AOC Archaeology
Bunkkeri Bitannia Toinen maailmansota

Metsätyömiehet löysivät salaisen bunkkerin

Metsän raivaustöiden yhteydessä Skotlannissa paljastui toisen maailmansodan aikainen maanalainen bunkkeri, joka oli rakennettu Churchillin ”salaiselle armeijalle”.

Skotlannista löytyi yllättäen jäännös Winston Churchillin salaisesta sota-ajan projektista.

Metsänraivaustöitä valmistellut maanmittari löysi Moffatin kaupungin läheisestä metsästä maanalaisen bunkkerin, joka oli rakennettu toisen maailmansodan aikana Churchillin niin sanotulle salaiselle armeijalle.

”Näitä bunkkereita ei ole juuri löydetty, sillä niiden sijainnit pidettiin visusti salassa ja useimmat unohdettiin sodan jälkeen”, arkeologi Matt Ritchie kertoi BBC:lle.

Bunkkeri Churchill Toinen maailmansota

Metalliseinäinen bunkkeri oli löydettäessä tyhjä. Siellä on ollut todennäköisesti seitsemän vuodetta, pöytä, liesi ja ruokaa noin viideksi viikoksi. Lisäksi siellä on ollut runsaasti aseita ja räjähteitä sabotaasi-iskuja varten.

© AOC Archaeology

Joukkojen tarkoitus oli aiheuttaa kaaosta

Vastaavia bunkkereita rakennettiin noin 500 eri puolelle Britanniaa sodan aikana.

Niihin oli tarkoitus piilottaa salaisia joukkoja saksalaisten maahanhyökkäyksen varalta.

Joukot oli koulutettu sabotaasitehtäviin ja valittu usein paikallistuntemuksensa perusteella. Niiden tehtävä oli piiloutua bunkkereihin ja aiheuttaa kaaosta vihollisen linjojen takana.

Tarvikkeita viideksi viikoksi

Arkeologien mukaan nyt löydetty bunkkeri on noin 1,5 metrin syvyydessä, ja se on seitsemän metriä pitkä. Sen lattia on betonia, ja siinä on kaarevat metalliseinät.

Bunkkeri Bitannia Toinen maailmansota

3D-laserkuvannus paljasti muun muassa bunkkerin päissä olevat räjähdysseinät, jotka suojasivat bunkkeria esimerkiksi käsikranaateilta.

© AOC Archaeology

Molemmissa päissä on kapea uloskäynti ja räjähdysseinä esimerkiksi vihollisen käsikranaattien varalta. Bunkkeriin mahtuu kaikkiaan seitsemän ihmistä ja aseita ja tarvikkeita viideksi viikoksi.

Moffatin bunkkerista ei ole löydetty aseita eikä muita varusteita. Sen sijaintia ei kerrota julkisuuteen turvallisuussyistä ja bunkkerin historiallisen arvon vuoksi.