Bridgeman

Mitä arjalainen todella tarkoittaa?

Adolf Hitler puhui innostuneesti ”arjalaisesta rodusta”, joka oli pitkäkasvuista, atleettista ja vaaleahiuksista. Diktaattorin käsitys perustui kuitenkin virheelliseen rotututkimukseen.

”Arjalaiset” oli ensin kielitieteel­linen nimitys esihistorialliselle indo­euroop­palaiselle kansalle, joka vaelsi Keski-­Aasiasta Pohjois-Intiaan 3 500 vuotta sitten.

Intiassa ­siihen asti vallalla ollut pitkälle kehit­tynyt induskulttuuri katosi arkeolo­­gisten löytöjen perusteella vuoden 1800 eaa. paikkeilla, ja arjalainen kulttuuri hyödynsi valtatyhjiötä ja alisti paikalliset niin kielellisesti kuin kulttuurisestikin. Intian kastijärjestelmä ­luotiin ilmeisesti tuolloin varmistamaan arjalaisten asema yhteisön huipulla.

Kirjallisissa lähteissä ei juuri kerrota arjalaisesta kulttuurista. Joissakin intialaisissa teksteissä sana arjalainen viittaa vain moraalisesti korrektiin käytökseen, ja niinpä arjalainen tarkoittikin vain arvostettua, ylevää henkilöä.

1800-luvulla ”arjalaista” alettiin ­käyttää kaikista indoeurooppalaisista, kun kielitieteilijät havaitsivat muinaisten intialaisten ja eurooppalaisten kielten välillä yhtäläisyyksiä ja päättelivät ­virheellisesti että pohjoiseurooppa­lainen arjalainen rotu olisi noussut ­valta-asemaan koko Keski-Aasiassa.

Hitler vaalensi arjalaiset

Yksi keskeinen viesti Adolf Hitlerin kansallis­sosialistisessa julistuksessa Taisteluni on valkoisen germaanisen rodun ylivertaisuus, ja hän viittaa useasti ”arjalaiseen rotuun”.

Hän sai käsitteen 1800-luvun rotututkijoilta, joiden mukaan esihistorialliset arjalaiset olivat ­valkoisten eurooppalaisten esivanhempia.

Hitlerin mukaan arjalaisten tunnuspiirteitä olivat pitkä ja atleettinen ruumiinrakenne, vaalea iho, suorahko vaalea tukka ja siniset, harmaat tai vihreät silmät.

Hitlerin vaaleita arjalaisia ­käytettiin usein kuvituksena natsien propagandajulisteissa.

© Getty Images