Shutterstock
Mielenosoittaja heittää molotovin cocktailin

Mistä Molotovin cocktail sai nimensä?

Tutustu Molotovin cocktailin historiaan läpi räjähtelevän vuosisadan. Onko Molotovin cocktaileista mitään hyötyä nykyään, ja mistä aineista ne sekoitetaan?

Molotovin cocktailin valmistaminen on helppoa. Se onnistuu missä tahansa vajassa ja käsillä olevassa astiassa.

Siksi niitä nähdäänkin usein altavastaajan tappavina heittoaseina.

Tutustu Molotovin cocktailin värikkääseen historiaan ja merkitykseen muun muassa Espanjassa, Suomessa, Britanniassa ja Ukrainassa.

Sisällysluettelo

Mistä Molotovin cocktail on saanut nimensä?

Nimi juontuu talvisodasta (1939–1940), jolloin Neuvostoliiton ulkoministeri Vjatšeslav Molotov väitti radiossa, että Neuvostoliitto ei pommittanut Suomea vaan vain pudotti lentokoneista ruokaa nälkäisille suomalaisille.

Niinpä suomalaiset alkoivat kutsua vihollisen rypälepommeja ”Molotovin leipäkoreiksi”.

Kun suomalaiset alkoivat käyttää omatekoisia palopommeja Neuvostoliiton panssareita vastaan, ne saivat nimen ”Molotovin cocktail”.

Neuvostoliiton ulkoministeri vuosina 1939–49, Vjatšeslav Molotov

Neuvostoliiton ulkoministeri Vjatšeslav Molotov.

© Nationaal Archief/Wikipedia

Lue lisää suomalaisten urheasta taistelusta ylivoimaa vastaan talvisota-artikkelista.

Osa varustelukilpailua

Molotovin cocktail oli alun perin tavallaan osa asevarustelukilpaa. Se oli nimittäin vastaus taistelukentille tulleelle uudelle aseelle, panssarivaunulle.

Panssaroituja taisteluvaunuja ilmestyi vuonna 1917 ensimmäisessä maailmansodassa liittoutuneiden puolelle. Ensimmäiset telaketjuilla kulkevat panssaroidut vaunut olivat monin tavoin epäluotettavia.

Ne ylikuumenivat helposti tai juuttuivat tai vaurioituivat hankalassa maastossa ja pommikraattereissa. Mutta ne myös kylvivät kuolemaa ja tuhoa, eivätkä vähiten pelkoa. Pian kaikki halusivat panssarivaunuja.

Nykyään Molotovin cocktailit yhdistetään yleensä sortoa vastaan nousseiden ihmisten vapaustaisteluun, mutta ensimmäisinä Molotovin cocktailin tapaisia polttopulloja käyttivät tiettävästi fasistit.

Suomalainen molotovin cocktail

1) Suomalainen Molotovin cocktail siihen kiinnitettyine sytytystikkuineen. 2) Suomalainen sotilas köyhän miehen kranaatti vyöllään.

© Ohto Kokko/Wikimedia Commons

Polttopullot Espanjan sisällissodassa

Molotovin cocktailit saivat tulikasteensa Espanjan sisällissodassa Seseñan taistelussa.

Syksyllä 1936 kenraali Francon joukot, kansallismieliset, lähestyivät huolestuttavaa vauhtia Madridia, joka oli tasavaltalaisten hallinnassa. Tasavaltalaisilla oli kuitenkin valtti hihassaan.

He olivat saaneet vahvistuksekseen neuvostoliittolaisia T-26-panssarivaunuja. Niinpä tasavaltalaiset pystyivät käynnistämään vastahyökkäyksen 30 kilometrin päässä Madridista sijaitsevassa Seseñassa 15:n tuohon aikaan modernin panssarivaunun avulla.

Uudet neuvostotankit olivat iskuvoimaisia ja tehokkaita, mutta kansallismielisillä oli käytössään temppu, jolla he polttomerkitsivät neuvostopanssarit Seseñassa ikuisiksi ajoiksi.

Taistelun tuoksinassa kansallismieliset onnistuivat nimittäin tuhoamaan kolme panssarivaunua uudella improvisoidulla aseella: yksinkertaisella polttopullolla. Tämä Molotovin cocktailin edeltäjä koostui kolmesta asiasta:

  • pullosta
  • bensiinistä
  • sytyttimestä eli palavaan nesteeseen kastetusta kankaanpalasesta.

Kun pullon henki oli nyt päästetty irti, loppusodan aikana sekä kansallismieliset että tasavaltalaiset turvautuivat tuohon vaaralliseen espanjalaiseen cocktailiin.

Molotovin cocktaileja Espanjan sisällissodasta

Fil: tasavaltalaiset-espanjan-sisallissota-polttopullot.jpg
Alt: Molotovin cocktaileja Espanjan sisällissodasta
Copy:
Image caption: Tasavaltalaissotilaita Espanjan sisällissodassa varustautuneena kivääreillä ja polttopulloilla.

© Wikimedia Commons

Britannian 6 miljoonaa Molotovin cocktailia

Toinen maailmansota alkoi briteille katastrofaalisesti, kun natsien salamasota nujersi liittoutuneet. Vain pikaisesti toteutettu Dunkerquen evakuointi touko-kesäkuussa 1940 pelasti brittien ja liittoutuneiden joukot jäämästä jumiin Pohjois-Ranskan rannikolle.

Dunkerquen jälkeen paniikki levisi Britanniassa, ja britit alkoivat varautua Saksan maihinnousuun. Mallia otettiin myös Espanjan sisällissodan polttopulloista ja suomalaisten Molotovin cocktaileista.

Britannian pääesikunnan päällikkö, kenraali Ironside, kertoi Britannian Home Guardin eli kodinturvajoukkojen johtajille kesäkuussa 1940 näkemyksensä Molotovin cocktailien käyttämisestä Britanniassa:

”I want to develop this thing they developed in Finland, called the ’Molotov cocktail’, a bottle filled with resin, petrol and tar which if thrown on top of a tank will ignite, and if you throw half a dozen or more on it you have them cooked.”

Ajatus sai kannatusta, ja vuonna 1940 Britanniassa käynnistyi mittava polttopullojen tuotanto. Ne tunnettiin muun muassa nimillä A.W. Bomb, SIP Grenade tai NO. 76 Grenade. Kaikkiaan brittiläisiä Molotovin cocktaileja valmistettiin jopa 6 miljoonaa kappaletta. Maihinnousua ei kuitenkaan tullut, ja luottamus polttopullojen tehokkuuteen myös heikkeni vähitellen.

Molotovin cocktailin sytyttämä tankki, USA 1942

Myös yhdysvaltalaiset testasivat Molotovin cocktailien tehoa panssarivaunuihin. Vuonna 1942 Fort Belvorissa Virginiassa panssarivaunu näytti hävinneen testin.

© Howard Libermann, Library of Congress

Brittien polttopullot eivät läpäisseet testiä

Molotovin cocktailin ainesosat

Molotovin cocktailin resepti on yksinkertainen, ja valmistusohjeita on netissä roppakaupalla.

Tämä ei kuitenkaan ole pomminvalmistuskäsikirja. Me kerrommekin vain neljä perusainesosaa, jotka tekevät Molotovin cocktailista vaarallisen aseen.

Pullo

Pullon on rikkouduttava helposti osuessaan kohteeseen. Sen on kuitenkin oltava riittävän vahva, jottei se hajoa kuljetuksessa tai ennen käyttöä. Samppanja- tai viskipullo on siksi parempi valinta kuin ohut valkoviinipullo.

Jo varhain Molotovin cocktailien historiassa suomalaiset huomasivat, että pullo hajoaa ja syttyy palamaan osuessaan maaliin todennäköisimmin, jos sitä ei ole täytetty piripintaan palavalla nesteellä.

Palava neste

Mahdollisuuksia on monia, ja monesti cocktailissa käytetään useita nesteitä. Bensiini on Molotovin cocktailin klassikkoainesosa. Esimerkiksi Espanjassa käytettiin bensiiniä. Suomalaisen cocktailin ainesosiin saattoi kuulua esimerkiksi petrolia ja bensiiniä tai spriitä ja tervaa.

Aikojen saatossa ja tilanteen mukaan cocktailissa on käytetty monenlaisia palavia nesteitä ja aineita, esimerkiksi petrolia, alkoholia, dieselöljyä, puuspriitä, lentopolttoainetta ja napalmia.

Tarttuva ainesosa

Palavaan nesteeseen sekoitetaan usein jotain sitkistävää ja tarttuvaa, kuten kumia tai tervaa. Esimerkiksi nesteeseen lisätty kumi liukenee ja tekee nesteestä tarttuvampaa, jotta se jää helpommin kiinni maaliin, kun se on sytytetty.

Sytytin

Yksinkertaisin versio Molotovin cocktailin sytyttimestä on kankaanriekale, joka on kasteltu palavalla nesteellä. Kangas sytytetään palamaan ennen polttopullon heittämistä.

Suomalaiset käyttivät talvisodassa sytytyspuikkoina myrskytulitikkuja, jotka kiinnitettiin pullon kylkeen.

Itsetehtyjä Molotovin cocktaileja

Ukrainalaiset valmistavat Molotovin cocktaileja Užhorodissa Itä-Ukrainassa.

© Shutterstock

Voiko Molotovin cocktaililla tuhota panssarivaunun?

Panssarivaunut ovat kehittyneet melkoisesti sitten Espanjan sisällissodan. Niiden panssarointi on nykyään paljon jämäkämpi ja voi koostua paksusta teräksestä, kevlarista ja nanoteknologisesta keraamista, joten Molotovin cocktaililla ei pysty aiheuttamaan siihen suuria vaurioita.

Panssarivaunun saaminen pois pelistä hetkellisesti tai pidemmäksi aikaa vaatii sekä onnea että tarkkuutta. Vaunun ilmanottojärjestelmä on teoriassa sen heikko kohta, mutta modernit tankit on valmistettu kestämään niin kemiallisia kuin biologisia aseita ja jopa ydinhyökkäyksiä.

Molotovin cocktaililla voi parhaassa tapauksessa aiheuttaa vahinkoa taisteluvaunun ulkoisille järjestelmille, kuten antenneille, ulkoisille asejärjestelmille ja optisille laitteille. Lisäksi sen aiheuttama yleinen paniikki, kuumuus ja savu voivat heikentää panssarivaunun toimintakykyä enemmäksi tai vähemmäksi aikaa. Se voi tarjota mahdollisuuden antaa lopullinen isku tehokkaammilla aseilla tai uusilla Molotovin cocktaileilla.

Mielenosoittaja heittää molotovin cocktailin

Mielenosoittaja heittää Molotovin cocktailin Ukrainassa Kiovan protesteissa vuonna 2014.

© Shutterstock

Molotovin cocktailit mielenosoituksissa

Molotovin cocktaileja on 60-luvulta lähtien käytetty poliittisissa mielenosoituksissa, opiskelijamielenosoituksissa ja muissa kansalaisprotesteissa. Niitä käytetään usein kivien ja muiden heittoaseiden ohella.

Näissä tapauksissa vastassa eivät yleensä ole panssarivaunut vaan esimerkiksi mellakkavarustuksissa olevat poliisit ja sotilaat. Heillä saattaa tosin olla tukenaan panssaroituja ajoneuvoja ja vesitykkejä.

Tämän tyyppisissä yhteenotoissa Molotovin cocktailit voivat olla tasavertainen ase vastustajan aseisiin verrattuna. Useimmat ovat varmaan nähneet valokuvia Molotovin cocktailin osumasta liekehtivistä poliisiautoista.

Poliiseja mellakkavarustuksessa ja Molotovin cocktailien sytyttämiä paloja

Kreikkalaisia poliiseja mellakkavarustuksessa ja Molotovin cocktaileilla sytytettyjä paloja Thessalonikissa vuonna 2018.

© Shutterstock

Esimerkkejä Molotovin cocktailien käytöstä uudemmalla ajalla

USA:n merijalkaväen Molotovin cocktailit Irakissa

Molotovin cocktailit ovat usein olleet altavastaajan ase voimakasta vihollista vastaan. Siksi voikin vaikuttaa omituiselta, että maailman kehittynein sotilasmahti on turvautunut anarkistien keinoon nykyaikana. Yhdysvaltain merijalkaväki esimerkiksi käytti omaa versiotaan Molotovin cocktailista Fallujan toisessa taistelussa vuonna 2004.

Taistelut olivat pääosin kaupunkitaisteluja, ja Yhdysvaltain merijalkaväki improvisoi omia Molotovin cocktaileja. Sekoitus sisälsi yhden osan nestemäistä pesuainetta ja kaksi osaa bensiiniä. Yhdysvaltalaiset käyttivät pesuainepommeja kaupunkitaisteluissa savustaakseen viholliset ulos taloista, joissa nämä piileskelivät.

Jos yhdysvaltalaisetkin, joilla on käytössään maailman edistyneimmät asejärjestelmät, hyödyntävät asearsenaalissaan jotain niin alkeellista kuin Molotovin cocktailit, siitä voi vetää vain yhden johtopäätöksen: Molotovin cocktailien päivät eivät ole vielä luetut.