Luftwaffen piti pitää armeija elossa

Laskelmien mukaan Saksan 6. armeija tarvitsi päivittäin noin viisisataa tonnia täydennyksiä. Luftwaffe sai toimitukset tehtäväkseen.

Neuvostoliiton ilmatorjunta pudotti kuljetuskoneita, ja puna-armeija valtasi saksalaisilta useita lentokenttiä Stalin­gradista länteen, jolloin kuljetusten oli lähdettävä yhä kauempaa ja kauempaa.

Kun 6. armeija jäi mottiin marraskuussa 1942, saksalaiset yrittivät rakentaa valtavan ilmasillan.

Asian­tuntija-arvioiden mukaan 200 000 saarrettua sotilasta tarvitsivat joka päivä viisisataa tonnia täydennyksiä. Luft­waffe haali lentokoneita kaikilta rintamilta auttamaan tehtävässä, joka osoittautui pian mahdottomaksi.

Tammikuussa hevoset oli teurastettu ja diesel lähes loppu. Kipeästi kaivattuja ammuksia ja muonatäydennyksiä kiskottiin rintamalle kelkoilla.

Vaikka saksalaiset hallitsivat yhä sekä Gumrakin että Pitomnikin lentokenttää, Luftwaffe ei onnistunut toimittamaan kuin noin 150 tonnia ruokaa ja ammuksia päivässä.

Neuvostoliiton ilmatorjunta pudotti kuljetuskoneita, ja puna-armeija valtasi saksalaisilta useita lentokenttiä Stalingradista länteen, jolloin kuljetusten oli lähdettävä yhä kauempaa ja kauempaa.

Gumrakin menetyksen jälkeen Luftwaffen oli pakko myöntää tappionsa. Sen jälkeen täydennyksiä vain pudotettiin satunnaisesti ilmasta, ja suuri osa tarvikkeista päätyi neuvostojoukoille.