Waldemar Engler

Puolasta löytyi natsien uhrien joukkohauta

Puolalaiset arkeologit ovat löytäneet todisteita verilöylystä, jossa natsit tappoivat 35 000 siviiliä.

Puolalaiset arkeologit tekivät järkyttävän löydön entisestä Pommerista Itämeren rannalla. Alueella, jota paikalliset kutsuvat ”Kuoleman laaksoksi”, surmattiin jopa 35 000 siviiliä Saksan miehittäessä Puolaa toisessa maailmansodassa – ja ensimmäinen näiden uhrien joukkohauta on nyt löydetty.

”Tiesimme, että uhreja oli haudattu tänne, mutta ennen tutkimuksiamme emme tienneet tarkoin, minne”, kertoo Dawid Kobiałka Puolan tiedeakatemian arkeologian ja etnologian laitokselta.

Natsit murhasivat Pommerissa 35 000 puolalaista hankkiakseen ”elintilaa” (Lebensraum) etnisille saksalaisille. Piaśnican kylän lähellä ammuttiin jopa 12 000 siviiliä.

© HISTORIA

Tuhansia surmattiin ”Kuoleman laaksossa”

Sodan ensikuukausina 12 000 alueen siviiliä vietiin Piaśnican kylän läheiseen metsään, missä heidät murhattiin ja haudattiin. 7 000 muuta siviiliä vietiin Szpęgawskin läheisiin metsiin, eikä heitä enää koskaan nähty. Murhat jatkuivat aina sodan päättymiseen asti vuonna 1945.

Tammikuussa 1945 satoja puolalaisia, joista monet kuuluvat vastarintaliikkeeseen, vietiin metsään lähelle Chojnicea ja murhattiin. Ruumiit heitettiin joukkohautaan, valeltiin bensiinillä ja poltettiin. Liekit valaisivat metsää kolme päivää ja kolme yötä.

Arkeologit ovat löytäneet nyt tämän joukkomurhan uhreja. Seuraavaksi he pyrkivät tunnistamaan uhrit näille kuuluneiden, maassa säilyneiden esineiden perusteella, ja lisäksi alueelta yritetään etsiä tuhansien vielä löytämättömien uhrien haudat.