Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Montako tankkia liittoutuneilla oli?

Liittoutuneiden kyky pitää sotateollisuus käynnissä oli merkittävä tekijä toisen maailmansodan lopputuloksen kannalta, sillä lopulta ratkaisevaa oli tehtaiden kapasiteetti.

Imperial War Museums

Liittoutuneet lähettivät toisen maailmansodan aikana taistelukentille noin 230 000 uutta panssari­vaunua, kun taas akselivallat tuottivat vain noin 51 000 tankkia.

Warwickin ­yliopiston taloustieteilijän Mark ­Harri­sonin mukaan ero sotateolli­suuden tuotantokapasiteeteissa ­ratkaisi lopulta sodan lopputuloksen.

Akselivallat menettivät etunsa

Sodan alkuvuosina akselivallat menestyivät hyvin.

”Strategisen ja aseellisen ylivoimansa ansiosta Saksa ja Japani pystyivät aiheuttamaan tappioita taloudellisesti ylivoimaisille liittoutuneille”, Harrison ­kirjoitti vuonna 1998 ilmestyneessä kirjassaan The Economics of World War II.

Vuosina 1941–42 akselivaltojen sotaonni kuitenkin kääntyi ja liittoutuneilla oli paremmat resurssit selvitä sodan loppuvaiheesta.

”Talouden faktat alkoivat painottua – ja sotilaallinen voima menetti merkitystään korkeampaan bruttokansantuotteeseen ja väkilukuun verrattuna”, Harrison totesi.

Tämä näkyi esimerkiksi panssarivaunujen tuotannossa.

Sodan loppuvuosina Saksan tehtaat eivät enää kyenneet kilpailemaan etenkään Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton ­tehokkaan sotateollisuuden ja lähes loputtoman työvoimareservin kanssa.

Panssarivaunujen tuotanto toisen maailmansodan aikana

 • NEUVOSTOLIITTO

  102 800

 • YHDYSVALLAT

  99 500

 • Britannia

  29 300

 • Natsi-Saksa

  46 300

 • Japani

  4 800

Lue myös:

Toinen maailmansota

Rasismikeskustelu kääntyi kuolleeseen koiraan

2 minuuttia
Sota

Kivenkovasta belgialaissyntyisestä sotilaasta tuli brittilegenda

4 minuuttia
Hitler

Olivatko Hitlerin viikset muodikkaat?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota