Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mitä arjalainen todella tarkoittaa?

Adolf Hitler puhui innostuneesti ”arjalaisesta rodusta”, joka oli pitkäkasvuista, atleettista ja vaaleahiuksista. Diktaattorin käsitys perustui kuitenkin virheelliseen rotututkimukseen.

Bridgeman

”Arjalaiset” oli ensin kielitieteel­linen nimitys esihistorialliselle indo­euroop­palaiselle kansalle, joka vaelsi Keski-­Aasiasta Pohjois-Intiaan 3 500 vuotta sitten.

Intiassa ­siihen asti vallalla ollut pitkälle kehit­tynyt induskulttuuri katosi arkeolo­­gisten löytöjen perusteella vuoden 1800 eaa. paikkeilla, ja arjalainen kulttuuri hyödynsi valtatyhjiötä ja alisti paikalliset niin kielellisesti kuin kulttuurisestikin. Intian kastijärjestelmä ­luotiin ilmeisesti tuolloin varmistamaan arjalaisten asema yhteisön huipulla.

Kirjallisissa lähteissä ei juuri kerrota arjalaisesta kulttuurista. Joissakin intialaisissa teksteissä sana arjalainen viittaa vain moraalisesti korrektiin käytökseen, ja niinpä arjalainen tarkoittikin vain arvostettua, ylevää henkilöä.

1800-luvulla ”arjalaista” alettiin ­käyttää kaikista indoeurooppalaisista, kun kielitieteilijät havaitsivat muinaisten intialaisten ja eurooppalaisten kielten välillä yhtäläisyyksiä ja päättelivät ­virheellisesti että pohjoiseurooppa­lainen arjalainen rotu olisi noussut ­valta-asemaan koko Keski-Aasiassa.

Hitler vaalensi arjalaiset

Yksi keskeinen viesti Adolf Hitlerin kansallis­sosialistisessa julistuksessa Taisteluni on valkoisen germaanisen rodun ylivertaisuus, ja hän viittaa useasti ”arjalaiseen rotuun”.

Hän sai käsitteen 1800-luvun rotututkijoilta, joiden mukaan esihistorialliset arjalaiset olivat ­valkoisten eurooppalaisten esivanhempia.

Hitlerin mukaan arjalaisten tunnuspiirteitä olivat pitkä ja atleettinen ruumiinrakenne, vaalea iho, suorahko vaalea tukka ja siniset, harmaat tai vihreät silmät.

Hitlerin vaaleita arjalaisia ­käytettiin usein kuvituksena natsien propagandajulisteissa.

© Getty Images

Lue myös:

Hitler

Paljonko Adolf Hitler sai palkkaa?

2 minuuttia
Hitler

Kuinka pitkä Adolf Hitler oli?

1 minuuttia
Hitler

Lue ihailijoiden kirjeet Adolf Hitlerille

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota