Pohjanmerestä löytyi toisen maailmansodan aikainen pommikone

Lentokoneen hylky havaittiin Pohjanmeressä Norjan ja Britannian välisen suurjännitekaapelin asentamistöiden yhteydessä. Asiantuntijoiden mukaan hylky on ehkä brittiläisen Short Stirling -tyyppisen pommikoneen.

Short Stirling oli Britannian ilmavoimien ensimmäinen pommikone, jossa oli neljä moottoria.

© Wikimedia Commons

Brittiläisen sähköyhtiön National Gridin insinöörit kokivat yllätyksen tutkiessaan hiljattain merenpohjaa Norjan rannikolla merenalaisen sähkökaapelin asennusprojektin yhteydessä.

He törmäsivät nimittäin lentokoneen hylkyyn – ja ilmeisesti varsin erikoiseen.

Pommikone vei viskiä ja savukkeita Norjan vastarintaliikkeelle

”Kuulemiemme asiantuntijoiden mukaan kyseessä on todennäköisesti Short Stirling -tyyppisen pommikoneen hylky. Noilla koneilla oli tärkeä rooli tarvikkeiden kuljetuksessa Britanniasta Norjan vastarintaliikkeelle toisen maailmansodan lopulla”, kertoi North Sea Linkin projektipäällkkö Thor Anders Nummedal uutistoimisto Ritzaun mukaan.

Pommikone, jonka suunnitteli Short Brothers 1930-luvun lopulla, lensi muun muassa aseita, ammuksia, univormuja, viskiä ja savukkeita Norjan vastarintaliikkeelle.

Viranomaisilla ei ole enempää todisteita

Sodan mittaan liittoutuneet toteuttivat jopa 1 300 tällaistä lentoa, useimmat niistä vuosina 1944 ja 1945. Kaikki koneet eivät kuitenkaan palanneet kotiin vaaralliselta matkalta Pohjanmeren yli.

Tehtävissä katosi 30 liittoutuneiden konetta, joista 19 oli Short Stirlingejä. Niistä kuuden kohtalo on jäänyt tuntemattomaksi.

Britannian puolustusministeriön edustajan Sue Raftreen mukaan lentokoneiden hylkyjen löytäminen merestä on verrattain harvinaista ja tarvitaan vielä paljon lisätutkimuksia, ennen kuin voidaan varmuudella todeta, että hylky on Short Stirling.