Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Interaktiivinen aikajana: Seuraa natsi-Saksan romahdusta – LIVENÄ!

Toinen maailmansota

Tervetuloa HISTORIAn ”liveseurantaan” natsi-Saksan tuhosta – 75 vuotta tapahtumien jälkeen. Toinen maailmansota lähestyy loppuaan, ja Hitlerin unelma Kolmannesta valtakunnasta on raunioina. Seuraa tapahtumia aikajanalla ja uutiskirjesarjassamme – niin et jää mistään paitsi.

17. helmikuuta 1945

Saksalaiset naiset hengenvaarassa itärintamalla

”Murtakaa saksalaisen naisen rasistinen ylimielisyys. Ottakaa hänet oikeutettuna saaliina”, kuului neuvostopropaganda, jota iskostettiin puna-armeijan sotilaiden mieliin.

Neuvostosotilaat kostivat natseille raiskaamalla 1,4 miljoonaa saksalaista naista.

© Ullstein Bild / Ritzau Scanpix

Kehotusta noudatettiin. Edetessään Itä-Preussin, Sleesian ja Pommerin saksalaisille alueille neuvostosotilaat harjoittivat raakaa seksuaalista väkivaltaa.

Eva Ebner Danzigista oli 23-vuotias, kun hän jäi neuvostosotilaiden käsiin:

He alkoivat saman tien kopeloida rintojani ja jalkoväliäni. Aloin huutaa, sillä samalla kun toinen miehistä raiskasi minua, toinen piteli veistä kurkullani, niin etten voinut puolustautua. Eikä siinä vielä kaikki: kun kaksikko oli vauhdissa, seuraavat sotilaat tulivat jo sisään. Sitä jatkui tunti toisensa jälkeen.
Eva Ebner

Eva Ebner sai myöhemmin tilaisuuden kostaa raiskaajilleen mutta hän päätti pelastaa heidän elämänsä – lue lisää hänen yllättävästä päätöksestään tästä:

Lue myös:

Toisen maailmasodan taistelut

Miljoonat saksalaiset pakenivat hädissään puna-armeijaa

22 minuuttia

Pakolaiset olivat helppoja uhreja

Neuvostosotilaat olivat päässeet Veikseljoen yli ja valloittaneet Varsovan – ja jatkoivat hyökkäystä kohti länttä.

Puna-armeijan edellä pakeni satojatuhansia saksalaisia siviilejä – pääasiassa turvaan yrittäviä naisia pienten lasten kanssa.

Moni hakeutui Itämeren rannikon satamakaupunkeihin, joiden laitureille kerääntyi hylättyjä lastenvaunuja.

Toiset ahtautuivat ratapihoille löytääkseen paikan länteen kulkevista junista, mutta valtaosa pakolaisista joutui raahautumaan eteenpäin pitkin teitä lumipyryssä.

Jos neuvostoarmeijan taisteluvaunut saavuttivat pakolaiskolonnan, ne ajoivat ihmisten päälle niin, että hevoset ja vaunut sinkoilivat ojaan.

Saksalainen uutiskatsaus oli mukana jäällä Itä-Preussissa, jossa ihmiset yrittivät paeta puna-armeijaa: ”Bolsevikkien eteneminen tarkoitti, että sadattuhannet joutuivat jättämään kaiken omaisuutensa pelastaakseen välttämättömimmän. Karjaa ajettiin samaa reittiä kohti valtakunnan sisäosia.”

Pahinta olivat kuitenkin joukkoraiskaukset.

Viimeisen sotatalven aikana ehkä kaksi miljoonaa saksalaista joutui pakenemaan kotiseudultaan.

Raiskattujen saksalaisnaisten määrä vuosina 1944–45 on arvioitu 1,4 miljoonaksi.

Pakolaisvirtoja ja hyökkäyksiä kuvailtiin yksityiskohtaisesti saksalaisessa uutiskatsauksessa, jota esitettiin elokuvateattereissa ennen illan elokuvaa.

Propagandaministeri Joseph Goebbels toivoi, että tarinat herättäisivät kansalaiset vastarintaan.

13. helmikuuta 1945

Dresden hukkui liekkeihin

Kello 21.51 Dresdenissä alkoi kaikua ilmahälytys, ja kymmenen minuuttia myöhemmin taivaalle ilmestyi 245 brittiläistä Lancaster-pommittajaa.

Ne tiputtivat kaikkiaan 900 tonnia pommeja, jotka muuttivat kaupungin tulimereksi.

Yhdysvaltalaisessa uutiskatsauksessa kuvattiin Dresdenin tapahtumia turvallisen välimatkan päästä. Uutiskatsaus esitettiin elokuvateattereissa ennen elokuvan alkua.

Asukkaat pakenivat korventavaa kuumuutta Elben rannoille tai upottautuivat täyttämiinsä kylpyammeisiin.

18-vuotias Gertraud Freundel ja hänen isänsä tajusivat, että heidän oli päästävä ulos asunnosta pysyäkseen hengissä.

Kadulla riehuva myrsky imi kuitenkin itseensä kaiken ilman. Liekit vaativat happea:

Ulkona riehui tulimyrsky. Se puhalsi hirveällä voimalla ja ajoi meitä kohti keskustaa. Isä otti minua tiukasti kädestä kiinni. Meidän oli pakko mennä läpi helvetillisen liekkimeren, joka riehui valtoimenaan Reichstrassella. Olin kauhuissani ja epäröin, mutta isä kiskoi minua ja huusi tulen mylvinnän keskeltä, että meidän on pakko mennä.
Gertraud Freundel

Lue myös:

Toisen maailmasodan taistelut

400 000 palopommia muutti Dresdenin tulimereksi

14 minuuttia

Kylpyammeesta kuolemanloukku

Tähän asti Dresden oli ollut Saksan rauhallisinta seutua. Se ei ollut joutunut liittoutuneiden ilmaiskujen kohteeksi, ja rintama oli kaukana.

Tuona iltana rauha oli mennyttä. Brittiläiset ja yhdysvaltalaiset koneet pudottivat Dresdeniin neljässä aallossa noin 3 600 tonnia räjähde- ja palopommeja niin, että kaikkiaan 15 neliökilometriä paloi maan tasalle ja liekkeihin kuoli 25 000 ihmistä – monet heistä menehtyivät kylpyammeisiinsa.

Ennen sotaa Dresdeniä oli kutsuttu ”Elben Firenzeksi”. Nyt vanha keskusta oli liekeissä.

© Schultz Reinhard Prisma / Imageselect

Sodan aikana lähes neljääsataa Saksan kaupunkia pommitettiin, mutta Dresdenin pommituksia arvosteltiin eniten.

Se johtui etenkin siitä, että Saksan propagandaministeri Joseph Goebbels ilmoitti uhrien määrän 10 kertaa todellista suuremmaksi korostaakseen liittoutuneiden pahuutta.

Liioiteltu luku järkytti pääministeri Winston Churchillia niin syvästi, että hän ojensi RAF:n puolustusilmavoimien komentajaa, ilmamarsalkka Arthur ”Bomber” Harrisia.

Lue myös:

Toisen maailmasodan taistelut

Armottomat pommitukset sytyttivät Saksan tuleen

15 minuuttia

Churchillin tunnonvaivoilla ei kuitenkaan ollut mitään merkitystä. Siviiliväestön pommituksia jatkettiin mm. Berliinissä.

Sireenit ulvoivat öisin useita kertoja viikossa niin, että kaikkien oli paettava sängyistään pommisuojiin.

Hitler pystyi nukkumaan mukavasti komentobunkkerissaan nelimetrisen teräsbetonisuojan alla Berliinin odottaessa loppuaan.

Lue myös:

Toinen maailmansota

Loppu oli lähellä: Berliini valmistautui tuomiopäivään

18 minuuttia

Helmikuu 1945

Liittoutuneet painostavat natsi-Saksaa joka suunnasta. Yhdysvaltojen joukot ovat edenneet Reinille, ja puna-armeija on Oderjoella.

Monet Saksan suurista kaupungeista ovat jo antautuneet, mutta Berliinissä Hitler kieltäytyy tunnustamasta tappiota. Hän raivoaa alaisilleen ja vaatii heitä jatkamaan taistelua viimeiseen veripisaraan asti.

Yhdysvaltalaiset yrittävät murtaa vihollisen pommittamalla Berliiniä yhä rajummin, ja britit polttavat Dresdenin maan tasalle.

Saksa laukaisee viimeiset V2-ohjuksensa kohti Lontoota, ja SS-joukot yrittävät hävittää todisteet joukkomurhista keskitysleireillä.

Neuvostojoukot valmistautuvat hyökkäämään Berliiniin, ja pääkaupungissa ihmiset kokoontuvat pommisuojiin odottaen kauhulla, mitä venäläiset tekevät vallattuaan kaupungin.

Seuraa natsi-Saksan tuhoa ”suorana”

Tilaa erikoisuutiskirjeemme täältä.

HUOM! Tilaus astuu voimaan vasta, kun olet vahvistanut sen pian sinulle lähettämässämme sähköpostissa.
Tarkista myös roskapostikansio.

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen

Uusi salasana

Enter a password with at least 6 characters.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota