Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mitä olivat ”Rommelin parsat”?

Sotamarsalkka Rommel keksi keinoja pitää liittoutuneiden maahanlaskujoukot poissa Normandian rannoilta vuonna 1944.

Saksalaiset pystyttivät toisen maailmansodan aikana yli ­miljoona 4–5 metrin pituista puupaalua eri puolille Normandiaa.

Niiden tarkoituksena oli tuhota liittoutuneiden liito­koneita ja haavoittaa vihollisen laskuvarjo­joukkoja. Paaluja alettiin kutsua sotamarsalkka Erwin Rommelin mukaan, sillä juuri hän määräsi Saksan sotilaat paaluttamaan Normandiaa.

Parsoiksi paaluja alettiin kutsua siksi, että liittoutuneiden mielestä maasta törröttävät ­paalut näyttivät parsanvarsilta.

Vuonna 1943 Rommel sai vastuulleen Euroopan Atlantin puoleisen rannikon linnoittamisen. Tarkastuskierroksen jälkeen Rommel määräsi Saksan armeijan pystyttämään Normandiaan miljoona vankkaa puupaalua suojaksi hyökkäysyrityksiltä ilmasta käsin.

Paaluja pystytettiin 25–30 ­metrin välein, ja niiden kärki teroitettiin tai miinoitettiin. Paalujen väleihin vedettiin piikkilankaa tai ansalankoja, jotka laukaisivat käsikranaatteja. ­

Paalujen lisäksi Rommel antoi myös peittää laajoja peltoalueita tulvaveden alle ja rakennutti rannikolle konekivääri­asemia.

Lukumäärästään huolimatta Rommelin parsoista ei ollut merkittävää apua liittoutuneiden maihinnousun torjumisessa kesäkuussa 1944.

Lue myös:

Hitler

Paljonko Hitler sai palkkaa?

1 minuuttia
Toisen maailmasodan taistelut

Atlantin valli esti pääsyn Eurooppaan

12 minuuttia
Toinen maailmansota

Toinen maailmansota viidessä minuutissa

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota