paikasta, jossa leirin naisvangit ­riisuutuivat ennen kuin heidät vietiin kaasukammioon.

Tutkimuksissa on selvinnyt, että lattia­lautojen alla vuosikymmeniä maannut pieni kolmikulmainen riipus kuului nuo­relle Karoline Cohn -nimiselle juutalais­tytölle.

Samanlainen kuin Anne Frankin koru

Cohn pakotettiin vuonna 1941 muuttamaan Minskin juutalaisgettoon, jonne hänen jälkensä päättyvät.

Koru ­kuitenkin löytyi Sobibórista, joten joko hänkin päätyi sinne tai sitten riipus on ­kulkeutunut Sobibóriin jonkun toisen ­henkilön mukana.

Karoline Cohnin ja Anne Frankin rii­pukset ovat muuten aivan samanlaiset, mutta niihin on kaiverrettu eri päivä­määrä.

Tyttöjen välistä yhteyttä tutkitaan

Tutkijat eivät ole löytäneet ­ muita vastaavanlaisia koruja, ja siksi nyt yritetään selvittää, tunsivatko tytöt mahdollisesti toisensa tai oliko heidän välillään jokin muu yhteys.

Molemmat tytöt olivat syntyneet Frankfurt ­am Mainissa vuonna 1929.

3 kysymystä professorille

Yoram Haimi Arkeologi,
Israelin muinaismuistovirasto

Voitko kuvailla löytöhetkeä?

Korun löysivät puolalaiset työntekijämme. ­ He alkoivat välittömästi puhua keskenään puolaa, mikä on yleensä merkki siitä, että he ovat löytäneet jotain mielenkiintoista.

En ollut itse paikalla, mutta he ottivat minuun yhteyttä heti luettuaan riipuksen tekstin.

Oletteko aivan varmoja, että riipus on kuulunut Karoline Cohnille?

Kyllä. Karoline Cohn on ainoa juutalaistyttö, joka syntyi tuona päivänä Frankfurtissa. Tiedämme varmuudella, että hänet karkotettiin Minskin gettoon syksyllä 1941 ja että monet siellä olevista juutalaisista kuljetettiin myöhemmin Sobibóriin, jossa heidät tapettiin.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Toivomme, että jos jollakulla on vastaavanlainen riipus, hän ottaisi meihin yhteyttä. Silloin pääsisimme tutkimuksissamme eteenpäin.