An artist’s concept of Geoffrey Pyke’s proposed aircraft carrier made of ice/www.smithsonianmag.com & Shutterstock
Projekti Habakkuk.

Natseja vastaan ideoitiin lentotukialus sahanpurusta ja jäästä

Teräspula pakotti liittoutuneet keksimään luovia ratkaisuja taistelussa saksalaisten sukellusveneitä vastaan. Yhtä villeimmistä ideoista testattiin salaa Kanadassa.

Vuoden 1943 alussa natsien sukellusveneet hallitsivat Atlanttia, missä ne upottivat useita liittoutuneiden rahtilaivoja. Sota-alusten oli suojattava laivasaattueita.

Merelle olisi tarvittu lentokoneita varten lentotukialuksia, mutta liittoutuneilla ei ollut niitä tarpeeksi, ja alusten rakentamiseen tarvittavasta teräksestä oli pulaa muutenkin. Englantilainen keksijä Geoffrey Pyke ideoi ratkaisun: lentotukialus, joka valmistettaisiin puusta ja jäästä.

Harva uskoi hankkeeseen, kunnes brittiläinen merivoimien upseeri lordi Mountbatten järjesti havaintoesityksen ryhmälle upseereja.

Aluksi hän ampui pistoolillaan jäälohkareen palasiksi.

Lordi Mountbatten.

Lordi Mountbatten oli läheistä sukua Britannian kuninkaallisille. Hän ajoi tarmokkaasti jäisen lentotukialuksen rakentamista.

© Allan Warren/Wikimedia Commons

Sitten hän tähtäsi lohkareeseen, joka oli jäädytetty veden ja sahajauhon sekoituksesta. Luoti kimposi sen pinnasta, läpäisi erään kenraalin housunlahkeen ja porautui seinään.

”Luoti surisi jaloissamme kuin vihainen mehiläinen”, brittiläinen sotamarsalkka Alan Francis Brooke kirjoitti päiväkirjaansa. Esitys vakuutti liittoutuneiden sotajohdon, ja aluksen rakentaminen aloitettiin.

Prototyyppi rakennettiin Kanadassa

Projekti sai koodinimen ”Habakkuk” profeetta Habakukin mukaan. 600 metriä pitkälle – kaksi kertaa Titanicin pituiselle – alukselle mahtuisi 300 lentokonetta. Jäärunkoa tukisi metallirakenne, ja jäähdytysnesteputkisto estäisi alusta sulamasta.

Aluksen prototyyppi rakennettiin Patricia Lake -järvellä Kanadassa – syrjäisellä, kylmällä seudulla ei ollut vaaraa vakoojista.

Projekti Habakkuk.

Piirustus osoittaa, miltä jäästä ja sahanpurusta valmistettu alus olisi voinut näyttää. Prototyypin jäännökset ovat nykyisin Patricia Laken pohjassa.

© 99percentinvisible.org/article/project-habbakuk

Materiaali, joka sisälsi 14 prosenttia sahajauhoa ja 86 prosenttia vettä, nimettiin ”pykriitiksi” keksijänsä mukaan. Seos jäädytettiin jäähdytyslaitteilla ja leikattiin kuutioiksi, joista koottiin aluksen runko.

Hankkeesta luovuttiin vuonna 1944. Kulut olivat korkeat, ja sukellusveneiden torjunnassa oli edistytty muutenkin. Jäähdytyslaitteet poistettiin ja prototyyppi suli kolmessa vuodessa.