Shutterstock

Natsien laiva saastuttaa Pohjanmerta

Saksalaisalus levittää myrkkyjä mereen vielä 80 vuotta uppoamisensa jälkeen. Tutkimuksen mukaan se on vain yksi monista vaarallisia kemikaaleja vuotavista hylyistä.

Toisessa maailmansodassa upposi satoja laivoja polttoaine- ja ammuslasteineen. Belgialaisessa Gentin yliopistossa on tutkittu, muodostavatko näiden laivojen hylyt edelleen ympäristöuhan maattuaan 80 vuotta meren pohjassa.

Tutkijat analysoivat näytteitä Pohjanmerellä Belgian rannikolla vuonna 1942 upotetusta saksalaisesta John Mahn -partiolaivasta ja sitä ympäröivästä merestä. Alus on pienehkö mutta antaa hyvän kuvan siitä, millainen tilanne muualla alueella voi olla.

Tutkimuksen mukaan muun muassa laivan ammuksista leviää mereen raskasmetalleja ja kemikaaleja. Laivan lähiympäristöstä löydettiin sen hiilipolttoaineesta peräisin olevia niin sanottuja PAH-yhdisteitä (polysykliset aromaattiset hiilivedyt). Ne ovat vaarallisia meriympäristön eläimille ja kasveille.

John Mahn oli alun perin belgialainen kalastusalus, jonka saksalaiset muuttivat partioaluksekseen.

© wrecksite.eu

”On selvää, että aluksesta, sen ammuksista ja polttoaineesta vuotaa myrkkyjä mereen”, projektin johtaja Maarten De Rijcke Flanderin merimuseosta kiteyttää.

Syöpää aiheuttavia aineita

PAH-yhdisteitä on muun muassa myös autojen pakokaasuissa. Ne ovat syöpää aiheuttavia ja voivat olla vaarallisia pieninäkin määrinä.

Laivanhylyissä eri puolilla maailmaa on arviolta 2,5–20,4 miljoonaa tonnia polttoainetta.