Maanvieremä paljasti joukkohaudan

Sloveniassa on paljastunut toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta oleva joukkohauta, jossa on 700:n petoksesta teloitetun slovenialaisen ruumiit.

Kengistä ja vaatteista päätellen ainakin osa uhreista on ollut siviilejä.

Slovenialaisen Prevaljen kaupungin läheltä on löytynyt 700 ihmisen joukkohauta. Toisen maailmansodan jälkimainingeissa paikalliset natsismin vastustajat teloit­tivat nat­sien kanssa sodan aikana yhteistyötä tehneitä slovenialaisia kostaakseen saksalaisten tekemiä jul­muuksia ja hautasivat ruumiit läheiseen metsään.

Kolme metriä syvästä ja 21 metriä leveästä haudasta löytyi sekä miesten että naisten ruumiita. Useimpien kädet oli sidottu selän taakse.

”Osa uhreista on ammuttu, mutta osa on ilmeisesti tapettu jollain terävällä esineellä, todennäköisesti kirveellä”, sanoo Marko Strovs, slovenialaisten joukkohautojen kartoitustyötä tekevän komission johtaja.

Ruumiit on heitetty suureen joukkohautaan.

Strovsin mukaan alueella oli liikkunut huhuja joukko­teloituksesta sodan loppumisesta lähtien, mutta nyt tulvan aiheuttama maanvieremä paljasti haudan.

Jugoslavian viranomaiset vähättelivät kostomurhia sodan jälkeen, mutta myöhemmin löytyneet joukko­haudat ovat osoittaneet tuhansia ihmisiä tapetun.