Ovela taikuri narrasi natseja
Vuonna 1941 Britannia oli lähellä menettää Pohjois-Afrikan saksalaisille. Brittien sodanjohto kääntyi viimeisenä toivonaan taikuri Jasper Maskelynen puoleen. Hänen silmänkääntötemppunsa käänsivät myös sotaonnen, ja saksalaiset joutuivat perääntymään.

Maskelyne hämäsi kenraali Rommelia muun muassa paperimassasta valmistetuilla lentokoneilla.
Tilanne oli kriittinen. Kenraali Erwin Rommelin komentamat saksalaisjoukot olivat valloittaneet Tobrukin kaupungin Libyassa ja olivat valmiit tunkeutumaan brittien hallinnassa olleeseen Egyptiin ja Suezin kanavalle.
Kanava oli brittijoukoille tärkeä, sillä se takasi niille yhteyden Lähi-idän öljykentille. Suezin menettäminen tietäisi loppua brittien sotaponnisteluille. Brittien kenraali Bernard Montgomery ymmärsi, että ratkaisun hetki lähestyi.
Jollei hän onnistuisi lyömään Rommelin joukkoja, Britannia menettäisi Pohjois-Afrikan. Hyökkäyksen onnistuminen edellytti, että se olisi täydellinen yllätys. Jos Saksan tiedustelukoneet huomaisivat valmistelut, taistelu olisi jo hävitty.
Ongelmana oli, miten britit pystyisivät kätkemään 150 000 sotilaan ja tuhansien panssarivaunujen olemassaolon karussa maastossa. Vain yksi mies pystyisi ratkaisemaan ongelman: taikuri Jasper Maskelyne.
Taikuri pukeutui univormuun
Maskelyne kuului yhteen Britannian kuuluisimmista taikurisuvuista. Toisen maailmansodan puhjetessa vuonna 1939 suku oli viihdyttänyt brittejä tempuillaan jo yli 60 vuotta.
Sota toi tullessaan pommitukset, pimennykset ja säännöstelyn. Kun yleisö katosi ja teatterit seisoivat tyhjillään, Maskelyne päätti tarjota palveluksiaan maansa hyväksi. Hän uskoi, että hänen taitonsa luoda illuusioita voisi hyödyttää brittiarmeijaa.
”Jos pystyn harhauttamaan tarkkaavaista yleisöä kirkkaiden parrasvalojen loisteessa, pystyn taatusti harhauttamaan myös kilometrien päässä olevia saksalaisia”, Maskelyne uskoi ja alkoi välittömästi täyttää hakukaavakkeita päästäkseen armeijan palvelukseen. Vastaanotto oli kuitenkin aluksi nihkeä.
Värväysviranomaiset puistelivat päätään 37-vuotiaalle taikurille, joka ikänsä puolesta oli liian vanha taistelemaan rivisotilaana rintamalla. Värikkään taustansa vuoksi Maskelyne ei myöskään soveltunut upseeriksi.
Alkuhankaluuksista huolimatta Maskelynen sinnikkyys lopulta palkittiin. Lokakuussa 1940 hänet hyväksyttiin Royal Engineers -pioneerijoukkoihin ja lähetettiin koulutusleirille opettelemaan naamiointia.
Jo kaksi kuukautta myöhemmin Maskelyne sai ensimmäisen tilaisuutensa osoittaa taitonsa illusionistina. Edessä oli tarkastus, jossa testattiin sotilaiden kykyjä kätkeä erilaisia aseita ja ajoneuvoja.
Tarkastuksen tehnyt kenraali paljasti helposti muiden kätköpaikat, mutta Maskelynen naamioimaa konekivääriasemaa ei hän eivätkä muutkaan paikalla olleet havainneet, vaikka seisoivat aivan sen vieressä.
Kenraali oli erittäin vaikuttunut, ja jo samassa kuussa Maskelyne lähetettiin Egyptiin rintamalle. Taikuri pursui intoa uudesta tehtävästään.
”Olin varma, että pystyisin saamaan tykkipatterit, panssarivaunut, taistelulaivat ja jopa lentokoneet katoamaan. Olin vakuuttunut, että onnistuisin johtamaan Saksan kenraaleja harhaan”, Maskelyne kirjoitti muistelmissaan.