Ho/AFP/Ritzau Scanpix
Natsien kotka, Admiral Graf Spee.

Natsien kotkapatsas pelastui sulattamiselta

Natsi-Saksan sotalaivaa Admiral Graf Speetä aikoinaan koristanut 350 kiloa painava pronssikotka nostettiin merestä Uruguayssa. Maan presidentti haluaisi sulattaa natsisymbolin rauhankyyhkyksi, mutta ajatusta vastustetaan kiivaasti.

Natsien sotalaivaa Admiral Graf Speetä koristaneen pronssikotkan tulevaisuus on yhä epävarma, vaikka suunnitelma sen sulattamisesta onkin nyt hylätty.

Aarteenmetsästäjät nostivat kotkan vuonna 2006 merenpohjasta Uruguayn rannikolla, jonne natsit upottivat Admiral Graf Speen vuonna 1939 estääkseen alusta joutumasta vihollisen käsiin.

Viime vuonna Uruguayn korkein oikeus päätti, että kotka kuuluu sille osavaltiolle, jonka vesiltä se löydettiin. Kotkan kohtalosta on kuitenkin virinnyt katkera kiista.

Uruguayn presidentti Luis Lacalle Pou ilmoitti perjantaina, että 350 kiloinen pronssikotka aiotaan sulattaa, mutta suunnitelma synnytti niin paljon vastustusta, että Pou joutui luopumaan siitä.

Liittoutuneet metsästivät Admiral Graf Speetä

Kahden metrin korkuinen kotka, jonka siipiväli on 2,8 metriä ja joka pitelee kynsissään suurta hakaristiä, koristi Saksan sotalaivaston eli Kriegsmarinen suurimpiin kuuluneen aluksen perää.

Virallisesti risteilijä Admiral Graf Spee noudatti Saksan laivaston alusten kokoa rajoittavan Versaillesin sopimuksen määräyksiä. Sopimus esimerkiksi kielsi Saksaa rakentamasta sotalaivoja, joiden uppouma oli yli 10 000 tonnia. Todellisuudessa alus oli kuitenkin paljon suurempi, ja täydessä aseistuksessa sen uppouma oli lähes 15 000 tonnia. Sitä kutsuttiinkin ”taskukokoiseksi taistelulaivaksi”.

Toisen maailmansodan sytyttyä Admiral Graf Spee lähetettiin eteläiselle Tyynellemerelle, jossa se upotti vuonna 1939 useita muun muassa Britanniaan ja Ranskaan rahtia kuljettaneita kauppalaivoja. Alus aiheutti niin paljon tuhoa, että liittoutuneet lähettivät sen perään valtavan laivaston, johon kuului neljä lentotukialusta, kolme taistelulaivaa ja 16 risteilijää.

Kolme brittiläistä risteilijää löysikin Admiral Graf Speen, joka vaurioitui kiivaassa taistelussa niin pahoin, että se joutui pakenemaan. Pian sen jälkeen kapteeni päätti räjäyttää laivan Montevideon edustalla estääkseen saksalaisten sotasalaisuuksien paljastumisen, jos alus joutuisi brittien käsiin.

Admiral Graf Spee.

Suuri pronssikotka koristi todennäköisesti Admiral Graf Speen perää. Alus oli 186 metriä pitkä ja siinä oli yli tuhannen hengen miehistö.

© Wikimedia Commons

Saksa ei halua kotkaa näytteille

Admiral Graf Spee lojui merenpohjassa vuoteen 2004, jolloin yksityinen yritys nosti osia siitä yhteistyössä Uruguayn kanssa. Suuri pronssikotka nostettiin pintaan vuonna 2006.

Kun kotka pantiin näytteille, Saksa valitti asiasta ja pyysi Uruguayn valtiota lopettamaan ”natsiesineistön” esittelemisen.

Uruguaylainen tuomioistuin päätti tuolloin, että kotka huutokaupattaisiin, jotta sen pelastamisen rahoittaneet yksityiset sijoittajat saisivat korvauksen kuluistaan.

Holokaustin tutkimiseen ja muistamiseen keskittyvä juutalainen ihmisoikeusjärjestö Simon Wiesenthal Center kuitenkin varoitti, että kotka voisi joutua huutokaupassa natsimielisten käsiin, ja huutokauppasuunnitelmastakin luovuttiin.

Viimeisimpänä käänteenä Uruguayn presidentti Lacalle Pou ehdotti perjantaina kotkan sulattamista. ”Ajattelimme, sodan symboli voitaisiin muuttaa rauhansymboliksi, kuten kyyhkyseksi”, Pou kommentoi.

Ehdotus synnytti laajoja protesteja. Historioitsijat, taideasiantuntijat ja muut poliitikot pitivät Poun ehdotusta historiattomana.

Presidentin oman Partido Nacional -puolueen kansanedustaja Aldo Lamorte totesi: ”Colosseumiakaan ei tuhottu, vaikka siellä tapettiin kristittyjä.”

Kaksi päivää myöhemmin presidentti joutui perumaan ehdotuksensa.

”Jos tavoitteena on rauha, tärkeintä on luoda yhtenäisyyttä, ja tämä ehdotus ei selvästikään johtanut siihen”, Pou kommentoi.

Näin ollen pronssikotkan kohtalo on yhä hämärän peitossa. Sitä on löytämisestään asti säilytetty piilossa Uruguayn laivaston varastossa – jossa se joutuu todennäköisesti pysymään vielä pitkään.