U.S. Air Force photo

Mistä ”lentävän linnoituksen” nimi tulee?

B-17-pommikoneeseen asennettiin sodan aikana sen jokaisessa uudessa versiossa lisää konekiväärejä, kunnes viimeisessä mallissa ei ollut lainkaan kuolleita kulmia, joita vihollinen olisi voinut hyödyntää.

Ihastunut toimittaja keksi pommittajalle nimen

Kun Boeing esitteli vasta kehitetyn B-17-pommikoneen vuonna 1935, sen viisi kone­kivääriä tekivät erääseen toimittajaan niin suuren vaikutuksen, että hän kuvaili sitä ”lentäväksi linnoitukseksi”. Boeing nappasi ilmauksen käyttöönsä, ja niin B-17 sai nimen Flying Fortress.

Lentävä linnoitus pystyi puolustamaan itseään

Ilmausta oli kuitenkin käytetty aiemminkin. Monet ilmailu­asiantuntijat kutsuivat lentäviksi linnoituksiksi 1930-luvun suuria ja raskaasti aseistet­tuja pommi­koneita, jotka teoriassa pystyivät
puolustautumaan hävittäjiä vastaan. Boeingin uusi nelimoottorinen jätti oli myös suunniteltu tällaiseksi.

Ensimmäinen lentävä linnoitus puolustautui heikosti

Jouduttuaan tositoimiin toisessa maailmansodassa B-17 osoittautui kuitenkin liian heikosti aseistetuksi. Jokaiseen uuteen versioon lisättiin konekiväärejä, kunnes niitä lopulta oli 13. Sekään ei riittänyt, ja Yhdysvaltojen ilma­voimat kärsivät raskaita tappioita, ennen kuin se sai riittävän pitkän kantaman hävittäjän, joka pystyi saat­tamaan B-17:t kohteeseen asti.

Lähes koko miehistö käytti konekiväärejä

Kahta lentäjää lukuun ottamatta kaikki 10 miehistön jäsentä osallistuivat koneen puolustukseen riippumatta muista tehtävistään. Viimeisessä ja parhaiten aseistetussa B-17-mallissa ei ollut lainkaan kuolleita kulmia, joita vihollinen olisi voinut hyödyntää.

B-17 oli kestävä kone, joka pystyi palaamaan tukikohtaansa ­pahoistakin vaurioista huolimatta. Yksi B-17 pysyi ilmassa jopa törmättyään saksalaisen hävittäjän kanssa.

Shutterstock

Kahta kauko-ohjattavaa konekivääriä koneen nokassa käytti pommittaja. Niillä torjuttiin hyökkäyksiä suoraan edestä.

Shutterstock

Taka-ampuja suojasi ­koneen haavoittuvaa perää. Takakonekivääri oli viimeisiä lisäyksiä ennen B-17:n ­sarjatuotannon aloittamista.

Shutterstock
©

Lähes koko miehistö puolusti pommikonetta

B-17:n koko kymmenhenkinen miehistö kahta lentäjää lukuun ottamatta osallistui koneen puolustamiseen muiden tehtäviensä ohella.

Viimeisessä ja parhaiten aseistetussa B-17-versiossa ei ollut lainkaan kuolleita kulmia, joita vihollinen olisi voinut hyödyntää.