Punainen risti oli sodan jälkeen päävastuussa ­miljoonista saksalais­pakolaisista.

Punainen risti auttoi tuhansia natsirikollisia

Uusi kirja paljastaa, että Punainen risti auttoi luultua suuremman määrän natseja pakenemaan sotarikossyytteitä.

­Punaisen ristin tai Vatikaanin avustuksella Euroopasta paenneita natsirikollisia on paljon enemmän kuin ­tähän asti on uskottu.

Tämä käy ilmi vasta ilmesty­neestä kirjasta, joka perustuu tähän saakka salassa pidettyihin asiakirjoihin. Punainen risti on myöntänyt, että sitä huijattiin myöntämään matkustusasiakirjoja pakolaisina esiintyneille natsirikollisille.

Harvardin yliopiston tutkijan Gerald Steinacherin mukaan huijareita oli paljon luultua enemmän. Tehdessään taus­tatutkimusta kirjaansa Nazis on the Run varten Steinacher pääsi tutkimaan Punaisen ristin arkistoja Genevessä ja löysi sieltä muun muassa natseille ­myönnettyjä Punaisen ristin matkustusasiakirjoja.

Sotarikolliset saivat Punaiselta ristiltä matkustusasiakirjat

Vertaamalla asiakirjoja etsittyjen sotarikollisten luetteloihin Steinacher sai selville, että muun muassa noin 8 000 entisen Waffen-SS-sotilaan onnistui paeta Punaisen ristin avustuksella Britanniaan ja Kanadaan vuonna 1947.

Punainen risti auttoi sota­rikollisia erehdyksessä, mutta Vatikaanin pakolaiskomissio auttoi heitä Steinacherin mukaan tietoisesti muun ­muassa järjestämällä heille uuden ­henkilöllisyyden. Steinacher uskoo Vatikaanin avunannon johtuneen kommu­nis­tisen Neuvostoliiton pelosta.

Ehkä sinua kiinnostaa...