Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Short Stirling oli Britannian ilmavoimien ensimmäinen pommikone, jossa oli neljä moottoria.

© Wikimedia Commons
Sota - Toinen maailmansota

Pohjanmerestä löytyi toisen maailmansodan aikainen pommikone

Lentokoneen hylky havaittiin Pohjanmeressä Norjan ja Britannian välisen suurjännitekaapelin asentamistöiden yhteydessä. Asiantuntijoiden mukaan hylky on ehkä brittiläisen Short Stirling -tyyppisen pommikoneen.

Brittiläisen sähköyhtiön National Gridin insinöörit kokivat yllätyksen tutkiessaan hiljattain merenpohjaa Norjan rannikolla merenalaisen sähkökaapelin asennusprojektin yhteydessä.

He törmäsivät nimittäin lentokoneen hylkyyn – ja ilmeisesti varsin erikoiseen.

Pommikone vei viskiä ja savukkeita Norjan vastarintaliikkeelle

”Kuulemiemme asiantuntijoiden mukaan kyseessä on todennäköisesti Short Stirling -tyyppisen pommikoneen hylky. Noilla koneilla oli tärkeä rooli tarvikkeiden kuljetuksessa Britanniasta Norjan vastarintaliikkeelle toisen maailmansodan lopulla”, kertoi North Sea Linkin projektipäällkkö Thor Anders Nummedal uutistoimisto Ritzaun mukaan.

Pommikone, jonka suunnitteli Short Brothers 1930-luvun lopulla, lensi muun muassa aseita, ammuksia, univormuja, viskiä ja savukkeita Norjan vastarintaliikkeelle.

Viranomaisilla ei ole enempää todisteita

Sodan mittaan liittoutuneet toteuttivat jopa 1 300 tällaistä lentoa, useimmat niistä vuosina 1944 ja 1945. Kaikki koneet eivät kuitenkaan palanneet kotiin vaaralliselta matkalta Pohjanmeren yli.

Tehtävissä katosi 30 liittoutuneiden konetta, joista 19 oli Short Stirlingejä. Niistä kuuden kohtalo on jäänyt tuntemattomaksi.

Britannian puolustusministeriön edustajan Sue Raftreen mukaan lentokoneiden hylkyjen löytäminen merestä on verrattain harvinaista ja tarvitaan vielä paljon lisätutkimuksia, ennen kuin voidaan varmuudella todeta, että hylky on Short Stirling.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota