Molotovin cocktailin valmistaminen on helppoa. Se onnistuu missä tahansa vajassa ja käsillä olevassa astiassa.
Siksi niitä nähdäänkin usein altavastaajan tappavina heittoaseina.
Tutustu Molotovin cocktailin värikkääseen historiaan ja merkitykseen muun muassa Espanjassa, Suomessa, Britanniassa ja Ukrainassa.
Sisällysluettelo
Sisältökatsaus
- Mistä Molotovin cocktail on saanut nimensä?
- Osa varustelukilpailua
- Polttopullot Espanjan sisällissodassa
- Britannian 6 miljoonaa Molotovin cocktailia
- Molotovin cocktailin ainesosat
- Voiko Molotovin cocktaililla tuhota panssarivaunun?
- Molotovin cocktailit mielenosoituksissa
- USA:n merijalkaväen Molotovin cocktailit Irakissa
Mistä Molotovin cocktail on saanut nimensä?
Nimi juontuu talvisodasta (1939–1940), jolloin Neuvostoliiton ulkoministeri Vjatšeslav Molotov väitti radiossa, että Neuvostoliitto ei pommittanut Suomea vaan vain pudotti lentokoneista ruokaa nälkäisille suomalaisille.
Niinpä suomalaiset alkoivat kutsua vihollisen rypälepommeja ”Molotovin leipäkoreiksi”.
Kun suomalaiset alkoivat käyttää omatekoisia palopommeja Neuvostoliiton panssareita vastaan, ne saivat nimen ”Molotovin cocktail”.

Neuvostoliiton ulkoministeri Vjatšeslav Molotov.
Lue lisää suomalaisten urheasta taistelusta ylivoimaa vastaan talvisota-artikkelista.
Osa varustelukilpailua
Molotovin cocktail oli alun perin tavallaan osa asevarustelukilpaa. Se oli nimittäin vastaus taistelukentille tulleelle uudelle aseelle, panssarivaunulle.
Panssaroituja taisteluvaunuja ilmestyi vuonna 1917 ensimmäisessä maailmansodassa liittoutuneiden puolelle. Ensimmäiset telaketjuilla kulkevat panssaroidut vaunut olivat monin tavoin epäluotettavia.
Ne ylikuumenivat helposti tai juuttuivat tai vaurioituivat hankalassa maastossa ja pommikraattereissa. Mutta ne myös kylvivät kuolemaa ja tuhoa, eivätkä vähiten pelkoa. Pian kaikki halusivat panssarivaunuja.
Nykyään Molotovin cocktailit yhdistetään yleensä sortoa vastaan nousseiden ihmisten vapaustaisteluun, mutta ensimmäisinä Molotovin cocktailin tapaisia polttopulloja käyttivät tiettävästi fasistit.

1) Suomalainen Molotovin cocktail siihen kiinnitettyine sytytystikkuineen. 2) Suomalainen sotilas köyhän miehen kranaatti vyöllään.
Polttopullot Espanjan sisällissodassa
Molotovin cocktailit saivat tulikasteensa Espanjan sisällissodassa Seseñan taistelussa.
Syksyllä 1936 kenraali Francon joukot, kansallismieliset, lähestyivät huolestuttavaa vauhtia Madridia, joka oli tasavaltalaisten hallinnassa. Tasavaltalaisilla oli kuitenkin valtti hihassaan.
He olivat saaneet vahvistuksekseen neuvostoliittolaisia T-26-panssarivaunuja. Niinpä tasavaltalaiset pystyivät käynnistämään vastahyökkäyksen 30 kilometrin päässä Madridista sijaitsevassa Seseñassa 15:n tuohon aikaan modernin panssarivaunun avulla.
Uudet neuvostotankit olivat iskuvoimaisia ja tehokkaita, mutta kansallismielisillä oli käytössään temppu, jolla he polttomerkitsivät neuvostopanssarit Seseñassa ikuisiksi ajoiksi.
Taistelun tuoksinassa kansallismieliset onnistuivat nimittäin tuhoamaan kolme panssarivaunua uudella improvisoidulla aseella: yksinkertaisella polttopullolla. Tämä Molotovin cocktailin edeltäjä koostui kolmesta asiasta:
- pullosta
- bensiinistä
- sytyttimestä eli palavaan nesteeseen kastetusta kankaanpalasesta.
Kun pullon henki oli nyt päästetty irti, loppusodan aikana sekä kansallismieliset että tasavaltalaiset turvautuivat tuohon vaaralliseen espanjalaiseen cocktailiin.

Fil: tasavaltalaiset-espanjan-sisallissota-polttopullot.jpg
Alt: Molotovin cocktaileja Espanjan sisällissodasta
Copy:
Image caption: Tasavaltalaissotilaita Espanjan sisällissodassa varustautuneena kivääreillä ja polttopulloilla.
Britannian 6 miljoonaa Molotovin cocktailia
Toinen maailmansota alkoi briteille katastrofaalisesti, kun natsien salamasota nujersi liittoutuneet. Vain pikaisesti toteutettu Dunkerquen evakuointi touko-kesäkuussa 1940 pelasti brittien ja liittoutuneiden joukot jäämästä jumiin Pohjois-Ranskan rannikolle.
Dunkerquen jälkeen paniikki levisi Britanniassa, ja britit alkoivat varautua Saksan maihinnousuun. Mallia otettiin myös Espanjan sisällissodan polttopulloista ja suomalaisten Molotovin cocktaileista.
Britannian pääesikunnan päällikkö, kenraali Ironside, kertoi Britannian Home Guardin eli kodinturvajoukkojen johtajille kesäkuussa 1940 näkemyksensä Molotovin cocktailien käyttämisestä Britanniassa:
”I want to develop this thing they developed in Finland, called the ’Molotov cocktail’, a bottle filled with resin, petrol and tar which if thrown on top of a tank will ignite, and if you throw half a dozen or more on it you have them cooked.”
Ajatus sai kannatusta, ja vuonna 1940 Britanniassa käynnistyi mittava polttopullojen tuotanto. Ne tunnettiin muun muassa nimillä A.W. Bomb, SIP Grenade tai NO. 76 Grenade. Kaikkiaan brittiläisiä Molotovin cocktaileja valmistettiin jopa 6 miljoonaa kappaletta. Maihinnousua ei kuitenkaan tullut, ja luottamus polttopullojen tehokkuuteen myös heikkeni vähitellen.

Myös yhdysvaltalaiset testasivat Molotovin cocktailien tehoa panssarivaunuihin. Vuonna 1942 Fort Belvorissa Virginiassa panssarivaunu näytti hävinneen testin.
Brittien polttopullot eivät läpäisseet testiä
Kenraali Ironside esitti ajatuksensa toisen maailmansodan varhaisessa vaiheessa, jolloin natsi-Saksan panssarivoimaa ei täysin tunnettu. Brittien Molotovin cocktailit eivät myöskään pärjänneet hyvin testeissä.
Kerran SIP-kranaatteja piti testata miehitetyllä brittitankilla. Huolena oli, että miehistö ei ehtisi vaunusta ulos ajoissa ja vaan palaisi elävältä.
Tutustuttuaan polttopulloihin taisteluvaunun miehistö ei kuitenkaan ollut huolissaan vaan ilmoitti mieluusti suostuvansa kokeeseen. He olivat oikeassa. Brittiläisistä Molotovin cocktaileista ei osoittautunut kokeessa olevan suurtakaan haittaa.
Lähde: media.wfyi.org
Molotovin cocktailin ainesosat
Molotovin cocktailin resepti on yksinkertainen, ja valmistusohjeita on netissä roppakaupalla.
Tämä ei kuitenkaan ole pomminvalmistuskäsikirja. Me kerrommekin vain neljä perusainesosaa, jotka tekevät Molotovin cocktailista vaarallisen aseen.
Pullo
Pullon on rikkouduttava helposti osuessaan kohteeseen. Sen on kuitenkin oltava riittävän vahva, jottei se hajoa kuljetuksessa tai ennen käyttöä. Samppanja- tai viskipullo on siksi parempi valinta kuin ohut valkoviinipullo.
Jo varhain Molotovin cocktailien historiassa suomalaiset huomasivat, että pullo hajoaa ja syttyy palamaan osuessaan maaliin todennäköisimmin, jos sitä ei ole täytetty piripintaan palavalla nesteellä.
Palava neste
Mahdollisuuksia on monia, ja monesti cocktailissa käytetään useita nesteitä. Bensiini on Molotovin cocktailin klassikkoainesosa. Esimerkiksi Espanjassa käytettiin bensiiniä. Suomalaisen cocktailin ainesosiin saattoi kuulua esimerkiksi petrolia ja bensiiniä tai spriitä ja tervaa.
Aikojen saatossa ja tilanteen mukaan cocktailissa on käytetty monenlaisia palavia nesteitä ja aineita, esimerkiksi petrolia, alkoholia, dieselöljyä, puuspriitä, lentopolttoainetta ja napalmia.
Tarttuva ainesosa
Palavaan nesteeseen sekoitetaan usein jotain sitkistävää ja tarttuvaa, kuten kumia tai tervaa. Esimerkiksi nesteeseen lisätty kumi liukenee ja tekee nesteestä tarttuvampaa, jotta se jää helpommin kiinni maaliin, kun se on sytytetty.
Sytytin
Yksinkertaisin versio Molotovin cocktailin sytyttimestä on kankaanriekale, joka on kasteltu palavalla nesteellä. Kangas sytytetään palamaan ennen polttopullon heittämistä.
Suomalaiset käyttivät talvisodassa sytytyspuikkoina myrskytulitikkuja, jotka kiinnitettiin pullon kylkeen.

Ukrainalaiset valmistavat Molotovin cocktaileja Užhorodissa Itä-Ukrainassa.
Voiko Molotovin cocktaililla tuhota panssarivaunun?
Panssarivaunut ovat kehittyneet melkoisesti sitten Espanjan sisällissodan. Niiden panssarointi on nykyään paljon jämäkämpi ja voi koostua paksusta teräksestä, kevlarista ja nanoteknologisesta keraamista, joten Molotovin cocktaililla ei pysty aiheuttamaan siihen suuria vaurioita.
Panssarivaunun saaminen pois pelistä hetkellisesti tai pidemmäksi aikaa vaatii sekä onnea että tarkkuutta. Vaunun ilmanottojärjestelmä on teoriassa sen heikko kohta, mutta modernit tankit on valmistettu kestämään niin kemiallisia kuin biologisia aseita ja jopa ydinhyökkäyksiä.
Molotovin cocktaililla voi parhaassa tapauksessa aiheuttaa vahinkoa taisteluvaunun ulkoisille järjestelmille, kuten antenneille, ulkoisille asejärjestelmille ja optisille laitteille. Lisäksi sen aiheuttama yleinen paniikki, kuumuus ja savu voivat heikentää panssarivaunun toimintakykyä enemmäksi tai vähemmäksi aikaa. Se voi tarjota mahdollisuuden antaa lopullinen isku tehokkaammilla aseilla tai uusilla Molotovin cocktaileilla.

Mielenosoittaja heittää Molotovin cocktailin Ukrainassa Kiovan protesteissa vuonna 2014.
Molotovin cocktailit mielenosoituksissa
Molotovin cocktaileja on 60-luvulta lähtien käytetty poliittisissa mielenosoituksissa, opiskelijamielenosoituksissa ja muissa kansalaisprotesteissa. Niitä käytetään usein kivien ja muiden heittoaseiden ohella.
Näissä tapauksissa vastassa eivät yleensä ole panssarivaunut vaan esimerkiksi mellakkavarustuksissa olevat poliisit ja sotilaat. Heillä saattaa tosin olla tukenaan panssaroituja ajoneuvoja ja vesitykkejä.
Tämän tyyppisissä yhteenotoissa Molotovin cocktailit voivat olla tasavertainen ase vastustajan aseisiin verrattuna. Useimmat ovat varmaan nähneet valokuvia Molotovin cocktailin osumasta liekehtivistä poliisiautoista.

Kreikkalaisia poliiseja mellakkavarustuksessa ja Molotovin cocktaileilla sytytettyjä paloja Thessalonikissa vuonna 2018.
Esimerkkejä Molotovin cocktailien käytöstä uudemmalla ajalla
Unkarin kansannousu – 1956
Neuvostoliiton panssarivaunut vyöryivät Budapestiin vuonna 1956 tukahduttamaan mielenosoituksia, joita oli syttynyt Budapestissa ja muualla Unkarissa. Unkarilaiset vapaustaistelijat onnistuivat pysäyttämään panssarivaunuja Molotovin cocktaileilla. Köyhän miehen käsikranaatin tähtihetki jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä panssarit palasivat viikon kuluttua ja tukahduttivat kansannousun.
60- ja 70-luku: Vietnamin sodan vastustajat
Yhdysvalloissa laajalle levinneiden poliittisten levottomuuksien yhteydessä 1960-70-luvuilla yliopistonuoret ja muut Vietnamin sodan vastaiseen protestiliikkeeseen osallistuneet käyttivät monesti Molotovin cocktaileja ja heittivät niitä esimerkiksi poliisiautoihin ja yliopiston kampuksen rakennuksiin.
Polttopulloja käytettiin myös viranomaisia vastaan rotulevottomuuksissa.
The Troubles, Pohjois-Irlanti –1968–98
Vuosia kestäneissä katolisten ja protestanttien välisissä levottomuuksissa Pohjois-Irlannissa Molotovin cocktaileja käytettiin ahkerasti katutaisteluissa osapuolten välillä sekä poliisia ja brittiarmeijaa vastaan. IRA käytti Molotovin cocktaileja myös hyökkäyksissä kasarmeihin, joihin oli sijoitettu Britannian miehitysjoukkoja.
Molotovin cocktailin uusia käyttökohteita
Vaikka Molotovin cocktailien käyttö viime aikoina on ollut hieman taka-alalla, ei köyhän miehen kranaatti ole vielä jäänyt eläkkeelle. Edelleen uutisissa kerrotaan improvisoiduista polttopulloista poliittisissa konflikteissa ja varsinaisissa sodissa.
- Chile 2014: Katutaisteluissa koulutusjärjestelmän heikkouksien vastaisissa protesteissa.
- Hongkong 2019–21: Kiinan hallinnon vastaisissa protesteissa.
- USA 2020: George Floydin murhaa seuranneissa mielenosoituksissa.
- Ukraina 2022: Molotovin cocktaileja alettiin valmistaa urakalla panimossa Lvivissä sekä muualla Ukrainassa.
USA:n merijalkaväen Molotovin cocktailit Irakissa
Molotovin cocktailit ovat usein olleet altavastaajan ase voimakasta vihollista vastaan. Siksi voikin vaikuttaa omituiselta, että maailman kehittynein sotilasmahti on turvautunut anarkistien keinoon nykyaikana. Yhdysvaltain merijalkaväki esimerkiksi käytti omaa versiotaan Molotovin cocktailista Fallujan toisessa taistelussa vuonna 2004.
Taistelut olivat pääosin kaupunkitaisteluja, ja Yhdysvaltain merijalkaväki improvisoi omia Molotovin cocktaileja. Sekoitus sisälsi yhden osan nestemäistä pesuainetta ja kaksi osaa bensiiniä. Yhdysvaltalaiset käyttivät pesuainepommeja kaupunkitaisteluissa savustaakseen viholliset ulos taloista, joissa nämä piileskelivät.
Jos yhdysvaltalaisetkin, joilla on käytössään maailman edistyneimmät asejärjestelmät, hyödyntävät asearsenaalissaan jotain niin alkeellista kuin Molotovin cocktailit, siitä voi vetää vain yhden johtopäätöksen: Molotovin cocktailien päivät eivät ole vielä luetut.