Natsityttären työ kohahduttaa

SS-johtaja Heinrich Himmlerin tytär Gudrun Burwitz työskenteli vuosia Saksan tiedustelupalvelussa. Tieto on aiheuttanut Saksassa tyrmistystä.

Gudrun isänsä, holokaustin pääarkkitehdin Heinrich Himmlerin kanssa.

Saksan tiedustelupalvelu BND (Bundesnachrichtendienst) on vahvistanut, että SS-johtaja Heinrich Himmlerin tytär Gudrun Burwitz työskenteli sen palveluksessa 1960-luvun alussa. BND ei yleensä kommentoi henkilöstöään koskevia asioita, mutta nyt se joutui reagoimaan saksalaisen Bild-Zeitung-lehden tutkimusten paljastettua asian.

Tieto aiheutti suuttumusta

Tieto, jonka mukaan Burwitz toimi sihteerinä BND:ssä vuosina 1961–1963, on herättänyt Saksassa tyrmistystä. Burwitz ei nimittäin koskaan sanoutunut irti natsismista tai isänsä teoista. Sen sijaan hän osallistui SS-veteraanitapaamisiin kunniavieraana. Lisäksi hän tarjosi sotarikoksista syytetyille vanhoille natseille oikeudellista ja taloudellista apua.

Gudrun Burwitzin esimies oli Reinhard Gehlen, entinen natsien tiedustelu-upseeri, joka vastasi toisen maailmansodan aikana puna-armeijan vakoilusta. Sodan jälkeen yhdysvaltalaiset halusivat hyödyntää Gehlenin tietoja ja osaamista, minkä vuoksi hän ei joutunut oikeuden eteen vaan hänestä tehtiin Länsi-Saksan uuden tiedustelupalvelun johtaja. Gehlen johti BND:tä vuoteen 1968.

Suojelivatko natsit toisiaan?

Saksan tiedustelupalvelua on jälkeenpäin kritisoitu natsien suojelemisesta ja palkkaamisesta. BND:n historiallisen osaston johtajan Bodo Hechelhammerin mukaan organisaatio arvioi omaa historiaansa nyt uudelleen kriittisesti.

Gudrun Burwitz – omaa sukua Himmler – kuoli tämän vuoden toukokuussa 88-vuotiaana.