Akg-Images/Ritzau Scanpix

Oliko natsi-Saksassa vastarintaliikettä?

Saksan vastarintaliike ei ollut yhtenäinen ja iskuvoimainen, kuten esimerkiksi Puolassa ja Ranskassa, vaan se koostui pienistä ryhmistä, jotka nousivat vastarintaan – henkensä kaupalla.

Natsit tukahduttivat kaikenlaisen vastarinnan erittäin kovaotteisesti, eikä ­Hitlerin ­Saksassa siksi ollut samanlaista järjestäytynyttä vastarintaliikettä kuin esimerkiksi Puolassa ja Ranskassa.

Monet pienet vastarintaryhmittymät kuitenkin vastustivat natsihallintoa salassa.

Yksi kuuluisimmista vastarintaryhmistä oli Weiße Rose eli ”Valkoinen ruusu”, jonka joukko müncheniläisiä yliopisto-­opiskelijoita perusti kesällä 1942.

Tuolloin Saksan joukot olivat juuttuneet kuluttavaan väsytystaisteluun Sta­lin­gradissa, ja osa saksalaisista oli menettänyt uskonsa Saksan armeijan voittamattomuuteen.

VIDEO – Katso näytteitä Weiße Rosen natsikritiikistä:

Kun tieto Puolan juutalaisten kuljetuksista keskitysleireille alkoi levitä, sisarukset Hans ja Sophie Scholl perustivat maanalaisen opiskelijaverkoston, jolla oli jäseniä muun muassa Hampurissa, Berliinissä ja Wienissä.

Ryhmä painoi ja levitti lentolehtisiä, jotka arvostelivat ankarasti natsihallintoa ja vaativat nuorisoa nousemaan kapinaan Hitleriä vastaan ja sabotoimaan sota­teollisuutta.

Weiße Rosen tavoitteena oli ”uudistaa Saksan särkynyttä sielua sisältäpäin”.

Münchenin yliopiston edustalla on katukivetykseen tehty muistomerkki Weiße Roselle ja Sophie ja Hans Schollille.

© Wikimedia Commons

Helmikuussa 1943 yliopiston talonmies näki Schollien jakavan lentolehtisiä ja kertoi asiasta Gestapolle. Sen jälkeen neljä ryhmän jäsentä pidätettiin ja heitä kidutettiin.

Schollit tuomittiin maanpetoksesta näytösoikeudenkäynnissä ja teloitettiin giljotiinilla 22. helmikuuta 1943.