U.S. National Archives and Records Administration
Ruutilaatikoita pinotaan

Mikä oli Yhdysvaltojen Lend-Lease-laki?

Britannia oli kovilla sodassa Hitleriä vastaan vuonna 1941. Yhdysvallat ei halunnut liittyä sotaan ja hyväksyi lain, jonka takasi briteille tukea taisteluun natsi-Saksaa vastaan.

Yhdysvaltain kongressi hyväksyi Lend-Lease Actin maaliskuussa 1941. Laki antoi Yhdysvalloille mahdollisuuden lainata tai vuokrata sotamateriaalia maille, jotka olivat ”tärkeitä Yhdysvaltojen puolustukselle”.

Yhdysvallat saattoi näin lähettää aseita, öljyä ja elintarvikkeita natsi-Saksaa vastaan sotiviin maihin mutta pysyä virallisesti puolueettomana.

Laki oli käytännössä irtiotto Yhdysvaltain ulkopolitiikan linjasta, joka oli vuosikymmeniä sanellut, että maan tulisi pidättäytyä konflikteista Pohjois- ja Etelä-Amerikan ulkopuolella.

Ruutilaatikoita pinotaan

USA lähetti paljon sotamateriaalia Britannialle; kuvassa räjähdelaatikoita pinotaan kuljetusta varten.

© U.S. National Archives and Records Administration

Britit hyötyivät laista

Apu tuli tarpeeseen Britannialle, joka Ranskan kaaduttua vuonna 1940 taisteli jonkin aikaa yksin saksalaisia vastaan.

Britit saivat lopulta apua noin 600 miljardin nykydollarin arvosta, mutta siitä hyötyivät myös muut maat. Sodan kuluessa Yhdysvaltain apu nousi noin biljoonaan dollariin, joka oli muodollisesti maksettava takaisin sodan jälkeen. Käytännössä lainat kuitenkin painettiin pääosin villaisella.

Toisen maailmansodan jälkeen apu päättyi, mutta toukokuussa 2022 presidentti Joe Biden allekirjoitti samankaltaisen lain Ukrainaa varten. Näin Yhdysvallat voi lähettää käytännössä helpommin aseita ukrainalaisten ”taisteluun maansa ja demokratiansa puolustamiseksi Putinin raakaa sotaa vastaan”, presidentti perusteli.