Popperfoto / Getty Images

Nelijalkaisen sotamaskotin rasistinen nimi poistettiin hautakivestä

Britti-ilmavoimien 617. laivueella – niin kutsutuilla ”Padonmurtajilla” – oli toisen maailmansodan aikaan maskotti, jonka hautakiveä on nyt jouduttu muuttamaan.

Britannian ilmavoimat (Royal Air Force eli RAF) on poistanut erään nimen hautakivestä Scamptonissa Englannissa.

Haudassa lepäävät mustan labradorinnoutajan maalliset jäännökset. Koira toimi ilmavoimien 617. laivueen maskottina toisessa maailmansodassa.

Koiran nimi oli ”Nigger” eli neekeri – sana, jota nykyään pidetään erittäin loukkaavana afrikkalaisamerikkalaisista ihmisistä puhuttaessa. RAF on ilmoittanut, ettei se halua enää pitää loukkaavaa nimeä julkisesti näkyvillä.

Syy sille, että koiralla ylipäänsä on hautakivi, on, että koira kuului yhdelle sodan tunnetuimmista lentolaivueista. Brittien 617. laivue vastasi kolmen tärkeän saksalaispadon pommituksista 16.–17. toukokuuta 1943.

Tämä niin kutsuttu ”Operation Chastise” eli ”Operaatio Läksytys” teki brittilentäjistä kuuluisuuksia, jotka tunnettiin operaation jälkeen nimellä “Dambusters” eli padonmurtajat.

Koira kuoli traagisessa onnettomuudessa

Labradorinnoutaja kuului 617. laivueen komentajalle Guy Gibsonille. Hän otti usein koiran mukaansa harjoituslennoille, ja hänen yksikkönsä otti mustan karvakuonon maskotikseen.

Gibsonin ja koko laivueen suruksi koira kuoli samana päivänä, jolloin laivue teki kuuluisimman pommituslentonsa. Koira jäi tukikohdassa auton alle, ja se haudattiin myöhemmin.

Brittiparlamentaarikko sir Edward Leigh on kritisoinut päätöstä poistaa nimi hautakivestä:

”Meidän täytyy selittää ja opettaa historiaa ja oppia siitä – ei kirjoittaa sitä uudelleen”.