Piilossa 70 vuotta: Juutalaistytön holokaustipäiväkirja julkaistaan

Ainutlaatuinen päiväkirja elämästä juutalaisgetossa Puolassa julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa englanniksi. Kirjoittaja oli puolanjuutalainen Renia Spiegel, jonka saksalaissotilaat ampuivat vuonna 1942.

Renia Spiegel

Puolanjuutalainen Renia Spiegel kirjoitti yli 700 sivua päiväkirjaa vuodesta 1939, jolloin hän oli 15-vuotias, vuoteen 1942, jolloin saksalaiset ampuivat hänet.

© Bellak Family Archives

”Rakas Jumala, haluan elää. Olen kokenut niin vähän elämää. En halua kuolla.”

Näin kirjoitti 17-vuotias Renia Spiegel päiväkirjassaan 7. kesäkuuta 1942 – vain vajaa kaksi kuukautta ennen kuolemaansa. Puolanjuutalaisen tytön kirjoitukset arjesta getossa toisen maailmansodan aikana olivat 70 vuotta säilössä pankkilokerossa, ja nyt ne julkaistaan englanninkielisenä kirjana.

Puolan Anne Frank

Renia, jonka koskettavaa päiväkirjaa on verrattu alankomaalaisen Anne Frankin päiväkirjaan, asui Puolassa Przemyślin kaupungissa, kun Saksan miehitysjoukot vuonna 1942 sulkivat kaupungin juutalaiset gettoon. Silloin Renia Spiegel oli kirjoittanut päiväkirjaa kolme vuotta.

Hän kertoi päiväkirjalleen kaiken – ensirakkaudestaan, Saksan pommikoneiden hyökkäyksistä ja ennen kaikkea elämästä lohduttomassa getossa.

Renia onnistui pakenemaan getosta vuonna 1942, mutta saman vuoden heinäkuussa saksalaiset sotilaat löysivät hänet ja muita juutalaisia piileksimästä ullakolla ja ampuivat heidät.

Renian sisar ja äiti selvisivät sodasta hengissä. Kuvassa on Renia (oik.) parhaan ystävänsä kanssa vuonna 1938.

© Bellak Family Archive

Poikaystävä pelasti päiväkirjan

Kuollessaan Renia oli kirjoittanut päiväkirjaa yli 700 sivua. Hänen ensirakkautensa Zygmunt Schwarzer, jota hän oli suudellut ensimmäisen kerran muutamaa kuukautta aiemmin, ehti piilottaa päiväkirjan, ennen kuin hänet vietiin Auschwitzin tuhoamisleirille.

Zygmunt selvisi leiriltä hengissä, ja sodan jälkeen hän toimitti päiväkirjan Renian äidille ja siskolle, jotka olivat ainoina perheestä vielä elossa.

Päiväkirjaa säilytettiin pankkiholvissa, josta Renian sisarentytär löysi sen. Päiväkirja julkaistiin Puolassa vuonna 2016, ja 19. syyskuuta 2019 se ilmestyy englanninkielisenä kirjana nimellä Renia’s Diary – A Holocaust Journal.