Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

franska och brittiska soldater i dunkerque

Mitä Ranskan sotilaille tapahtui ­Dunkerquen jälkeen?

”Dunkerquen ihme” pelasti 123 00 ranskalaista Britanniaan, mutta minne he päätyivät?

Photo 12/Getty Images

Toukokuussa 1940 Saksan panssari­vaunut saartoivat Ranskan ja Britannian joukot Dunkerqueen Englannin kanaalin etelärannalle.

53 000 ranskalaista sotilasta kuoli tai joutui vangiksi, mutta historian suurimmassa evakuointioperaatiossa Dunkerquesta pelastettiin veneillä ja laivoilla Britanniaan yhteensä 340 000 sotilasta, joista 123 000 oli ranskalaisia.

Noin satatuhatta ranskalaista palasi Länsi-Ranskaan jo kesäkuun alussa ­puolustamaan kotimaataan saksalaisia vastaan. Saksalaisten rynnistys oli ­kuitenkin niin raivoisaa, että moni ­ranskalainen joutui sotavangiksi.

Uusien ­evakuointien seurauksena Britanniassa oli noin 80 000 ranskalaista sotilasta, kun Ranska antautui Saksalle kesäkuun lopulla. Yksi ranskalaisista pakolaisista oli kenraali Charles de Gaulle.

Hän perusti noin 3 000 miehen vahvuiset ”Vapaan Ranskan” joukot, jotka kieltäytyivät tunnustamasta Ranskan antautumista ­ja natseja myötäilevää Vichyn ­hallitusta. De Gaulle joukkoineen jatkoi taistelua ­Britanniasta käsin.

Valtaosa ranskalaissotilaista ei kuitenkaan liittynyt de Gaullen joukkoihin, sillä saksalaiset lupasivat, että he saisivat palata vapaina kotiin, jos he lupaisivat olla tarttumatta enää aseisiin. Britit ­kuljettivat heidät Lissaboniin, josta he palasivat miehitettyyn Ranskaan.

Lue myös:

Historialliset kuvat

Galleria: Nuoriso nousi kapinaan

4 minuuttia
Poliitikot

Kuka on haluttu kiivaimmin hengiltä?

1 minuuttia
Kulttuurihenkilöt

Josephine Baker nousi ilmiöksi Pariisissa

7 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota