Miksi Japani ei hyökännyt Neuvostoliittoon?

Miksi Japani ei pakottanut Neuvostoliittoa sotaan kahdella rintamalla?

Halhin-Golin voiton jälkeen Neuvostoliitto sai keskittyä natsi-Saksan lyömiseen.

Japanin ja Neuvostoliiton välit olivat 1930-luvun lopulla viileät, ja maiden välillä oli useita rajakahakoita ja kiis­toja aluehallintaoikeuksista.

Toukokuussa 1939 Japani hyökkäsi Mongolian rajaseudulle. Koska Mongolia oli Neuvostoliiton vasallivaltio, puna-armeija saapui pian mongolialaisten avuksi.

Se murskasi japanilaiset Halhin-Golin taistelussa niin täysin, että Japani luopui aikeista laajentua pohjoiseen. Sen sijaan se päätti keskittyä taisteluihin Kiinaa ja Kaakkois-Aasian eurooppalaisia siirtomaita vastaan.

Sopimus vaikutti sodan lopputulokseen

Halhin-Golin taistelun jälkeen Neuvostoliitto ja Japani allekirjoittivat viisivuotiseksi aiotun hyökkäämättömyys­sopimuksen 13. huhtikuuta 1941. Se oli ratkaisevan tärkeä toisen maailmansodan kannalta, koska sen ansiosta puna-armeija saattoi keskittää voimansa länteen Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon vuonna 1941.

Jos Neuvosto­liitto olisi joutunut kahden rintaman sotaan, se tuskin olisi voinut päihittää Saksaa. Neuvostoliitto rikkoi hyökkäämättömyyssopimuksen sodan lopussa Yhdysvaltojen pudotettua ydin­pommin Hiroshimaan.