Miksi Japani ei hyökännyt Neuvostoliittoon?
Miksi Japani ei pakottanut Neuvostoliittoa sotaan kahdella rintamalla?

Halhin-Golin voiton jälkeen Neuvostoliitto sai keskittyä natsi-Saksan lyömiseen.
Japanin ja Neuvostoliiton välit olivat 1930-luvun lopulla viileät, ja maiden välillä oli useita rajakahakoita ja kiistoja aluehallintaoikeuksista.
Toukokuussa 1939 Japani hyökkäsi Mongolian rajaseudulle. Koska Mongolia oli Neuvostoliiton vasallivaltio, puna-armeija saapui pian mongolialaisten avuksi.
Se murskasi japanilaiset Halhin-Golin taistelussa niin täysin, että Japani luopui aikeista laajentua pohjoiseen. Sen sijaan se päätti keskittyä taisteluihin Kiinaa ja Kaakkois-Aasian eurooppalaisia siirtomaita vastaan.
Sopimus vaikutti sodan lopputulokseen
Halhin-Golin taistelun jälkeen Neuvostoliitto ja Japani allekirjoittivat viisivuotiseksi aiotun hyökkäämättömyyssopimuksen 13. huhtikuuta 1941. Se oli ratkaisevan tärkeä toisen maailmansodan kannalta, koska sen ansiosta puna-armeija saattoi keskittää voimansa länteen Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon vuonna 1941.
Jos Neuvostoliitto olisi joutunut kahden rintaman sotaan, se tuskin olisi voinut päihittää Saksaa. Neuvostoliitto rikkoi hyökkäämättömyyssopimuksen sodan lopussa Yhdysvaltojen pudotettua ydinpommin Hiroshimaan.