Liittoutuneet lähettivät toisen maailmansodan aikana taistelukentille noin 230 000 uutta panssarivaunua, kun taas akselivallat tuottivat vain noin 51 000 tankkia.
Warwickin yliopiston taloustieteilijän Mark Harrisonin mukaan ero sotateollisuuden tuotantokapasiteeteissa ratkaisi lopulta sodan lopputuloksen.
Akselivallat menettivät etunsa
Sodan alkuvuosina akselivallat menestyivät hyvin.
”Strategisen ja aseellisen ylivoimansa ansiosta Saksa ja Japani pystyivät aiheuttamaan tappioita taloudellisesti ylivoimaisille liittoutuneille”, Harrison kirjoitti vuonna 1998 ilmestyneessä kirjassaan The Economics of World War II.
Vuosina 1941–42 akselivaltojen sotaonni kuitenkin kääntyi ja liittoutuneilla oli paremmat resurssit selvitä sodan loppuvaiheesta.
”Talouden faktat alkoivat painottua – ja sotilaallinen voima menetti merkitystään korkeampaan bruttokansantuotteeseen ja väkilukuun verrattuna”, Harrison totesi.
Tämä näkyi esimerkiksi panssarivaunujen tuotannossa.
Sodan loppuvuosina Saksan tehtaat eivät enää kyenneet kilpailemaan etenkään Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton tehokkaan sotateollisuuden ja lähes loputtoman työvoimareservin kanssa.