LWL/Nils Wolpert
Stalag 326, nazi, kamp

Kuolleiden sotavankien rakkaita esineitä kaivettiin esiin

Arkeologit ovat löytäneet yli tuhat esinettä sotavankileiriltä, jossa noin 65 000 puna-armeijan sotilasta kuoli toisessa maailmansodassa.

Arkeologit ovat kaivaneet esiin runsaasti esineitä natsi-Saksan pahamaineisimmalta sotavankileiriltä, 400 000 m2:n kokoisesta Stalag 326:sta Nordrhein-Westfalenista. Yli tuhannesta esineestä useat ovat kuuluneet vangeille.

Westfalen-Lippenin alueen arkeologin Sven Spiongin mukaan koskettavimpia esineitä ovat erilaiset tina-astiat, joihin vangit ovat kaivertaneet kuvia ja sanoja.

Vangit kaiversivat kotimuistojaan

Yksi kaiverros kuvaa esimerkiksi pientä maatilaa vuorilla.

”Oletettavasti se on vangin kotiseutua. Vaikka emme tiedä hänen nimeään, tämä löytö kertoo vangin elämästä”, Spiong kertoi lehdistölle.

Esineiden joukossa on myös vöiden osia, pulloja, ruokailuvälineitä sekä yksittäinen neuvostoliittolainen sotilaskypärä.

Vangit eivät omistaneet muuta kuin päällään olevat vaatteet sekä muutaman esineen, jotka he pystyivät itse kantamaan pitkän matkan leiriin. Niinpä vähäisimmälläkin esineellä saattoi olla vangille suuri merkitys.

Sotavankeja kuoli kuin kärpäsiä

Alueella aloitettiin arkeologiset kaivaukset, koska osaan siitä suunnitellaan uudisrakennuksia. Nyt leirin alueesta on tutkittu 600 m2. Stalag 326 rakennettiin, kun natsi-Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon vuonna 1941.

Leiristä tuli vastaanottoleiri valtavalle määrälle sotavankeja, joita saksalaiset ottivat itärintamalla. Vangit joutuivat muun muassa pakkotyöhön Ruhrin alueelle.

Tutkijoiden arvion mukaan noin 65 000 sotavankia kuoli nälkään ja uupumukseen Stalag 326:ssa.

Nyt osa arkeologien löytämistä esineistä aiotaan asettaa yleisön nähtäväksi.

Katso kuvia löydetyistä esineistä alla olevasta galleriasta:

Yksi vangeista oli kaivertanut tinalautasen pohjaan kuvan talosta – ehkä oman kotinsa.

LWL/Nils Wolpert

Löytöjen joukossa oli myös paljon vankien käyttämiä ruokailuvälineitä, jotka olivat heidän henkilökohtaista omaisuuttaan.

LWL/Nils Wolpert

Tähän tina-astian kanteen vanki on kaivertanut kukan sekä vuosiluvut 1912 ja 1943 – todennäköisesti syntymävuotensa ja sen vuoden, jolloin hän teki kaiverruksen leirissä.

LWL/Nils Wolpert

Belgialaiset univormun napit kertovat, että leirillä oli muitakin kuin neuvostoliittolaisia.

LWL/Nils Wolpert

Moniin tinaisiin ruoka-astioihin vangit ovat kirjoittaneet tekstejä kyrillisin kirjaimin – ehkäpä viimeisinä viesteinä omaisilleen, jotka eivät koskaan saaneet niitä.

LWL/Nils Wolpert

Kun yhdysvaltalaiset joukot huhtikuussa 1945 vapauttivat Stalag 326:n, siellä oli 8 500 neuvostoliittolaista vankia, jotka olivat selvinneet leirissä hengissä toisin kuin noin 65 000 toveriaan.

Keystone/getty images