Imperial War Museums

Montako tankkia liittoutuneilla oli?

Liittoutuneiden kyky pitää sotateollisuus käynnissä oli merkittävä tekijä toisen maailmansodan lopputuloksen kannalta, sillä lopulta ratkaisevaa oli tehtaiden kapasiteetti.

Liittoutuneet lähettivät toisen maailmansodan aikana taistelukentille noin 230 000 uutta panssari­vaunua, kun taas akselivallat tuottivat vain noin 51 000 tankkia.

Warwickin ­yliopiston taloustieteilijän Mark ­Harri­sonin mukaan ero sotateolli­suuden tuotantokapasiteeteissa ­ratkaisi lopulta sodan lopputuloksen.

Akselivallat menettivät etunsa

Sodan alkuvuosina akselivallat menestyivät hyvin.

”Strategisen ja aseellisen ylivoimansa ansiosta Saksa ja Japani pystyivät aiheuttamaan tappioita taloudellisesti ylivoimaisille liittoutuneille”, Harrison ­kirjoitti vuonna 1998 ilmestyneessä kirjassaan The Economics of World War II.

Vuosina 1941–42 akselivaltojen sotaonni kuitenkin kääntyi ja liittoutuneilla oli paremmat resurssit selvitä sodan loppuvaiheesta.

”Talouden faktat alkoivat painottua – ja sotilaallinen voima menetti merkitystään korkeampaan bruttokansantuotteeseen ja väkilukuun verrattuna”, Harrison totesi.

Tämä näkyi esimerkiksi panssarivaunujen tuotannossa.

Sodan loppuvuosina Saksan tehtaat eivät enää kyenneet kilpailemaan etenkään Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton ­tehokkaan sotateollisuuden ja lähes loputtoman työvoimareservin kanssa.

Panssarivaunujen tuotanto toisen maailmansodan aikana

NEUVOSTOLIITTO

102 800

YHDYSVALLAT

99 500

Britannia

29 300

Natsi-Saksa

46 300

Japani

4 800