Ääriajattelua edustavat siirtolaiset voivat vaikuttaa uusien asuinalueidensa politiikkaan sukupolvien ajan.
Näin kertoo tutkimus, joka julkaistiin Oxfordin yliopiston The Economic Journal -julkaisussa.
Tutkimuskohteena oli Itävallan osavaltio Oberösterreich eli Ylä-Itävalta, jonka liittoutuneet miehittivät vuonna 1945. Saman vuoden kesällä päätettiin yllättäen, että Neuvostoliitto sai valvontaansa osavaltion Tonavan pohjoispuolisen alueen, jonka piti alun pitäen kuulua Yhdysvalloille.
Natseja pakeni tuhansittain
Päätös sai jopa 25 000 paikallista, joista suurin osa oli vakaumuksellisia natseja, pakenemaan yhdysvaltalaisten miehitysvyöhykkeelle Tonavan eteläpuolelle.
Vuonna 1947 amerikkalaisten alueella oli siten puolitoista kertaa niin paljon natseja ja lähes kolme kertaa niin paljon natsijohtajia kuin venäläisten alueella, mikä näkyi vuoden 1949 vaaleissa.
Silloin äärioikeistolaiset puolueet saivat amerikkalaisella vyöhykkeellä kaksi kertaa niin paljon ääniä kuin venäläisellä vyöhykkeellä.
Ideologia siirtyi sukupolvelta toiselle
Tutkijoiden mukaan on mielenkiintoista, että vielä nykyään, 70 vuotta myöhemmin, äärioikeistolaisten puoleiden saama osuus annetuista äänistä on edelleen selvästi suurempi siinä osassa Ylä-Itävaltaa, jonne natsit pakenivat.
Tutkijoiden mukaan se johtuu siitä, että natsipakolaiset onnistuivat perustamaan omia puolueita ja valtasivat jo olemassa olleita puolueita.
Lisäksi heidän poliittiset näkemyksensä mitä ilmeisimmin siirtyivät seuraaviin sukupolviin.