Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pienoissukellusvene löysi sotalaivan ennätyssyvältä

Miehitetty pienoissukellusvene paikallisti toisessa maailmansodassa upotetun yhdysvaltalaishävittäjän hylyn 6,5 kilometrin syvyydestä.

Wikimedia Commons

Tyyni valtameri oli myös verinen sotanäyttämö toisessa maailmansodassa, ja osa sodan suurimmista meritaisteluista käytiin Tyynellämerellä.

  1. lokakuuta 1944 käydyssä suuressa meritaistelussa maailman suurin sotalaiva, japanilainen Yamato upotti yhdysvaltalaishävittäjä USS Johnstonin Filippiinien rannikolla.

Historioitsija Parks Stephenson, joka osallistui hankkeeseen saada pienoissukellusvene alas hylyn luo, kertoo, että USS Johnstoniin osui aikansa suurimman sotalaivan tulitus, mutta että se taisteli raivoisasti suurempaa vastustajaa vastaan.

Japanilaisia ei kuitenkaan pysäyttänyt mikään.

115-metrinen yhdysvaltalaislaiva upposi nopeasti, ja vain 141 laivan 327 hengen miehistöstä selvisi hengissä.

Vuosien etsinnän jälkeen miehitetty pienoissukellusvene onnistui löytämään laivan hylyn, joka makaa 6,5 kilometrin syvyydessä Filippiinien edustalla. Sukelluksen suoritti yhdysvaltalainen merentutkimusyritys Caladan Oceanic.

Sukellus olikin aikamoinen saavutus.

”Suoritimme historian syvimmälle edenneen hylkysukelluksen.”
Victor Vescovo, pienoissukellusveneen ohjaaja.

Näkyviä vaurioita

Pienoissukellusveneellä tehtiin kaksi kahdeksan tunnin sukellusta hävittäjän luo, joka makaa Samarin saaren edustalla. Kyseessä on kaikkien aikojen syvimmälle tehty hylkysukellus.

Tiimi pystyi paikallistamaan laivan keulasta kaksi kolmasosaa, sillä se on edelleen pystyasennossa 6 456 metrin syvyydessä.

Yhdysvaltalaishävittäjässä on kuitenkin selvästi erottuvia vaurioita, joita alus kärsi meritaistelussa 76 vuotta sitten, kun Yhdysvaltain joukot taistelivat Japania vastaan vapauttaakseen Filippiinit japanilaismiehityksestä. Yhdysvallat voitti lopulta sodan, kun Japani antautui ehdoitta elokuussa 1945.

Katso kuvat laivan keulasta täällä:

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota