Natsitutkijoiden keskinäinen kilpailu maksoi Hitlerille atomipommin

Kahden yhdysvaltalaisen fyysikon tutkimusten mukaan natsitutkijat olivat lähempänä tehdä Saksasta ydinvallan kuin tähän asti on uskottu.

Haigerlochin laboratorio on nykyään museo, jossa on natsien ydinreaktorin rakennemalli.

Natsit olivat lähellä luoda ydinreaktorin, joka olisi voinut johtaa ydinpommiin. Kolmen ydinprojektin parissa työskennelleen tutkijaryhmän välinen keskinäinen kilpailu kuitenkin esti hankkeen toteutumisen.

Tämä mieltä ovat yhdysvaltalaiset fyysikot Timothy Koeth ja Miriam Hiebert, jotka ovat tutkineet muun muassa Saksan ydinohjelmaan liittyviä asiakirjoja.

”Jos saksalaiset olisivat yhdistäneet voimansa sen sijaan että he kilpailivat keskenään, he olisivat onnistuneet rakentamaan toimivan ydinreaktorin”, Hiebert toteaa.

Kuutio oli reaktorin ytimessä

Fyysikot kiinnostuivat aiheesta vuonna 2013, kun Koeth sai lahjaksi natsi-Saksasta peräisin olevan uraanikuution. Kuutio toimi ydinpolttoaineena natsien koereaktorissa Etelä-Saksassa Haigerlochissa. Kaikkiaan uraanikuutioita oli 664, mutta se oli liian vähän.

Muilla saksalaisilla tutkimusryhmillä oli noin 400 kuutiota. Jos kaikki kuutiot olisi yhdistetty, Haigerlochin reaktori olisi toiminut, Koeth ja Hiebert uskovat.

Natsien uraani päätyi pimeille markkinoille

Fyysikot ovat myös käyneet läpi saksalaistutkijoiden muistiinpanoja ja tulleet niiden perusteella siihen tulokseen, että natsien kaavaileman reaktorin tieteellinen perusta oli kunnossa.

Liittoutuneet takavarikoivat Haigerlochin uraanin, mutta suurinta osaa lopuista 400 kuutiosta ei löydetty. Todennäköisesti niistä monet päätyivät pimeille markkinoille.

Timothy Koethin saaman uraanikuution sivut ovat noin 5 sentin pituiset, ja se painaa 2,2 kiloa.