Shawshots/Imageselect
Messerschmitt Taistelu Britanniasta

Matemaatikot: Hitler olisi voinut voittaa taistelun Britanniasta

Monet historiantutkijat ovat esittäneet, että saksalaiset hävisivät taistelun Britanniasta toisessa maailmansodassa taitamattomuuttaan. Matemaattinen tietokonesimulaatio on osoittanut oletuksen oikeaksi.

Natsi-Saksa olisi voinut voittaa Britannian ilmasodan helposti, jollei se olisi sortunut muutamaan taktiseen töppäykseen.

Tähän tulokseen tulivat Yorkin yliopiston tutkijat laskettuaan tietokonesimulaation avulla, miten muutokset saksalaisten taktiikkaan olisivat vaikuttaneet sodan lopputulokseen.

Saksalla yli 90 prosentin voittomahdollisuus

”Simulointien perusteella saksalaiset olisivat voineet voittaa Britannian ilmavoimat ja saaneet mahdollisuuden maihinnousuun, jos he olisivat aloittaneet taistelun aikaisemmin ja keskittyneet pommittamaan lentokenttiä”, tutkijat kirjoittivat lehdistötiedotteessaan.

Jos esimerkiksi Britannian voitonmahdollisuudet toteutuneissa taisteluissa olivat noin 50 prosenttia, ne olisivat laskeneet alle 10 prosenttiin, jos saksalaiset olisivat noudattaneet mainittuja taktiikoita.

Briteillä oli liian vähän lentäjiä

Luftwaffen päällikön Hermann Göringin olisi pitänyt aloittaa ilmasota 18. kesäkuuta eli kolme viikkoa aiemmin kuin se aloitettiin.

Yksi ilmasodan ratkaisevista tekijöistä oli Britannian lentäjien lukumäärä. Saksalaisilla oli paljon enemmän lentäjiä ja koneita, joten tutkijoiden mukaan heidän olisi pitänyt hyökätä keskitetysti lentotukikohtiin, kunnes briteiltä olisivat loppuneet lentäjät tai lentokoneet.

Tutkijat käyttivät simulaatioissa ”Weighted bootstrap” -nimistä menetelmää. Sillä voidaan testata erilaisia tapahtumaskenaarioita, joissa esimerkiksi taistelun eri vaiheita lyhennetään tai pidennetään.

Menetelmää voidaan tutkijoiden mukaan hyödyntää muidenkin historiallisten tapahtumien analysointiin.