Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nelijalkaisen sotamaskotin rasistinen nimi poistettiin hautakivestä

Britti-ilmavoimien 617. laivueella – niin kutsutuilla ”Padonmurtajilla” – oli toisen maailmansodan aikaan maskotti, jonka hautakiveä on nyt jouduttu muuttamaan.

Popperfoto / Getty Images

Britannian ilmavoimat (Royal Air Force eli RAF) on poistanut erään nimen hautakivestä Scamptonissa Englannissa.

Haudassa lepäävät mustan labradorinnoutajan maalliset jäännökset. Koira toimi ilmavoimien 617. laivueen maskottina toisessa maailmansodassa.

Koiran nimi oli ”Nigger” eli neekeri – sana, jota nykyään pidetään erittäin loukkaavana afrikkalaisamerikkalaisista ihmisistä puhuttaessa. RAF on ilmoittanut, ettei se halua enää pitää loukkaavaa nimeä julkisesti näkyvillä.

Syy sille, että koiralla ylipäänsä on hautakivi, on, että koira kuului yhdelle sodan tunnetuimmista lentolaivueista. Brittien 617. laivue vastasi kolmen tärkeän saksalaispadon pommituksista 16.–17. toukokuuta 1943.

Tämä niin kutsuttu ”Operation Chastise” eli ”Operaatio Läksytys” teki brittilentäjistä kuuluisuuksia, jotka tunnettiin operaation jälkeen nimellä “Dambusters” eli padonmurtajat.

Labradorinnoutajasta tuli brittilentäjien maskotti

Koira kuoli traagisessa onnettomuudessa

Labradorinnoutaja kuului 617. laivueen komentajalle Guy Gibsonille. Hän otti usein koiran mukaansa harjoituslennoille, ja hänen yksikkönsä otti mustan karvakuonon maskotikseen.

Gibsonin ja koko laivueen suruksi koira kuoli samana päivänä, jolloin laivue teki kuuluisimman pommituslentonsa. Koira jäi tukikohdassa auton alle, ja se haudattiin myöhemmin.

Brittiparlamentaarikko sir Edward Leigh on kritisoinut päätöstä poistaa nimi hautakivestä:

”Meidän täytyy selittää ja opettaa historiaa ja oppia siitä – ei kirjoittaa sitä uudelleen”.

Lue myös:

Toinen maailmansota

Ovela kenraali romutti Japanin aikeet Intian valtaamisesta

21 minuuttia
Hitler

Blondi-koira oli Hitlerin paras ystävä

7 minuuttia
Arkielämä

Näin koirasta tuli ihmisen paras ystävä

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota